« Zpět

Získejte peníze na provoz, postupte pohledávky

| 20. ledna 2009 - 12:34 | Zprávy

Problémy s financováním svého podnikání hlásí více než dvě třetiny českých firem. Prokázal to mimo jiné průzkum Hospodářské komory ČR pro Hospodářské noviny. Factoring je alternativou k bankovnímu úvěru. Služba má pozitivní vliv na platební morálku odběratelů.

* Factoring je alternativou k bankovnímu úvěru * Služba má pozitivní vliv na platební morálku odběratelů

Problémy s financováním svého podnikání hlásí více než dvě třetiny českých firem. Prokázal to mimo jiné průzkum Hospodářské komory ČR pro Hospodářské noviny. Jednu z možností, jak získat prostředky na zajištění provozu firmy, představuje factoring. Tato stále využívanější finanční služba nabízí podnikům peníze na provoz díky postoupení pohledávek.

"Finanční zdroje získané z postupování pohledávek nám umožnily platit včas našim dodavatelům a zároveň jsme mohli odběratelům zachovat komfort dlouhých splatností. Pro přesné plánování cash-flow je factoring ideální," říká Tomáš Skočdopole, jednatel společnosti Bretton, která do České republiky dováží sportovní vybavení.

Až 80 procent pohledávky získá podnikatel hned

Princip fungování této služby je jednoduchý. Podnik postoupí své pohledávky factoringové firmě, která mu zaplatí zálohu ve výši 60 až 80 procent z celkové výše postoupených pohledávek. Peníze mají podnikatelé k dispozici ve stejný den, kdy je pohledávka na factoringovou společnost převedena. Mohou je obvykle využívat až do 90. dne po skončení splatnosti pohledávky. Poté, co odběratel svůj závazek zaplatí na účet factoringové společnosti, získá podnikatel i zbylou částku.

Co musí firma splňovat, aby na službu dosáhla

V roce 2008 využívalo factoring v Česku přibližně 2000 převážně malých a středních firem, které jeho prostřednictvím profinancovaly pohledávky v celkové hodnotě 134 miliard korun.
Toto číslo není příliš vysoké. Podle odhadů společnosti ČSOB Factoring by tuto službu mohly využívat desítky tisíc společností, které splňují základní požadavky – dostatečně vysoký obrat a několik různých odběratelů, kteří kupují na faktury se splatností maximálně 180 dní. Podmínky se u jednotlivých factoringových firem liší. Požadavek na výši minimálního ročního obratu se u různých společností poskytujících tuto službu pohybuje mezi pěti a 30 miliony korun. Firma by dále měla mít ideálně tři až pět odběratelů s minimálně roční historií vzájemné spolupráce, popřípadě uzavřenou smlouvou o odběru zboží na 12 měsíců. "I když se výše požadovaného minimálního obratu může zdát vysoká, dosáhne na ni skoro každá obchodní firma a celá řada výrobních podniků," říká Tomáš Morávek, předseda Asociace factoringových společností ČR.
Před uzavřením factoringové smlouvy si přitom poskytovatel této služby prověřuje finanční zdraví potenciálního klienta i jeho odběratele.

Úrok je srovnatelný s bankovními úvěry

Za factoringové služby firmy platí dva různé poplatky. Prvním je úroková sazba, která vychází z aktuálních úrokových sazeb na mezibankovním trhu, k níž factoringové společnosti připočítávají svou marži.
Úroková sazba se počítá ze skutečně čerpaných peněz a její výše je srovnatelná s běžnými provozními úvěry bank. Pro firmy může být výhodnější, protože si factoringové společnosti neúčtují žádný poplatek z nečerpané části úvěrového limitu.
Druhou částí poplatku za službu je factoringový poplatek. Do něj si banky započítávají cenu za vyhodnocování bonity odběratelů či jejich upomínání.
Tento poplatek může znamenat, že firma za financování svých aktivit prostřednictvím factoringu zaplatí více než u běžného úvěru. Za své peníze ale dostává větší objem služeb.

Dlužníci jsou pod drobnohledem

Factoringová společnost upomíná případné dlužníky a pokud nezaplatí, zajišťuje také vymáhání pohledávek. Vedlejším efektem služby je zlepšení platební morálky odběratelů.
Problémům s nespolehlivými odběrateli předchází také velké množství informací, které factoringové firmy shromažďují o odběratelích všech svých klientů. Pokud někdo nezaplatí včas fakturu jednoho klienta, začne factoringová firma hned řešit i zaplacení pohledávek ostatních svých klientů u tohoto dlužníka.
"Podobné informace vyhodnocujeme dlouhodobě a díky tomu dokážeme spolehlivě odhalit problémy předtím, než narostou do velkých rozměrů," říká Jindřich Horák, obchodní ředitel ČSOB Factoringu.
Factoringové společnosti také svým klientům obvykle nabízejí za poplatek v řádu stokorun přístup k informacím o stavu všech jejich pohledávek prostřednictvím internetové aplikace.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.