« Zpět

Zakázky si lze krýt proti náhlému kolapsu

| 12. ledna 2009 - 12:28 | Zprávy

Řada firem stále podceňuje rizika, která mohou vyvstat nejen při běžných standardních obchodech se zbožím, ale také při dodavatelské činnosti nebo výstavbě investičních celků či dodávkách technologických zařízení.

 „Pojistný trh přitom reaguje na každou sebemenší hrozbu, která by mohla v budoucnu společnosti ublížit, a nabízí pestré varianty různých pojištění, mnohdy šitých přímo na míru,“ tvrdí jednatel společnosti GrECo International Zdeněk Voharčík. V případě investora či exportéra existuje kromě pojištění, která poskytují ochranu proti hmotným ztrátám (stavební a montážní pojištění, pojištění přepravy), dnes již několik dalších alternativ pro pojištění finančních rizik.
Patří k nim pojištění ALOP (Advanced Loss of Profit), které pokrývá škodní události vzniklé na budovaném díle. Tyto události jsou následně příčinou zpoždění stavby a uvedení díla do provozu. Dalším využívaným pojistným krytím je tzv. pojištění DSU (Delay in Start-Up), jehož podstatou je, že za příčinu zpoždění je považováno zejména zpoždění přepravy klíčových dodávek, tzv. kritických dodávek, jako např. turbíny, generátory. Novějším a méně známým pojištěním, které může ve své podstatě doplnit nebo nahradit pojištění zpoždění provozu a pojištění přepravy, je TDI (Trade Disruption Insurance). Toto pojištění obchodu/kontraktu poskytuje ochranu proti přerušení řetězových dodávek, i když se nejedná o hmotnou ztrátu a poškození majetku pojištěného.
Přerušení může být způsobeno politickými událostmi (včetně uvalení embarga nebo teroristického útoku), přírodními riziky (např. vichřice), případně i z důvodu uzavření plavebních vodních cest. Pojištění může dále zahrnovat proplacení pohledávek, nahrazení ztráty zisku, ztráty příjmů, ztráty daňových výhod z důvodu zmeškaných termínů, pokrytí dodatečných nebo zvýšených nákladů na výrobu atd.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.