« Zpět

Dětské pojistky – český fenomén

| 14. května 2010 - 8:58 | Zprávy | Životní pojištění

životní pojistky pro děti jsou v Česku velmi žádané, a to dokonce v době krize, kdy lidé na pojištění šetří. Ukazuje se, že na svých dětech Češi naopak šetřit odmítají. Navzdory zhoršující se finanční situaci u řady domácností se lidé stále snaží svým dětem naspořit nějaké peníze do dospělosti.

Kapitálové pojištění pro děti se v Česku velmi dobře prodává. Mnohem lépe než v jiných evropských zemích.
A to i nyní v době krize.
Co pojišťovna, to minimálně jeden specializovaný produkt kapitálové pojistky určené pro nejmenší. Nabídky pojišťoven tak hovoří za vše – kapitálové
Pro zajímavost: Česká pojišťovna – lídr tuzemského pojišťovacího trhu – eviduje přes sto tisíc dětských pojistek.
„O dětské kapitálové pojistky mají lidé v tuzemsku stále zájem. V tomto ohledu jsme v Evropě výjimkou. Kapitálové pojištění Talisman, které prodáváme v Česku, v jiných zemích EU nenabízíme,“ uvedl Milan Starý, marketingový manažer Aviva životní pojišťovny.
Podle expertů je zájem Čechů o dětské kapitálové pojistky do velké míry způsoben tradicí a místními zvyklostmi. Už za totalitního režimu se lidé snažili svým ratolestem něco naspořit do dospělosti. Vjiných zemích taková ochota spořit dětem rozhodně nepanuje.
Do určité míry k dobrému prodeji dětských pojistek přispěla i zvýšená porodnost, kterou v posledních letech Česko zažívá.
„Babyboom zájem rodičů o dětské pojistky ovlivňuje jen z části. Jde hlavně o to, že rodiče jsou nyní vůči svým dětem odpovědnější než dříve. A to i v důsledku ekonomické krize,“ uvedla Renata Svobodová, mluvčí České podnikatelské pojišťovny. „Díky tomu zaznamenáváme rostoucí zájem o Životní pojištění s Filipem Plus,“ dodala mluvčí Svobodová.
Velký zájem rodičů o kapitálové životní pojištění pro děti není jen kvůli spořícímu charakteru těchto smluv. Výrazným motivem je také krytí rizika smrti či úrazu s trvalými následky u rodičů.
Dětské kapitálové pojistky totiž nejsou ničím jiným než kombinací spoření a rizikového životního pojištění. V případě úmrtí či závažného úrazu rodičů, kteří své ratolesti spoří, přebírá většina pojišťoven placení pojistného na sebe, a to až do konce trvání smlouvy (obvykle do dosažení dospělosti dítěte). Spoření tak probíhá bez omezení dál, jako by se s rodiči nic nestalo. A potomek se dočká svých peněz.
Vlivem ekonomické krize ale pojišťovny přece jen pozorují i u těchto pojistek určité změny v chování klientů. „Zájem o dětské pojistky narůstá. Současně ale roste zájem také o úrazová a další riziková připojištění,“ uvedla Dagmar Koutská, tisková mluvčí České pojišťovny. A právě větší příklon k pojištění rizik u životních pojistek je fenoménem, který v poslední době pojistné ústavy zaznamenávají.
To se u standardních životních pojistek projevuje znatelným nárůstem pojistných částek pro případ smrti či zranění s trvalými následky. Dalším příznakem je také častější sjednávání nejrůznějších rizikových připojištění. „Drtivá většina rodičů, kteří u nás uzavírají dětské kapitálové pojištění, pamatuje také na komplexní úrazové připojištění. Je to více než 80 procent případů,“ uzavřel Starý.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.