« Zpět

Český trh má velký potenciál k růstu

| 25. září 2008 - 10:52 | Zprávy | Životní pojištění

V životním pojištění, přesněji v nasycení trhu, má Česko stále západní Evropu v čem dohánět. V předepsaném pojistném, na rozdíl od vyspělých zemí, dominuje neživotní pojištění, a trh charakterizují nízké pojistné částky. Jak tuto situaci hodnotí GENERÁLNÍ ŘEDITEL AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY STEPHEN MARINI?

GENERÁLNÍ ŘEDITEL AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY STEPHEN MARINI :

V životním pojištění, přesněji v nasycení trhu, má Česko stále západní Evropu v čem dohánět. V předepsaném pojistném, na rozdíl od vyspělých zemí, dominuje neživotní pojištění, a trh charakterizují nízké pojistné částky. Jak tuto situaci hodnotíte?

Česká republika tím nabízí jedinečný potenciál pro růst životních pojišťoven. Jednak její ekonomika je stále v dobré kondici, vykazuje slušný růst a také se zvyšuje životní úroveň obyvatel. To všechno jsou dobré předpoklady k tomu, že životní pojištění zde bude hrát čím dál významnější roli. Mým cílem je tohoto potenciálu plně využít a pro Aviva pojišťovnu získat větší podíl na českém trhu životního pojištění.

Před nedávným nástupem do vedení české Aviva životní pojišťovny jste byl šéfem téže pojišťovny v Polsku. Když srovnáte český a polský trh životního pojištění, jaké vidíte rozdíly?

Určité rozdíly tu samozřejmě jsou. Především Polsko je svou velikostí výrazně větší trh než Česko a také je zde větší nasycenost trhu životního pojištění, než je tomu v České republice. A kde je možné také nalézt rozdíly, jsou odbytové výsledky distribučních kanálů. Zatímco v Polsku se hodně pojistek prodává přes pobočky bank a pojišťoven, v Česku velkou část prodejů zajišťují pojišťovací makléři. Pokud bychom chtěli srovnávat produkty, které jsou nabízeny v Česku a Polsku, velké rozdíly nenajdeme.

Kde je podle vás pro pojišťovnu Avivu jednodušší se prosadit – na českém, či polském trhu?

Aviva začala působit na obou trzích ve velmi odlišných dobách. V Polsku to bylo už v roce 1991 a Aviva využila výhody být mezi prvními zahraničními pojišťovnami, které vstoupily na tamní trh. V Česku to bylo o šest let později, v době, kdy zde již byly usazeny velké pojišťovny. Prosazovat se v Česku bylo proto od počátku výrazně složitější než v Polsku. Zatímco v České republice má Aviva asi jen 1,5 procenta pojistného trhu, v Polsku je to díky dřívějšímu startu 15 procent – Aviva je tam druhou největší pojišťovnou.

Jaký podíl byste chtěl získat na českém trhu životního pojištění v následujících letech?

Zvýšit podíl na českém trhu nebude vůbec jednoduché. Těžko se nám to podaří, pokud nebudeme prodávat více jednorázových pojistek. V následujících letech je ale naší prioritou se zaměřovat zejména na pravidelně placené pojistky.

Současným tématem číslo jedna po celém světě je finanční krize. Jak na vás, tedy na pojišťovnu Aviva, dopadá?

Globální finanční krize má určité dopady, ať již přímé, nebo nepřímé, úplně na každého. Pojišťovny nyní pociťují, že se hůře prodávají investiční pojistky, což pramení z menší chuti lidí investovat své peníze. Přímé dopady na pojišťovnu Aviva však nejsou žádné, protože od počátku razíme velmi konzervativní přístup a nechodíme do žádných rizikovějších investičních pozic.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.