« Zpět

Co vás zajímá o pojištění

| 16. září 2008 - 10:50 | Zprávy | Životní pojištění

Než uzavřete pojistku či spoření, seznamte se důkladně s podmínkami placení i případné předčasné výpovědi. Zavazujete se totiž na mnoho let dopředu.

* Na běžném účtu jsou peníze pojištěné, jak je to u životního pojištění a v penzijním fondu?

Tyto vklady sice pojištěné nejsou, ale obě instituce podléhají přísnému dohledu České národní banky.

* Co mám dělat, když mi zaměstnavatel přispívá na životní pojištění a já u něj ukončím pracovní poměr?

V podstatě máte dvě možnosti. Buď začnete celou částku platit z vlastní kapsy, nebo pojišťovnu požádáte o snížení pojistné částky. Ne všechny pojišťovny však snížení umožňují, zejména u starších smluv.

* Kolik peněz dostanu, když vypovím smlouvu o životním pojištění předčasně?

Záleží na tom, jak dlouho už platíte. Pokud smlouvu ukončíte dříve než v polovině doby splácení, nedostanete ani tolik, kolik jste již zaplatili. Teprve po půlce spoření začínáte vydělávat a až těsně před koncem se dostanete k pojistné částce. A navíc, pokud si odečítáte zaplacené pojistné z daňového základu, budete muset při předčasném zrušení pojistky všechny úspory vrátit státu.

* Je lepší nechat si vyplatit po skončení penzijního připojištění celou částku jednorázově, nebo si nechávat posílat každý měsíc penzi?

Když se dožijete vysokého věku, můžete celkem získat více než u jednorázové výplaty, protože renta se vyplácí doživotně a ještě se většinou nevyplacená částka dále zhodnocuje. Podle doporučení Penzijního fondu Allianz je vhodné o výplatě penze uvažovat v takových případech, kdy na spoříte minimálně 1,5 milionu korun, což představuje měsíční úložku po dobu 30 let nejméně 2 500 korun.

* Je smlouva o životním pojištění předmětem dědictví?

U pojistek, ale i u penzijního připojištění, lze zařídit, že peníze dostane určitý člověk bez dědického řízení, stačí ho do smlouvy uvést jako takzvanou obmyšlenou osobu.

* Před měsícem jsem neuváženě koupil životní pojištění, můžu je zrušit?

Ano, ještě to stihnete. Ze zákona o pojistné smlouvě můžete pojištění vypovědět do dvou měsíců od data uzavření.

* Může mít člověk uzavřeno více životních pojištění u různých pojišťoven?

Na rozdíl od majetku je možné mít klidně i více smluv o životním pojištění u jedné či více pojišťoven. Na kolik si ceníte svůj život, nikdo neomezuje.

Ženy platí u životního pojištění levnější pojistné, dožívají se totiž vyššíhho věku

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.