« Zpět

Češi preferují jistý výnos

| 13. listopadu 2009 - 10:39 | Zprávy | Životní pojištění

Obyvatelé České republiky jsou v ukládání svých finančních prostředků velmi konzervativní. Přes 70 % úspor tuzemských domácností leží na účtech bank a stavebních spořitelen. Preference konzervativních produktů je podpořena i současnou ekonomickou situací, kdy domácnosti nechtějí riskovat ztrátu svých peněz v rizikovějších typech investic. Odvrácenou stránkou spoření na běžných účtech bank je ale minimální výnos, který zdaleka nepokrývá výši inflace. Na finančním trhu ovšem existují produkty, které jsou bezpečné a zároveň nabízejí klientům vyšší výnos. Řadí se mezi ně produkty životního pojištění.

Názor odborníka
O jaké produkty mají klienti v současné době největší zájem? Projevila se ekonomická recese také v prodeji životního pojištění?

Produkty životního pojištění klientovi nabízejí výnosově zajímavou a současně bezpečnou variantu spoření. Bezpečí uložených prostředků zajišťuje velice striktní státní regulace investiční politiky pojišťoven. Pojišťovny musí vhodným způsobem diverzifikovat své investiční portfolio mezi jednotlivé cenné papíry, přičemž majoritní zastoupení mají bezpečné státní dluhopisy. Standardní produkty životního pojištění nabízejí garantovaný výnos ve formě technické úrokové míry, která je nyní na úrovni 2,4 %, plus případné podíly na výnosech pojišťovny.
Současným trendem na poli životního pojištění jsou zajištěné fondy. V rámci investičního životního pojištění nabízejí zajištěný (garantovaný) výnos a zároveň potenciál vyššího zhodnocení, které se odvíjí od výkonnosti kapitálových trhů (akcie, měny, komodity atd.). Klient tak může participovat na růstu kapitálových trhů, ale přitom neriskuje, díky garantovanému výnosu, propad své investice. Jedním z těchto fondů, který byl nedávno uveden na trh, je i Zajištěný fond Forte od Komerční pojišťovny.
Sektor životního pojištění v České republice, navzdory složité ekonomické situaci, zaznamenal za prvních devět měsíců letošního roku navýšení předepsaného pojistného o 4 % oproti stejnému období v roce 2008. Toto číslo potvrzuje, že české domácnosti produktům životního pojištění důvěřují a objem prostředků, který do nich proudí, neustále roste. Tuto důvěru domácností sdílí ve svém prohlášení i Česká národní banka, která ústy viceguvernéra Miroslava Singera uvádí, že pojišťovny prošly finanční krizí takřka nedotčeny a domácí pojistný trh patří k nejzdravějším oblastem finančního sektoru.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.