« Zpět

Zákazníky ČEZ pojistí Kooperativa

| 3. března 2009 - 12:57 | Zprávy

S pojištěním schopnosti splácet zálohy na elektřinu pomůže společnosti ČEZ pojišťovna Kooperativa. Za zákazníky, kteří přijdou od března do prosince o zaměstnání, zaplatí pojišťovna až tři měsíční zálohy za elektřinu. ČEZ se přitom v užším výběru rozhodoval mezi Kooperativou a konkurenční Českou pojišťovnou.

"Z těch dvou pojišťoven nabídla Kooperativa lepší podmínky," říká mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Až 720 milionů korun
Kolik přesně za pojištění všech 2,7 milionu odběratelů z řad domácností polostátní firma zaplatí, ale nechce ČEZ sdělit. Jde prý o stovky milionů korun, o které letos firmě klesne zisk.

"Veškeré odhady přímo souvisejí s růstem počtu nezaměstnaných, tedy s průběhem současné krize. Přesné náklady jsou ale obchodním tajemstvím," tvrdí Kříž.

Nabídka by se podle propočtů mohla týkat 60 až 200 tisíc domácností. Pokud by se počet propuštěných pohyboval na horní hranici pásma a pokud by všichni zůstali doma po celé tři měsíce, vyplatí pojišťovna společnosti ČEZ při průměrné měsíční záloze 1200 korun celkem 720 milionů.

I když ČEZ si pojistí plošně všechny své zákazníky z řad domácností, na prominutí záloh bude mít nárok jen ten, kdo byl v předchozích šesti měsících trvale zaměstnán a měl dobrou platební morálku. Maximální výše pojištěné zálohy je 7500 korun. ČEZ se pro variantu pojištění všech zákazníků, která ho vyjde zřejmě dráž, rozhodl z jednoduchého důvodu. Pokud by totiž "postiženým" přímo platbu záloh odpustil, poškodil by ostatní dodavatele elektřiny.

"Současně nejsme připraveni celý proces plnění sami administrovat," říká Kříž.

Kooperativa by mohla díky akci ČEZ získat nové klienty -pokud totiž odběratelé přijdou o místo a budou chtít pojistku využít, budou se obracet právě na pojišťovnu.

Konkurence zatím obdobnou nabídku neplánuje. "Dopady krize na Prahu jsou zatím minimální," uvedl mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec.

Pro nové nezaměstnané
Program se týká jen těch, kteří ztratili zaměstnání. Těch, kteří přišli o práci již dříve, se ale program ČEZ netýká. "Nikdy nevymyslíte program, který ošetří úplně všechny," řekl již dříve šéf ČEZ Martin Roman.

Česká pojišťovna, která vyšla z duelu o zakázku od ČEZ poražena, včera představila vlastní pojištění pro lidi, kteří ztratí práci. Za nezaměstnané klienty uhradí v rámci tzv. pojištění složenek vedle plateb za elektřinu například také nájem či zaplatí odběr plynu a vody.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.