« Zpět

Za pozdní splátku dáte i 30 procent navíc

| 24. října 2008 - 10:53 | Zprávy

Otálet se splátkou úvěru či kontokorentu se nevyplácí. Dluh naroste o úrok z prodlení, který může být u některých bankovních domů i třicetiprocentní. První telefonické upomínky banky většinou nezpoplatňují. Písemné výzvy už stojí stovky korun a poplatek za každou další narůstá.

* První telefonické upomínky banky většinou nezpoplatňují * Písemné výzvy už stojí stovky korun a poplatek za každou další narůstá

Otálet se splátkou úvěru či kontokorentu se nevyplácí. Dluh naroste o úrok z prodlení, který může být u některých bankovních domů i třicetiprocentní. Banky mají také nárok na zaplacení nákladů spojených s upomínáním klienta a vymáháním dluhu.

Když se však dostanete do svízelné životní situace, rozhodně není dobré hrát si na "mrtvého brouka".
"Pokud klient není schopen dostát svým závazkům vůči bance, měl by ji neprodleně kontaktovat. Aktivní a vstřícný přístup zákazníka je vždy základem řešení vzniklé situace. Snažíme se najít oboustranně přijatelné řešení," říká za GE Money Bank Aleš Kosina.
"Naprostá většina klientů, kteří přestanou splácet úvěr, se v této situaci ocitne vinou svízelné životní situace a má zájem se s bankou dohodnout a dostát svým závazkům," dodává Aleš Kosina.
Banky mají samozřejmě zájem na tom, aby byla splátka co nejdříve uhrazena. Po zaregistrování dlužníka je jejich postup podobný.
V první fázi je klient upomínán telefonicky, písemně nebo SMS zprávou. To bývá většinou zdarma. Někdy je však i toto zpoplatněno. "Telefonická upomínka přichází obvykle pátý den po splatnosti a je zpoplatněna podle sazebníku banky ve výši 50 korun," říká Pavla Renčínová z mBank.
V případě, že se klient nemá stále k placení, upomínky se opakují. Za upomínku písemnou si už mBank počítá 150 korun. Po upomínkách následují písemné výzvy, za které už banka žádá třeba i 550 korun.
Ceny za upomínky a výzvy se u jednotlivých bank liší. U všech se však samozřejmě s každou následující upomínkou jejich cena zvyšuje.

Za pár dní pár korun navíc

Při prodlení v délce pár dnů není důvod k panice. Může se to stát každému. Třeba díky špatně nastavenému příkazu nebo vinou nedostatečného zůstatku na účtu, kdy platba nemůže proběhnout.
Když je opožděná platba uhrazena po pár dnech, dluh se prodraží jen o pár korun. Třeba u kontokorentu 20 000 korun od Raiffeisenbank, kde je roční úrok z prodlení 29 procent, vyjde opoždění o 5 dnů asi na 80 korun. Kdežto po 55 dnech poskočí dluh už o 1875 korun. Tisíc korun z pokuty činí nasčítané poplatky za upomínky. Banky se snaží přistupovat ke klientovi individuálně. "Všechny kroky se odvíjí od spolupráce klienta. Pokud má zájem podílet se na řešení své pohledávky, máme několik možností, jak mu v jeho situaci pomoci. Třeba snížením či odkladem splátek," uvádí Irena Zatloukalová z ČSOB.
"U kontokorentu nabízíme možnost závazkového úvěru. To znamená, že rozpočítáme dlužnou částku s možností splacení maximálně až do 120 měsíců. Klient pak úvěr hradí v měsíčních fixních splátkách," uvádí Pavla Langová z České spořitelny.
V extrémních případech banka úvěr takzvané sesplatnění. To znamená, že klient musí pohledávku splatit naráz třeba pomocí dobrovolné zástavy. Jinak dochází k vymáhání a exekuci.

Krize splácení neovlivňuje

Krize zatím na české domácností nedolehla v té podobě, že by nezvládaly úvěry splácet. "Podíl nesplácených úvěrových produktů je velmi malý, a to kolem jednoho procenta. Tento podíl se dlouhodobě nemění," uvádí Pavla Langová, mluvčí České spořitelny.
Potvrzuje to i Tomáš Pavlík z UniCredit Bank.
"V prodlení klientů s uhrazením splátek nezaznamenala UniCredit Bank ani v době krize žádnou výraznější změnu. V současné době tedy nelze hovořit o trendu, který by ukazoval, že finanční krize postihla české domácnosti," poznamenává.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.