« Zpět

Allianz pojišťovna nastavila jako první v zemi novou cenovou segmentaci v životním pojištění a kdo vyznává zdravý životní styl, zaplatí méně

| 29. května 2013 - 12:44 | Zprávy | Životní pojištění

Koncem loňského roku nastolila Evropská komise v českém pojišťovnictví unisexový svět, který sjednotil sazby životního pojištění pro muže a ženy. I přes „bezpohlavnost“ pojištění nadále pojišťovny s riziky ve svých produktech pracují a zohledňují je při segmentaci svých klientů. Pracuje s nimi i Allianz ve svém Novém Rytmu. Zahraniční pojišťovny často operují s nejrůznějšími aspekty, mnohdy i kuriózními. Allianz pojišťovna například zjistila, že podle jedné z amerických studií se významně liší úmrtnost herců, kteří získali zlatou sošku Oscara oproti těm, kteří za svůj život nikdy nebyli nominováni. Své sedmdesátky se dožilo o 6 % více oceněných. Také držitelé Nobelovy ceny žijí déle než ostatní vědci, kterým se této pocty nedostalo.

„Tyto segmentační faktory by však ovlivnily výši pojistného pouze u malého vzorku klientů. My jsme se snažili najít mnohem plošnější a spravedlivější kritéria. V životním pojištění se dosud pracovalo hlavně s věkem klienta a rizikovostí jeho povolání. My jsme se nyní zaměřili také na styl života, což je velmi významný rizikový faktor. Proto naší největší novinkou je cenové zohlednění klientů, kteří nekouří a mají svoji váhu pod kontrolou. Takoví mohou na životním pojištění výrazně ušetřit,“ říká Martin Podávka, vedoucí úseku produktového vývoje Allianz.
 
V životním pojištění je Allianz první pojišťovnou na českém trhu, která segmentuje podle těchto kritérií. V zahraničí je to zcela běžné, například ve Velké Británii jsou ještě dál a zlevňují pojištění třeba vegetariánům, kteří se průměrně dožívají vyššího věku než lidé, kteří pravidelně konzumují maso.
 
Díky zdravému životnímu stylu a pravidelnému onkologickému screeningu mohou klienti získat výhodnější sazbu pojištění až o čtvrtinu. „Podívali jsme se do našeho klientského portfolia, které se od celého trhu výrazně určitě neliší, a domníváme se, že až 70 procent lidí může čerpat některou ze slev – za nekuřáctví, za váhu, za prevenci a klasicky za věk či typ vykonávaného povolání. Kromě toho nabízíme další bonusy za věrnost a bezeškodní průběh. Možná trochu předbíháme dobu, ale myslíme si, že tato nová filosofie je správnou a vůči klientům i férovou cestou, “dodává M. Podávka.
 
I v oblasti životních pojištění podstupují lidé nová rizika a potřebují je krýt. Allianz chce být pojišťovnou, která bude v tomto směru přicházet s novými nápady. Jedním z nich je například pojištění dlouhodobé péče, kdy pojišťovna vyplácí sjednanou pravidelnou dávku až do úmrtí pojištěného, třeba i do 100 let. Rozšiřují se i asistenční služby, jejichž součástí je nově i „Sestra v akci“ - odborná zdravotnická služba na telefonu, nebo asistence při úrazu, hospitalizaci, či úmrtí osoby.
 
I přesto, že pojišťovny již nemohou posuzovat rizikovost klientů podle pohlaví, nadále se budou nejrůznějšími riziky zabývat. Jak je tomu po léta třeba v autopojištění, jehož cenu ovlivňuje věk řidiče, velikost jeho bydliště, obsah motoru vozidla, jeho výkon a další aspekty, cenu úrazového pojištění zase limituje rizikovost povolání pojištěného a také u cestovního pojištění má vliv na výši pojistného rizikovost sportů, které chce pojištěný v zahraničí provozovat. V případě životního pojištění platí u Allianz jednoduchá segmentace - nekouřit a mít svá kila pod kontrolou se vyplatí – zdravotně i finančně.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.