« Zpět

Z historie Lloyd´s

| 9. července 2015 - 11:20 | Zprávy

V Londýně sídlí řada globálně působících firem. Jednou z nich je i Lloyd´s, s jejíž historií vás nyní krátce seznámíme.

Historie Lloyd´s začala v roce 1688 v malé kavárně Lloyds Coffee v Tower Street v Londýně, kterou vlastnil Edward Lloyd.  Tato kavárna totiž byla oblíbeným místem pro setkávání kapitánů lodí, jejich vlastníků a obchodníků, a proto získala  pověst místa, kde se bylo možné dozvědět důvěryhodné „lodní“ zprávy a časem i informace o námořním pojištění.
 
Roku 1691 se zmíněná kavárna přestěhovala do větších prostor na rohu Lombard Street a Abchuch Street v Londýně. Ve stejné době se podařilo Edward Lloydovi vytvořit síť korespondentů (informátorů) v nejdůležitějších britských i zahraničních přístavech, což mu umožnilo získávat rychlé a přesné zprávy o různých lodích.
 
Edward Lloyd zemřel v roce 1713, kavárnu dále provozoval jeho zeť. V následujících letech však Lloyd´s začala žít vlastním životem. V roce 1769 založila „odpadlá“ skupina pojišťovatelů  New Lloyd´s Coffee House v Pope´s Head Alley. To byl první a nejdůležitější krok ke vzniku  Lloyd´s v podobě, v jaké jej známe dnes.
 
Stále více se távalo zřejmým, že Lloyd´s potřebuje více než jenom místo k setkávání. Proto se již v roce 1771 celkem 79 obchodníků, bankéřů, majitelů lodí, pojistitelů a makléřů upsalo ke složení 100 liber za účelem vybudování nové budovy. Poprvé se tak Lloyd´s stala vlastnictvím více osob. Devět z těchto „upisovatelů“ bylo zvoleno do nového výboru. Od této doby již Lloyd´s přestal být kavárnou.
 
V době napoleonských válek byl Lloyd´s v nepřetržitém kontaktu s Admiralitou, se kterou si vyměňoval informace (i špionážní zprávy). Roku 1803 byl založen tzv. Lloyd´s Patriotic Fund, který od té doby až do současnosti podporuje vysloužilé vojáky.
 
V roce 1774 se Lloyd´s přestěhoval do budovy Royal Exchange. Dne 10. 1. 1838 byla tato budova poničena požárem, přičemž oheň také zničil mnoho záznamů o dříve uskutečněných obchodech společnosti. Teprve roku 1844 se Lloyd´s mohla vrátit zpět do opravené budovy.
 
Zvon Lutine Bell, který je symbolem Lloyd´s a který visí  v „Underwriter Room“, byl původně zavěšen na francouzské fregatě Lutine. Tato loď byla ukořistěna britským loďstvem v roce 1793. Roku 1799 se  potopila s mnoha námořníky a obrovským množstvím zlata, určeného k ražbě mincí. Pojistitelem lodi i jejího nákladu byl Lloyd´s. V roce 1859 se podařilo vyzvednout lodní zvon a dovézt jej do prostor společnosti, kde pak „zvěstoval“ novinky o pohřešovaných lodích. V současnosti se zvon používá výhradně při ceremoniálních příležitostech.
 
V roce 1871 byla společnost Lloyd´s oficiálně „založena“ zvláštním zákonem, který přijal britský parlament. Od té doby nesmí nikdo, kdo není členem (neboli pojistitelem) této společnosti, pojišťovat jejím jménem.
 
V roce 1880 Cuthbert Heath, prominentní pojistitel v rámci Lloyd´s, podepsal první zajišťovací smlouvu na „americká rizika“ pro britskou společnost, která uzavírala obchody v USA. Cuthbert Heath pak v roce 1887 potvrdil svoji pověst novátora - uzavřel totiž první nenámořní pojistku.
 
V roce 1912 se někteří pojistitelé Lloyd´s podíleli na pojištění Titanicu (a pak museli zaplatit veškeré škody).
 
Společnost Lloyd´s je rovněž průkopníkem pojištění satelitů a jiných lidmi vytvořených objektů ve vesmíru. 
 
V roce 1978 byla v rámci Lloyd´s vytvořena pracovní skupina, která měla prozkoumat, zda a jak by se mohla společnost samoregulovat. V roce 1980 pak byl schválen návrh zákona, tzv. Lloyds Bill. V roce 1982 získal tento návrh královský souhlas (Royal Assent)  a posléze byl přijat parlamentem jako Lloyds Act. Od 30.11.2001 je Lloyd´s regulován  Financial Services Autority.
 
V roce 1986 se Lloyd´s přestěhoval do nových prostor v One Lime Street v Londýně. Budova byla navržena Richardem Rogersem a slavnostně otevřena britskou královnou Alžbětou II.
 
Pokud máte zájem o podrobnější informace z této oblasti, doporučuji Vám její internetovou adresu www.lloyds.com
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.