« Zpět

Zelené dotace startují i v bankách

| 12. června 2009 - 11:48 | Zprávy

Lidé, kteří chtějí zateplovat dům či vyměnit kotel, a využít zároveň dotace z programu Zelená úspora, mohou chodit od příštího týdne se žádostmi i do bank. Jako první nabídne tuto možnost Česká spořitelna, od začátku července nejspíš další čtyři banky.


„Žádosti o dotace začneme přijímat od pondělí na všech pobočkách,“ řekl Ladislav Dvořák z České spořitelny.
Státní fond životního prostředí (SFŽP) vybral pět bank, které se na dotacích budou podílet: kromě České spořitelny to jsou Komerční banka, ČSOB, UniCredit Bank a LBBW Bank. Se všemi už má fond podepsané smlouvy. Od zapojení bank si slibuje především více míst, kde budou moci lidé žádat i nabídku úvěrů šitých na míru pro zateplování.
Ostatní finanční domy podle vyjádření svých mluvčích čekají na dokončení takzvaných minitendrů. „Je to formalita kvůli zákonu o veřejných zakázkách,“ řekl ředitel SFŽP Petr Štěpánek. Minitendry mají sjednotit podmínky pro jednotlivé banky: ty budou dostávat za příjem jedné žádosti odměnu v řádu stokorun. Zaměstnanci bank už jsou na program proškoleni.
Banky chystají na zelené dotace i speciální programy: například u České spořitelny bude vyřízení úvěru zdarma.
První miliarda na zelené dotace už dorazila z Japonska do Česka za prodané emisní kredity. Letos za ně chce ministerstvo získat až deset miliard, jedná se Světovou bankou, Španělskem a Rakouskem. Celkem má jít na program Zelená úsporám během čtyř let 25 miliard korun. Zatím o něj bojuje jen dvacet žadatelů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.