« Zpět

Češi se stále více zajímají o kvalitní pojistné krytí

| 28. srpna 2008 - 10:47 | Zprávy | Životní pojištění

S OBCHODNÍM ŘEDITELEM AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KARLEM VESELÝM hovoříme o současné situaci na trhu životního pojištění u nás, ale hlavně o zmodernizovaném investičním životním pojištění Aviva EasyLife a dalších zajímavých produktech.

OBCHODNÍ ŘEDITEL AVIVA ŽIVOTNÍ POJIŠŤOVNY KAREL VESELÝ:
Trh životního pojištění pokračoval v prvním letošním pololetí v růstu. Čím se ještě, podle vás, vyznačoval?

Na českém pojistném trhu se v prvním letošním pololetí projevilo několik tendencí. Roste dále prodej produktů za běžné pojistné s posilujícím zastoupením skutečného pojistného krytí. Prodává se tedy nejen životní pojištění jako forma spoření, ale stále častěji životní pojištění ve smyslu zabezpečení rodiny pro případ pojistných rizik. Dále je vzhledem k nedávnému vývoji na kapitálových trzích patrný pokles zájmu některých investorů o jednorázové životní pojištění spojené s přímou investicí do akcií a dalších nástrojů s vyšším stupněm investičního rizika. Ačkoli právě po poklesu je vhodná doba investovat do akcií, myšlení většiny klientů funguje opačně a mnozí se přesunuli k bezpečnějším investicím s určitou formou garance nebo zabezpečení.

Má tato situace nějaké aktuální řešení?

Naštěstí už dnes v této oblasti nejsou k dispozici jen investice do termínovaných vkladů či pokladničních poukázek, které dlouhodobě nabízí velice nízký reálný výnos, ale například takzvané strukturované produkty s podstatně lepším výnosovým potenciálem.

A co uplynulé měsíce přinesly vám?

V prvním pololetí nám vzrostl nový obchod v našem hlavním segmentu, pojištění za běžné pojistné, meziročně o 41 procent. To je výrazné navýšení překračující nárůsty na českém pojistném trhu.

Loni jste zmodernizovali jeden z vašich hlavních produktů, investiční životní pojištění Aviva EasyLife. Jste s ním nyní spokojeni?

Aviva EasyLife tvoří nyní asi 60 procent našeho prodeje a je pro pojišťovnu nosným produktem. Uvedli jsme jej na trh v roce 2006 a okamžitě se stal naší jedničkou v prodeji, dva roky poté jsme ho proto dále rozšířili v oblasti připojištění, abychom ještě posílili jeho obchodní potenciál. Produkt je nyní úspěšný nejen u našich klientů, ale zaujal i veřejnost v hlasování v letošním ročníku prestižní soutěže Zlatá koruna. V její nejdůležitější kategorii, za kterou pokládám právě hlasování veřejnosti, získal třetí místo mezi všemi finančními produkty a současně nejlepší pozici mezi všemi produkty životního pojištění. Pro nás to je potvrzení, že koncept Aviva EasyLife jako moderního pojištění, které již odpovídá standardům z vyspělých evropských trhů, byl krokem správným směrem ve správnou chvíli.

To hovoříte o lepším krytí rizik?

Produkt nabízí velmi široké krytí pojistných rizik s individuálně stanovenými pojistnými částkami pro každý typ rizika. Koncem loňského roku jsme inovovali především pojištění trvalých následků úrazu, kde jsme dále významně rozšířili pojistné krytí. A ukázalo se, že čeští klienti jsou dnes již ochotni si za kvalitnější a vyšší pojistné krytí připlatit. Dochází k přirozenému vývoji chování a myšlení české populace známému i z jiných zemí, kdy se spolu s rostoucí životní úrovní lidé stále více zajímají o kvalitní pojistné krytí rizik v rámci životního pojištění.

Po léta bylo jedním z vašich hlavních produktů dětské investiční životní pojištění Talisman. Jak je na tom nyní?

Talisman jsme uvedli před šesti lety a stal se bezesporu špičkou na trhu. Situace ale není statická a během posledních let došlo k posunu v oblasti dětského pojištění. Jednak zákazníci projevují větší zájem si připlatit za lepší pojistné krytí, také konkurenční pojišťovny uvedly podobné produkty pro děti. Začátkem letošního roku jsme proto Talisman významně inovovali. Jeho nová verze je dostupná pro všechny naše stávající klienty i pro nové klienty. Výsledkem inovace je meziroční nárůst objemu prodeje pojištění Talisman za letošní první pololetí o 120 procent. Naši spokojení klienti si přikupují nová připojištění. Dnes Talisman funguje jako komplexní finanční zabezpečení dítěte pamatující na rizika spojená se zdravím dítěte i se zdravím jeho rodičů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.