« Zpět

Za věrnost očekáváme slevy. Aspoň dvacet procent

| 1. dubna 2014 - 13:17 | Zprávy

Kvalita i cena hrají pro Čechy při nakupování stále větší roli. Zatímco před čtyřmi lety je považovaly za nejdůležitější dvě třetiny z nás*, v současné době hrají zásadní roli pro téměř tři čtvrtiny. Češi tak stále více hledají nejlepší poměr mezi kvalitou a cenou. Přitom cena dokáže u drtivé většiny lidí ovlivnit jejich věrnost k obchodníkovi. Vyplývá to z průzkumu, který pro Cetelem v březnu realizovala agentura Stem/Mark na vzorku 507 respondentů.

Kromě ceny se však lidé často rozhodují, kam půjdou nakoupit, také podle vzdálenosti obchodu (45 procent). Pro téměř polovinu (44 procent) je podstatné, aby obchodník nabízel co nejširší výběr zboží. Každý čtvrtý považuje za důležitou úsporu času při nákupu. Upřednostňuje tak například obchody, v nichž se netvoří dlouhé fronty a v nichž ví, kde požadované zboží najde. Pro každého čtvrtého Čecha hrají jednu z nejvýznamnějších rolí také věrnostní programy. Neznamená to ovšem, že by nevyhledávali výhodnější nabídku a že by chodili pro určitý druh zboží výhradně k prodejci, u něhož mají věrnostní kartu.
 
Věrnostní programy dokážou vzbudit oddanost k prodejně zhruba u třetiny lidí, necelá polovina pak připouští, že na ně mají členské kluby určitý vliv. Přesto ale Češi preferují klasické slevy pro všechny. Ty dokážou vzbudit věrnost u více než poloviny obyvatel. Minimální či žádný vliv připouští jen osm procent lidí, ještě před čtyřmi roky byl jejich podíl 33 procent*. Co se týče dárkových poukázek od obchodníků, prakticky stejný účinek mají na lidi jak ty nabízející procentuální slevy, tak poukázky v určité finanční hodnotě. Procentuální slevy začínají být pro nás více zajímavé od 20 procent. Slyší na ně každý čtvrtý. Slevy od 25 procent považuje za lákavé už každý druhý. Poukázky v určité finanční hodnotě začínají být pro nás atraktivní nejčastěji od 200 korun, pětistovka dokáže vzbudit pozornost u 90 procent populace.
 
Jak moc je vyhledávání nízkých cen pro Čechy důležité, dokazuje i to, čeho všeho bychom se byli ochotni vzdát, pokud by to zlevnilo zboží. Dvěma třetinám z nás by nevadilo úspornější balení a vystavení. Značná část lidí by se obešla bez pokladních (40 procent) či prodavaček (26 procent). Ačkoli jsou samoobslužné poklady v obchodech stále populárnější, většina Čechů ale pořád upřednostňuje platit u kasy, kterou obsluhuje personál. Také prodavači mají v obchodech pro většinu důležité místo, ať už kvůli poskytování rad či například asistenci.
 
Třetina z nás by neměla problémy kvůli nízké ceně akceptovat menší výběr značek, ale často za předpokladu, že by se nesnížil výběr zboží. Tedy stejná šíře zboží od méně výrobců. Každý třetí by byl ochoten také dojet si pro levné zboží dále. Menší důraz na ekologii by kladlo 13 procent Čechů. Zhoršení kvality připouští však jen čtyři procenta.
 
Podle ceny nakupují Češi zejména oblečení (81 procent), přičemž pro každého třetího hraje cena při výběru ošacení hlavní roli. Tři čtvrtiny lidí přiznávají její důležitou roli při nákupu potravin. Podíl těch, kteří vybírají potraviny podle ceny, tak v posledních čtyřech letech narostl o 16 procent*. Hlavně podle ceny vybírá potraviny přitom 37 procent z nás. Podobně hledí lidé na cenu také v případě elektroniky a elektrospotřebičů, jednoznačně hlavním kritériem je však „jen“ pro každého čtvrtého. V této oblasti se na cenu zaměřuje o 20 procent více lidí než před čtyřmi roky. Prohlížení katalogů a nabídek cestovních kanceláří, agentur a hotelů a hledání zájezdu za co nejnižší cenu praktikuje každý pátý Čech, významnou roli hraje cena pro další polovinu lidí. Naopak nejméně lidé nakupují podle ceny produkty spojené s kulturou.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.