« Zpět

100 rad jak si snížit daně

| 25. února 2009 - 12:45 | Zprávy | Životní pojištění

Veřejně prospěšné dary, příspěvky na odbory nebo průkaz zdravotně postiženého. Na tom všem můžete ušetřit. A možností je ještě víc. LN přinášejí 100 tipů, jak si snížit daně.

100 rad: plaťte včas, investujte
100 rad: nakupujte na sklad

1. Luxusní auto? Zahrňte ho do nákladů. Od 1. ledna 2008 už neplatí tolik diskutovaná hranice 1,5 milionu korun pro pořízení osobních automobilů na leasing, které si můžete „daňově uznat“.
2. Neměňte způsob uplatňování výdajů. Pokud podnikáte, odečítáte si skutečné výdaje a po ukončení leasingu (během roku 2009) plánujete najatý stroj odkoupit, neuplatňujte výdaje paušálem. O nájemné, které jste dříve uváděli jako výdaj, byste si totiž museli navýšit základ daně.
3. Půjčte si na bydlení. Od základu daně si lze za domácnost odečíst úroky z úvěru na bydlení do 300 000 Kč za rok nebo 25 000 Kč za měsíc. Od roku 2008 mohou tento odpočet daňoví nerezidenti (právnické osoby se sídlem v zahraničí) uplatnit pouze tehdy, pokud nejméně 90 % jejich příjmů má zdroj na území České republiky. Nárok na odečet se dokládá smlouvou o úvěr, stavebním povolením, výpisem z listu vlastnictví, nájemní smlouvou, dokladem o trvalém pobytu, potvrzením o částce skutečně zaplacených úroků a podobně.
4. Úroky odečtěte, i když jste byt či dům vlastnili jen část roku. V roce nabytí vlastnictví pro odečet úroků stačí, když jste bydlení vlastnili ke konci roku.
5. Kvůli odpočtu úroků nemusíte podávat přiznání. Ušetřete si práci. Již třetím rokem lze odpočet úroků z úvěru na bydlení uplatnit v ročním zúčtování, které za vás provede zaměstnavatel.
6. Příspěvky na odbory můžete odečíst. Daňový základ si můžete snížit o členské příspěvky odborům. Odečíst lze částku do výše 1,5 % zdanitelných příjmů (s výjimkou příjmů zdaněných srážkou podle zvláštní sazby daně), maximálně však do výše 3000 Kč za zdaňovací období.
7. Dary snižují daně. Daňově zvýhodněné jsou dary na veřejně prospěšné účely. Chcete-li tedy někomu pomoci, můžete na tom sami ušetřit.
8. Mějte potvrzení. Pro nárok na snížení základu daně mějte potvrzení od příjemce daru, na kterém bude uvedena jeho výše a účel. Hodnota daru musí přesáhnout 2 % základu daně nebo činit alespoň 1000 korun. V úhrnu lze odečíst maximálně 10 % ze základu daně.
9. Za darování krve 2000 korun. Bezplatný odběr krve snižuje základ daně o 2000 Kč. I při odběru je nutné požádat o potvrzení.
10.1500 Kč měsíčně na penzijní připojištění. Od základu daně lze odečíst roční součet příspěvků na penzijní připojištění po odečtení 6000 Kč. Na odpočet zapomeňte, ukládáte-li měsíčně méně než 500 Kč.
Daňově optimální je platit 1500 Kč měsíčně, maximální odečet je totiž 12 000 korun za rok (1500 krát 12 minus 6000). Nárok na odečet se prokazuje smlouvou o penzijním připojištění a potvrzením penzijního fondu o zaplacené částce za dané období.
11. Na pojištění placeném zaměstnavatelem neušetříte. Pokud vám příspěvky na penzijní připojištění platí zaměstnavatel, nelze je bohužel odečíst od základu daně.
12. Najděte si zaměstnavatele, který vám bude přispívat na penzi. Tyto příspěvky jsou totiž do 24 000 korun za rok osvobozeny od zdanění.
13. Snižte si daně díky životnímu pojištění. Daňový základ si lze snížit o pojistné na životní pojištění. Pojistka ale musí mít zákonem dané parametry. Mezi ně patří především výplata plnění nejdříve po 5 letech od uzavření smlouvy a zároveň věk poplatníka alespoň 60 let. Pojistná částka musí být alespoň 40 tisíc korun u smluv na 5 až 15 let a 70 tisíc Kč u delších smluv. Maximálně lze ročně odečíst 12 000 korun. Nárok na snížení základu daně o pojistné životního pojištění se prokazuje pojistnou smlouvou a potvrzením o zaplaceném pojistném. Pokud pojištění kvůli nedodržení smlouvy zanikne, musíte si v daném roce základ daně (mezi tzv. ostatními příjmy) zpět navýšit o pojistné, které jste si coby daňový odpočet odečetli dříve.
14. Chcete-li zrušit pojistnou smlouvu, uzavřete novou. Pokud chcete vyměnit pojišťovací produkt za jiný, máte dvě možnosti. Přecházíte-li mezi smlouvami v rámci jedné pojišťovny, kapitálová hodnota se převede mezi smlouvami a vy nemusíte nic „dodaňovat“. Pokud ale přecházíte mezi pojišťovnami, je situace horší. Nejdříve musíte u jedné pojišťovny smlouvu vypovědět, v té chvíli vám bude vyplaceno odbytné. Pak je třeba uzavřít novou smlouvu. Když doložíte, že celé odbytné z jedné smlouvy bylo použito a převedeno na jinou smlouvu, finanční úřady většinou dodanění nepožadují. Na druhou stranu, takový postup zákon nevymezuje a různé finanční úřady mohou situaci vidět jinak. Je tedy potřeba zeptat se vašeho místně příslušného finančního úřadu, jak v tomto případě bude postupovat. 15. Najděte si zaměstnavatele, který vám bude přispívat na životní pojištění. Příspěvky zaměstnavatele na životní pojištění jsou do výše 24 000 korun ročně osvobozeny od zdanění.
16. Za dítě odečtěte 10 680 Kč. Daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit jen jeden rodič.
17. Zjistěte si, zda vaše dítě splňuje podmínky pro slevu. Za vyživované se považuje nezletilé dítě nebo student do 26 let, a to vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnouče, jehož rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli slevu uplatnit apod.
Někdy zaplatíte nižší daň, i když je dítě zletilé. Slevu na dítě máte: v měsíci jeho narození, v měsíci, kdy dosáhne zletilosti, na zletilé nemocné dítě, na zletilé dítě v měsíci, kdy začne studovat, v měsíci, ve kterém bylo dítě osvojeno nebo převzato do péče nahrazující péči rodičů a naposledy vměsíci, kdy dítě dovršilo věk 26 let. 19. Prokažte, že na slevu na dítě máte nárok. Doložte zaměstnavateli rodný list či občanský průkaz dítěte, případně jeho průkaz ZTP nebo ZTP/P, potvrzení od zaměstnavatele druhého rodiče, že slevu neuplatňuje, případně potvrzení o studiu dítěte. Na základě těchto dokladů můžete slevu uplatnit. Za dítě s průkazem ZTP/P odečítáte víc. Sleva činí 21 360 korun za rok.
20. Využijte slevy na děti a studenty i na část roku. Když dítě nesplní podmínky pro slevu za celý rok, odečtěte za každý měsíc, kdy nárok máte, 890 korun. 21. Získejte daňový bonus. Když je daň nižší než sleva za dítě, dostanete peníze zpět, maximálně však 52 200 korun.
22. Živíte-li manžela nebo manželku, zaplatíte méně. Za vyživovaného manžela či manželku se roční daň snižuje o 4200 korun. Partner ale nesmí mít vlastní příjmy vyšší než 68 000 korun.
23. Využijte slevu na partnera s průkazem ZTP/P. Pokud vyživovaný manžel či manželka má navíc také průkazku ZTP/P, můžete využít slevy 49 680 korun. Platí také pravidlo o maximálním příjmu partnera do 68 000 korun.
24. Lidé s částečným invalidním důchodem si odečítají více. Částečný invalidní důchodce platí na roční dani o 2520 korun méně.
25. Plná invalidita, dvakrát větší sleva. U plné invalidity je sleva na dani dvakrát vyšší než u částečné, činí 5040 korun za jeden rok.
26. S prodejem dopravních prostředků nespěchejte. Příjmy z prodeje motorových vozidel (případně letadel a lodí) jsou od daně osvobozeny po roce od nabytí. Pokud byly součástí obchodního majetku, příjmy z jejich prodeje jsou daňově osvobozeny po pěti letech od vyřazení z obchodního majetku. 27. Odstupné za byt vydejte na bydlení. Příjmy za převod členských práv vztahujících se k družstevnímu bytu, za prodej bytu, rodinného domu nebo odstupné za uvolnění bytu jsou osvobozené od daně z příjmů, pokud je utratíte za uspokojení svých bytových potřeb do jednoho roku od doby, co jste finance obdrželi.
28. Důchody do limitu danit nemusíte. Pravidelně vyplácené důchody jsou od daně z příjmů osvobozeny. Za rok 2008 ale jen do 198 000 korun.
29. Náhrada od pojišťovny se nedaní. Náhradu škody od pojišťovny nedaňte, pokud ovšem nešlo o platbu za ztrátu příjmu, náhradu za škody způsobené na obchodním majetku nebo na majetku sloužícímu k pronájmu, plnění z pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou v souvislosti s podnikáním a podobně.
30. Z výživného daň neplaťte. I výživné, stejně jako další sociální příjmy, je ze zákona od daní z příjmů osvobozeno.
31. Stipendia jsou od daně z příjmů osvobozena. Stipendia z rozpočtu státu či krajů nebo škol a jiných veřejných institucí a obdobné příjmy ze zahraničí do svých daňových příjmů zahrnovat nemusíte. Stejně jako podpory a příspěvky z prostředků nadací, nadačních fondů a občanských sdružení. 32. Dotace z veřejných rozpočtů jsou bez daně. Od daně jsou osvobozeny dotace občanům z veřejných rozpočtů či granty a příspěvky z prostředků Evropské unie. Osvobozeny ale nejsou dotace a příspěvky, které jsou účtovány do příjmů nebo výnosů.
33. Byt či dům, kde bydlíte, prodejte až po dvou letech. Příjmy z prodeje domu nebo bytu danit nemusíte, pokud jste tam bydleli nejméně dva roky bezprostředně před prodejem.
34. Bydlíte-li v bytě či domě kratší dobu, za peníze z jeho prodeje kupte nové bydlení. Prodáte-li bydlení, kde jste nebydleli dva roky, použijte peníze na pořízení nového bydlení, abyste nemuseli z příjmu platit daň.
35. Byt či dům, kde nebydlíte, prodejte po pěti letech. Chcete-li prodat dům, byt či práva k družstevnímu bytu, v nichž nebydlíte, a použít peníze z prodeje na něco jiného než na nákup bydlení, počkejte, až doba mezi nabytím a prodejem přesáhne pět let. Jinak budete muset platit daň.
36. Se zděděnou nemovitostí nečekejte. Když prodáte nemovitost, kterou jste zdědili po příbuzném v řadě přímé, do pětileté lhůty pro osvobození se započítává i doba, po kterou nemovitost vlastnil či obýval příbuzný.
37. Jste věrní zaměstnavateli? Přiznání nepodávejte. Přiznání podávat nemusíte, když jste loni pracovali pouze u jednoho zaměstnavatele. Nebo u více, ale postupně a neměli jste jiné příjmy vyšší než 6000 korun. Podmínkou je, že jste u všech zaměstnavatelů podepsali prohlášení k dani.
38. Zaměstnanecký poměr doložte. Jsou-li součástí vašich zdanitelných příjmů také příjmy ze zaměstnání, doložte je potvrzením vystaveným od zaměstnavatele nebo zaměstnavatelů.
39. Podejte přiznání ve lhůtě. Přiznání k dani z příjmů za rok 2008 se podává do 31. března. Lhůta se prodlužuje do 30. června, když máte daňového poradce.
40. Zaplaťte daň včas. Daň je splatná také do 31. března, respektive 30. června. Za každý den zpoždění se počítá nepříjemné penále.
41. Pokud se vás týkají zálohy, uhraďte je ve lhůtě. Dejte si pozor, abyste ve lhůtě zaplatili pololetní i čtvrtletní zálohy na daň z příjmů.
42. Komunikujte s finančním úřadem. Zanikl-li zdroj příjmů, zálohy nemusíte platit. Pokud jste tedy skončili s podnikáním nebo zdroj vašich příjmů zanikl jinak, nemusíte platit zálohy na daň. Písemně to ale oznamte finančnímu úřadu.
43. Požádejte o snížení záloh. Zálohy na daň se stanovují podle daně z předchozího roku. Pokud vaše příjmy silně klesnou, požádejte o snížení či zrušení záloh. 44. Při placení vždy uvádějte variabilní symbol. U plateb daní a záloh uvádějte variabilní symbol, u daně z příjmů fyzických osob je to rodné číslo. Vyhnete se tak problémům - bez variabilního symbolu totiž finanční úřad nezjistí, kdo daň zaplatil.
45. Pohlídejte si chvíli, kdy je daň skutečně zaplacena. Daň se považuje za zaplacenou v den, kdy se peníze odečtou z vašeho účtu nebo kdy pošta, banka či finanční úřad převezme hotovost.
46. Máte-li přeplatek, požádejte o jeho vrácení. O vrácení přeplatku na dani je nutné požádat. Slouží k tomu 4. strana daňového přiznání.
47. Při vyplňování daňového přiznání nezapomeňte na podpis. Zní to jednoduše, ale je to jedna z nejběžnějších chyb a způsobuje spoustu zbytečných problémů navíc včetně nákladů na čas, jízdné a podobně. Přesvědčte se tedy, zda jste se na daňovém přiznání skutečně podepsali.
48. Jste zemědělec, lesník či rybář? Promyslete paušál. Sečtěte prokazatelné výdaje za loňský rok a zjistěte si, jaký procentuální podíl tvoří z vašeho zisku. Pokud jsou menší než 80 %, uplatněte v přiznání výdaje paušálem. 49. Řemeslník: paušálem to vyjde lépe. Sečtěte výdaje za rok 2008 a spočítejte, jaký podíl tvoří z vašeho celkového zisku. Pokud jich jeméně než 60 %, uplatněte v přiznání paušální výdaje.
50. Živnostník: paušál, nebo výdaje? Zjistěte, jestli jsou vaše výdaje větší než 50%celkového příjmu. Pokud ano, místo paušálu je jednotlivě vykažte.
51. Dostáváte autorské honoráře? Počítejte s náklady 40 %. Ve vašem povolání pravděpodobně nemáte vysoké uznatelné náklady, zvolte tedy raději paušál 40 %.
52. U příjmů z pronájmu uplatněte paušál 30 %. Je ale potřeba ověřit, zda se vám to vyplatí. Stačí zjistit, jaké jsou skutečně vynaložené výdaje.
53. Nekombinujte skutečné a paušální daňové výdaje. U příjmů jednoho druhu (z podnikání, pronájmu) musíte výdaje uplatnit buď v prokazatelné výši, nebo paušálem. Obojí nelze.
54. Příjmy z podnikání bez povolení: paušál nelze. Máte-li příjmy z činností, které lze vykonávat jen na základě povolení, a toto povolení nemáte, nelze je zdanit jako příjmy z podnikání, ale jako takzvané ostatní příjmy. U nich můžete výdaje uplatnit jen ve skutečně prokázané výši.
55. Pozor na příležitostný pronájem. Příležitostný pronájem movitých věcí se nezdaňuje jako příjem z pronájmu, nýbrž mezi ostatními příjmy. U nich nemůžete vykázat daňovou ztrátu, kterou lze v dalších letech odečíst od základu daně.
56. Společný pronájem se daní jen jednou. Příjmy z pronájmu majetku ve společném jmění manželů se zdaňují vždy jen u jednoho manžela.
57. Jak na skutečné výdaje? Mezi skutečné výdaje na pronájem zahrňte odpisy pronajímaného majetku, rezervy na opravy, pojištění a výdaje na údržbu majetku.
58. Nemáte na pronájem výdaje? Použijte paušál. Pokud nemůžete doložit dostatečně vysoké skutečné výdaje, odečtěte 30 % příjmů.
59. Příležitostný pronájem do 20 000 Kč se nedaní. Příjmy z příležitostného pronájmu jsou do 20 000 Kč osvobozeny od daně v případě, že jde o movité věci, tedy když pronajímáte například automobil.
60. Prodej ze zahrádky do přiznání nezahrnujte. Do 20 000 Kč jsou příjmy z příležitostného prodeje ovoce či zeleniny osvobozeny.
61. Malá sousedská výpomoc se nedaní. Pokud pomůžete sousedovi opravit dům či plot a příjmy z toho budou nižší než 20 000 Kč, jsou od daně osvobozeny.
62. Výhoda pro au-pair. Předmětem daně nejsou příjmy za výpomoc s domácími pracemi v zahraničí, a to za stravu a ubytování, jde-li o příjem „k uspokojování základních sociálních, kulturních nebo vzdělávacích potřeb“, jako například u au-pair.
63. Jste ekologičtí nadšenci? Vyhněte se dani. Příjmy z provozu malých vodních elektráren do výkonu 1 MW, větrných elektráren, tepelných čerpadel, solárních zařízení, zařízení na výrobu a energetické využití bioplynu a dřevoplynu a dalších podobných zařízení mohou být až 6 let osvobozeny od daně.
64. Příjmy a výdaje dle podílu. Příjmy i výdaje z pronájmu věcí v podílovém spoluvlastnictví se dělí podle podílů.
65. Samostatné základy daně znova nedaňte. Někdy se k vám peníze dostanou už ve zdaněné podobě, například úroky ze spořícího účtu v bance. Tyto prostředky není potřeba danit znovu.
66. Cenné papíry držte nejméně šest měsíců. Osvobozené jsou příjmy z prodeje cenných papírů, pokud je prodáte až po půl roce od jejich koupě. Smůlu tedy mají například investoři - tradeři, kteří obchodují on-line například s deriváty a obchody otevírají a uzavírají v řádu hodin či dnů.
67. Pozor na cenné papíry v obchodním majetku. Osvobození od daně se nevztahuje na příjmy z prodeje cenných papírů v případě, že tyto cenné papíry jsou nebo byly zahrnuty do obchodního majetku, a to do po dobu 6 měsíců od ukončení činnosti.
68. Dividendy nedaníte vy. Dividendy z akcií či přijaté úroky se daní jednorázovou patnáctiprocentní srážkovou daní u zdroje, takže v daňovém přiznání se již neobjevují. Finanční úřad nezajímá ani nerealizovaný zisk, který je výsledkem ocenění portfolia podle aktuální situace na trhu.
69. Pozor na zahraniční dividendy. Dividendy a úroky ze zahraničí se musí uvést v daňovém přiznání a zdanit. Důležité je vědět, zda existuje smlouva o zamezení dvojího zdanění mezi Českem a danou zemí. Srážkovou daň, která je stržena investorovi v zahraničí, je pak možné odečíst z daňové povinnosti v České republice.
70. Příjem z prodeje cenných papírů zdaňte správně. V případě, že jste prodali cenné papíry a tento příjem není od daně osvobozen, zdaňte ho mezi takzvanými ostatními příjmy. 71. Výdaje můžete uplatnit jen do výše příjmů. Pokud koupíte a prodáte více cenných papírů, můžete započítat příjmy a výdaje z nich do jedné položky. Součet výdajů ale lze uplatnit jen do výše úhrnu příjmů. Případnou ztrátu z prodeje akcií nelze zohlednit do jiného druhu příjmu v rámci takzvaných ostatních příjmů ani do jiných kategorií.
72. Oceňte akcie správně. Pokud prodáte část akcií koupených postupně od téhož emitenta za různou cenu, příjem z prodeje můžete snížit o nejvyšší nabývací cenu (uplatnit ji jako výdaj) bez ohledu na to, zda byla pořízena jako první, či poslední.
73. Uplatněte jako student více slev. Pokud absolvent vysoké školy začne například od července pracovat, podepíše prohlášení k dani a na začátku dalšího roku požádá zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování, bude mít slevu 24 840 Kč na poplatníka a slevu 2010 Kč za půl roku, kdy byl studentem.
74. Slevu na manžela či manželku získáte až po roce. Slevu na vyživovaného muže či ženu může uplatnit váš zaměstnavatel až při ročním zúčtování záloh.
75. Slevu uplatněte už od měsíce po svatbě.
Pokud uzavřete sňatek třeba v srpnu a manžela či manželku vyživujete, od září máte nárok na slevu.
76. Odečtěte si ztrátu.
Odečíst si můžete daňovou ztrátu z let 2001 až 2007, maximálně však do výše daňové povinnosti.
77. Auto prodejte po roce vlastnictví.
Pokud prodáte auto do jednoho roku od chvíle, kdy jste ho pořídili, musíte příjmy z tohoto prodeje zdanit mezi takzvanými ostatními příjmy.
78. Dědictví a daňová ztráta. Když dědic do půl roku od smrti zůstavitele pokračuje v jeho podnikání, může si od svého základu daně z podnikání odečíst daňovou ztrátu, kterou vykázal a před smrtí neuplatnil zůstavitel.
79. Malé autorské honoráře nedaňte. Příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů, rozhlasu nebo televize do 7000 korun za měsíc u jednoho plátce zdaňuje srážkovou desetiprocentní daní už ten, kdo je vyplácí.
80. Využijte „spolupracující osobu“. Část příjmů mohou živnostníci i nadále rozdělit na manželku nebo i více lidí. Například na své děti, které dokončily povinnou školní docházku, na tchyni a další příbuzné, ale i třeba na jinou blízkou osobu, která s podnikatelem není v příbuzenském vztahu. Podmínkou je, že tyto spolupracující osoby musí žít trvale ve společné domácnosti a spolupráce byla řádně ohlášená v roce 2008 finančnímu úřadu, zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení. Tento převod části příjmu se vyplatí tehdy, pokud chce živnostník spolu s členy své domácnosti využít efekt daňových úlev, na které mohou dosáhnout jen spolupracující osoby. Například může jít o odpočet úroků z hypotéky, kterou uzavřela manželka, syn nebo další člen domácnosti. Nebo tehdy, pokud si na manželku nemůže živnostník uplatnit slevu ve výši 24 840 korun, protože její vlastní loňský příjem o něco málo přesáhl povolený limit 68 000 korun.
81. Na spolupracujícího manžela nebo manželku převeďte polovinu. Pokud rozdělujete příjmy a výdaje z podnikání na spolupracujícího manžela nebo manželku, může to být nejvíce polovina příjmů a výdajů. Když uvádíte manželku nebo manžela jako spolupracující osobu, nesmíte je zároveň uplatňovat jako vyživovaného člověka bez vlastních příjmů. Přitom částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období, nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc spolupráce.
82. Na jiné spolupracující osoby převeďte 30 %. Na spolupracující osoby v ostatních případech lze rozdělit 30 % příjmů a výdajů. Přitom částka připadající v úhrnu na spolupracující osoby, o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 180 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 15 000 Kč za každý i započatý měsíc.
83. S dětmi „nespolupracujte“, dokud je živíte. Na děti můžete rozdělovat příjmy a výdaje až po ukončení jejich povinné školní docházky a doby, kdy je daňově uplatňujete jako vyživované.
84. Odečtěte si úhrady za zkoušky ověřující vzdělávání. Podmínkou je, aby tyto zkoušky nebyly hrazeny zaměstnavatelem a neuplatnili jste je v daňovém přiznání jako výdaj. Odečítat lze maximálně 10 000 korun, poplatník se zdravotním postižením si může odečíst 13 000 korun. Těžce zdravotně postižení si mohou odečíst 15 000 korun.
85. Některé odpočty lze převést do dalšího zdaňovacího období. Daňovou ztrátu a výdaje na výzkum a vývoj lze využít v následujících zdaňovacích obdobích. Ostatní odpočty, které nelze zcela využít při odečítání od základu daně, propadnou.
86. Neplatí-li sleva celý rok, započtěte ji zčásti. Pokud nejsou podmínky pro uplatnění slevy splněny po celé zdaňovací období, pak se započítá jedna dvanáctina slevy za každý měsíc, ve kterém podmínky pro uplatnění slevy byly splněny k jeho počátku. 87. Využijte slevy na průkazku ZTP/P. Pokud jste držitelem průkazky ZTP/P, můžete uplatnit slevu ve výši 16 140 Kč.
88. Vozidlo vložte do obchodního majetku. Pokud jste OSVČ, vložením vozidla do obchodního majetku firmy získáte výhodu uplatnit si do výdajů na dosažení, zajištění a udržení příjmů takové výdaje jako opravy, pojištění vozidla, nákup zimních pneumatik a podobně. Výdaje na pohonné hmoty uplatňujete ve skutečné výši. Ale zároveň musíte vést knihu jízd, odpisovat a složitě rozlišovat, kdy jste používal auto pro služební a kdy pro soukromé účely.
89. Využijte stravné. Cestovní náhrady, jako je stravné (diety), můžete coby OSVČ uplatnit jako daňový výdaj při tuzemských pracovních cestách delších než 12 hodin v kalendářním dnu. Pokud jste byli v loňském roce na cestách 12 až 18 hodin, dostanete 88 až 106 korun. V případě delší cesty 138 až 165 korun.
90. Místo balené vody kupte přístroj. Balená voda (minerálky a limonády), kterou nakupujete jako pohoštění obchodních partnerů nebo zákazníků, nebývá daňově uznatelná. Naopak výdaje na zakoupení přístroje na ohřívání a chlazení vody jsou vesměs uznávány jako daňové. To však neplatí o náplních do těchto přístrojů. Pokud do přístroje na chlazení a stáčení vody doléváte tekutinu z kohoutku, vyjde vás tato varianta nejlevněji.
91. Vozidlo: doklady, nebo paušál? Zjistěte si, jestli je pro vás jako OSVČ lepší uplatňovat výdaje na provoz auta podle dokladů, nebo paušálem. Výhodnější bývá zahrnout auto do majetku pro podnikání. 92. Kupujte si jízdenky přes telefon. Jste-li OSVČ a náhodou potřebujete jet kvůli práci po Praze jednu trasu metrem za 26 korun, nekupujte si papírový lístek, ale zaplaťte mobilem. Cena za lístek tak spadne mezi náklady za telefonování. 93. Nakupte na sklad. Jestliže vedete jako OSVČ daňovou evidenci, jsou daňově uznatelné i výdaje na zásoby podle data zaplacení, i když byly nebo budou spotřebovány až v dalších letech. Ale pozor, tuto výhodu nemá dlouhodobý hmotný majetek, protože ten se dostane do daňových výdajů postupně prostřednictvím odpisů. V roce pořízení bude proto daňovým výdajem jen jeho část.
94. Zaplaťte předem. Pokud jste předem, do konce roku 2008, zaplatili zálohy na zboží nebo služby, které odeberete až v roce 2009, máte tak jako OSVČ další daňově uznatelný výdaj. Nesmí však jít o platbu takzvané spojené osobě.
95. Dejte do výdajů reklamu. Výdaje na reprezentaci (občerstvení, dary) nejsou pro podnikatele daňově uznatelné, výdaje na reklamu však ano. To zahrnuje například reklamní tiskoviny, reklamu v časopisech, televizi i na internetu, reklamní předměty, akce, podporu prodeje a sponzorství (musí zahrnovat propagaci firmy).
96. Rozdávejte drahá vína. Pokud podnikáte, rozdávejte jako reklamní předmět víno. Daňově uznatelné však nejsou sekty a perlivá vína. Cena nesmí přesáhnout 500 korun. Na lahev přilepte cedulku s vaší ochrannou známkou nebo názvem vámi propagovaného zboží či služby.
97. Zkuste rezervy na opravy. Vlastníte nemovitosti ve zchátralém stavu? Začínají vaše stroje používané při podnikání volat po generální opravě? Vyzkoušejte rezervy na opravy majetku. Při splnění zákonných podmínek je tvorba rezervy daňově uznatelným nákladem a sníží základ daně společnosti. Pozor, při opravě hmotného majetku se nepřipouští rezerva na údržbu nebo na každoročně se opakující opravy, dále na opravy vyvolané nepředvídatelnými událostmi či opravy majetku určeného k likvidaci.
Nejosvědčenějšími tipy pro tvorbu rezerv na opravy hmotného majetku jsou dopředu plánované rekonstrukce střech, fasád, výrobních strojů, vymalování objektů nebo výměna opotřebované podlahové krytiny. Rezerva ovšem nesmí být tvořena pouze jedno zdaňovací období.
98. Odepisujte majetek. Jestliže se vám podařilo pořídit kopírku nebo jiný dlouhodobý hmotný majetek za více než 40 tisíc korun do konce roku 2008, můžete si za rok 2008 uplatnit celý roční daňový odpis. U hmotného majetku lze vybrat ze dvou základních možností - zrychleného nebo rovnoměrného odepisování. U vymezených majetků za více než 40 tisíc korun (například počítačů, strojů, nábytku) lze odpis v prvním roce zvýšit o deset až dvacet procent vstupní ceny a snížit tak ještě více základ daně. Volba odpisové metody má vliv na výši daňových odpisů v jednotlivých letech podnikání. Zvolenou metodu ale u konkrétního majetku nesmíte v průběhu odpisování změnit. 99. Vyplňte si daňové přiznání sami. Pokud není vaše situace příliš složitá, daňové přiznání si možná zvládnete vyplnit sami. Ušetříte tak na honoráři pro daňového poradce. Zorientujte se v problematice a pak vyplňte přiznání po internetu nebo přímo ve formuláři České daňové správy. K dispozici jsou také interaktivní formuláře ve formátu XLS.
100. Ušetřete si nervy. Nevyplňujte daňové přiznání v papírovém formuláři, ale použijte chytré dokumenty na internetu nebo formuláře ve formátu pro tabulkový editor (Excel, OpenOffice Calc).
Tyto formuláře umí vytvořit základní výpočty a automaticky kopírují opakující se čísla. Většinou také nebudete muset opravovat chyby, protože je formulář pozná a upozorní vás na ně. Formulář na závěr můžete vytisknout nebo převést do formátu PDF za účelem archivace.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.