« Zpět

Z více úvěrů udělejte jeden

| 27. listopadu 2008 - 12:09 | Zprávy

Klient se dnes už v bance neptá „půjčíte mi?“, ale „kolik mi půjčíte?“. A banky a splátkové společnosti půjčují ochotně. „V první polovině roku 2008 poskytla Česká spořitelna o 20 procent víc úvěrů než v předešlém období, GE Money Bank o 16 procent více, a Raiffeisenbank dokonce o polovinu víc,“ dokumentuje Petr Stuchlík ze společnosti Fincentrum.

Snad i pro tento zájem klientů letos nově figuruje v soutěži MasterCard Banka roku nová kategorie: Úvěr roku.
Především porotce zaujala Chytrá karta České spořitelny. „Hlasovali pro ni jednoznačně, ocenili to, že relativně složitý produkt dokázala spořitelna zabalit do jednoduchého a atraktivního obalu,“ říká Stuchlík.
Vše vyřídí za klienta
Stříbrná pozice patří v letošním ročníku soutěže GE Money Bank a jejímu produktu Konsolidace půjček.
Princip je jednoduchý. Klient má několik úvěrů, a aby nemusel platit víc malých částek, sloučí je do jednoho. GE poplatí jeho dosavadní závazky a vypočítá mu novou, soubornou splátku levnější, než jakou platil dosud.
„GE Money Bank se postará o kompletní vyřízení administrativy spojené s předčasným splacením všech půjček zákazníka. Klient podepíše dokumenty pouze v GE, dále se již nemusí o nic starat,“ vysvětluje Markéta Dvořáčková z tiskového oddělení banky.
Znáte ji z reklamy
Půjčku bez rizika, která se umístila na třetím místě, charakterizuje hlavně to, že je bez poplatků. Půjčí vám až 250 000 korun a za vedení účtu ani za zpracování neplatíte nic. Navíc jste automaticky pojištěni pro případ, že byste kvůli nemoci nebo ztrátě zaměstnání nemohli splácet. Pozor však, pojistka se nevztahuje na krátkou nemoc, v pracovní neschopnosti musíte být alespoň 28 dní.

Patero bezpečného dlužení
1. Nepůjčujte si, když to není nezbytně nutné.
2. Dobře si přečtěte podmínky úvěru. Mělo by vám být jasné, kolik budete splácet, jak dlouho (a tudíž, kolik přeplatíte), ujasněte si výši poplatků.
3. Ptejte se, zda je předčasné splacení zdarma nebo zda za ně platíte nějaké penále.
4. Snažte se, aby splátka odešla hned po výplatě, aby se vám nestalo, že budete v prodlení.
5. Pokud se dostanete do situace, že nemáte na splátku, dejte to co nejdříve vědět věřiteli. Zkuste domluvit odklad, případně splátkový kalendář, díky němuž budete platit sice delší dobu, ale nižší splátku.

Úvěry v době krize

Nespoléhejte na to, že když se hodně zadlužíte a věřitel zkrachuje, váš dluh zmizí.
Budete platit dál nástupnické společnosti. Zadlužujte se opatrně, počítejte třeba s tím, že nedostanete prémie.

Úvěr roku 2008
1. Česká spořitelna, Chytrá karta
2. GE Money Bank, Konsolidace půjček
3. Komerční banka, Půjčka bez rizika

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.