« Zpět

Za každý den bez povinného ručení bude poplatek až 300 Kč

| 15. října 2008 - 11:03 | Zprávy

Neplatičům povinného ručení, kterých je v Česku asi 850 tisíc, se notně ztíží život. Česká kancelář pojistitelů (ČKP) jim totiž bude od 1. ledna 2009 za každý den bez ručení účtovat podle druhu a parametrů daného vozidla poplatek 20 až 300 korun. V centrálním registru je téměř sedm miliónů vozidel a každé deváté nemá povinné ručení.

Neplatičům povinného ručení, kterých je v Česku asi 850 tisíc, se notně ztíží život. Česká kancelář pojistitelů (ČKP) jim totiž bude od 1. ledna 2009 za každý den bez ručení účtovat podle druhu a parametrů daného vozidla poplatek 20 až 300 korun.

„V centrálním registru je téměř sedm miliónů vozidel a každé deváté nemá povinné ručení. Nepojištěná auta a motocykly přitom ročně způsobují přes pět tisíc nehod s celkovou škodou až půl miliardy korun. Škoda je hrazena z garančního fondu ČKP a vymáháme ji pak od viníků nehod. Zatím se ji ale daří vymoci jen v 30 procentech případů a závazky garančního fondu narostly už na 2,7 miliardy Kč. Proto zavedeme povinné příspěvky neplatičů,“ sdělil na včerejší tiskové konferenci výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec.
Například za felicii s objemem válců motoru 1289 ccm zaplatí od Nového roku neplatič denně 50 korun. Jen za leden tato částka naroste na 1550 Kč, a bude tedy čtyřikrát vyšší, než je adekvátní průměrná výše povinného ručení.
„Chceme prostě neplatiče přimět, aby uzavřeli smlouvy o ručení. Vzhledem k tvrdosti postihů jim doporučujeme, aby tak učinili ještě letos, než tvrdé denní sankce začnou platit,“ zdůraznil Hradec. „Pokud jim vozidlo stojí na zahradě a nejezdí s ním, měli by je ve vlastním zájmu neprodleně odhlásit z registru,“ připomněl výkonný ředitel ČKP Hradec.

Hrozí i exekuce

Na otázku Práva, kdy začne ČKP rozesílat neplatičům dopisy s vyčíslením dlužné částky, Hradec odpověděl: „Začneme s tím od února 2009 vždy za uplynulý měsíc. Jestliže vlastník vozidla příspěvek neuhradí do 30 dnů, pošleme mu urgenci. Když ani na tu nebude reagovat, bude následovat soud a exekuce. To už ale dlužná částka podstatně naroste o všechny s tím související náklady a penále.“
Zjišťovat neplatiče bude ČKP srovnáváním údajů z centrálního registru motorových vozidel s databází pojišťoven. Jak přitom Hradec upozornil, zaplacení příspěvku do garančního fondu nenahrazuje pojištění vozidla. Když řidič takového auta zaviní nehodu, pojišťovna za něj škodu hradit nebude. Navíc mu ve správním řízení hrozí postih 5000 až 40 000 korun a při silniční kontrole za nepředložení Zelené karty bloková pokuta 1500 Kč.
Zelenou kartou, na níž nesmí chybět podpis pojištěnce, musejí řidiči nově i na českých silnicích dokládat, že mají sjednáno povinné ručení. Vyplývá to z novely zákona č. 168/1999, která nabyla účinnosti letos 1. června.
Řidiči, kteří mají platný doklad o pojištění, vydaný pojišťovnou do 31. května, se jím budou moci prokazovat až do konce letošního roku. Bude tedy pro ně platit přechodné období. Ostatní by ale už opravdu měli mít u sebe Zelenou kartu.

Ručení dál podraží

Počet neplatičů povinného ručení v Česku meziročně neklesá, což podle Hradce prokazuje, že sankce nejsou účinné. Po zavedení příspěvku do garančního fondu, který umožnila zmíněná novela, by se to mělo radikálně změnit. Vždyť například ve skandinávských zemích, jež zvolily podobné metody jako ČKP, je dnes bez povinného ručení pouhé jedno procento vozidel.
Povinné ručení lze v ČR uzavřít již u 16 pojišťoven. Na otázku, zda po zavedení příspěvku neplatičů klesne cena za ručení, prohlásil Hradec: „Ceny neklesnou, ale porostou pomaleji než dosud.“

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.