« Zpět

Vyplaveným obcím vyplatí jen malou část

| 21. července 2009 - 12:08 | Zprávy

Povodně nejvíce poničily infrastrukturu, poškozené obce ji ale neměly pojištěnu. Pouze malé částky ve srovnání se škodami na obecním majetku mohou od pojišťoven očekávat obce z Novojičínska, které na konci června poškodila blesková povodeň.

Povodně nejvíce poničily infrastrukturu, poškozené obce ji ale neměly pojištěnu

Pouze malé částky ve srovnání se škodami na obecním majetku mohou od pojišťoven očekávat obce z Novojičínska, které na konci června poškodila blesková povodeň. Pojistky se totiž vztahují na objekty, zatímco mosty, lávky, chodníky či komunikace nebyly do smluv s pojišťovnami vůbec zaneseny.

Jen v Kuníně napáchala povodeň škody za 60 až 70 miliónů, obec ale může od pojišťovny dostat nanejvýš dva.
„Do takové výše máme uzavřeno pojistné plnění. Přitom ročně platíme 140 tisíc korun,“ přiznala starostka Dagmar Novosadová (SNK Občané obci). Upozornila, že všechno je o penězích. „Čtyřicet let tady ale povodeň nebyla a myslím, že zřejmě nikdo netušil, jak jsou ty smlouvy o pojistkách na obecní majetek sepsány,“ povzdychla si.

Nijak velkou částku nemůže od pojišťovny čekat ani Nový Jičín. A to přesto, že má nemovitosti pojištěny i proti živelní pohromě. Škody do 20 tisíc korun za jednotlivý případ si totiž radnice hradí sama, celkově je pojištěna do pěti miliónů korun.

„Žádná pojišťovna nepojistí proti živelní pohromě mosty a komunikace, na kterých jsou největší škody. Přesné částky ještě neznáme, protože ve středu budeme všechny škody řešit prostřednictvím pojišťovacího mak -léře,“ informoval mluvčí úřadu Josef Gabzdyl.

Starosta Životic u Nového Jičína Pavel Hasalík (KDU-ČSL) přesně nevěděl, jak zní smlouva mezi obcí a pojišťovnou. „V nejbližších dnech budeme se zástupcem pojišťovny upřesňovat, jakou škodu nám povodeň na majetku napáchala, co z toho všechno máme pojištěno a jakou částku bychom mohli dostat,“ vysvětlil. Podle něj se pojištění určitě například vztahuje na techniku, některé objekty nebo třeba na kabelovou televizi a internet. „A zase třeba chodníky pojištěné nejsou.“

V Ženklavě poničila rozbouřená říčka Sedlnice všech 18 lávek a mostů. Tři se budou muset postavit zcela nově. Pojištěny nebyly, takže obec na jejich obnovení od pojišťovny nic nedostane, ačkoli byla škoda odhadnuta na 14,3 miliónu korun.

„Už jsem se ptala, zda by šly do budoucna pojistit. Půjde to, až budou všechny mosty a lávky opravené. Bude to však dost stát,“ upozornila ženklavská starostka Karla Mlčáková (Sdružení za rozvoj Ženklavy). Zcela stejně je na tom, co do pojištění lávek a mostů, Šenov u Nového Jičína. Rozvodněná Jičínka přitom ve vsi zbořila jeden most a dvě lávky. „Nic za ně nedostaneme,“ nezastírá starosta Vladimír Demeter (ODS).

Jednou z nejpostiženějších obcí v kraji byl Jeseník nad Odrou. Rozvodněná Luha nadělala na jeho katastru škodu na obecním majetku za zhruba 45 miliónů.
Pojistku máme kombinovanou, na účet jsme už dokonce dostali asi 1,6 miliónu korun. Není to nic moc, ale na cestě takové peníze nenajdete,“ snaží se starosta Tomáš Machýček (SNK Venkov 2006) vidět na tom málu něco pozitivního.

Potvrdil, že ani Jeseník nemá infrastrukturu pojištěnou. „To, myslím, nemá nikdo, protože by ta pojistka byla tak velká, že nejde zaplatit,“ uvedl.

Takzvaná blesková povodeň vtrhla do 23 obcí a měst Moravskoslezského kraje ve středu 24. června. Za oběť si vybrala 8 lidských životů. Další povodeň, tentokrát 2. července, zasáhla ještě Fulnek.
Škody na obecních majetcích jsou odhadovány na minimálně půl miliardy korun, na silnicích 2. a 3. tříd na dalších asi 400 miliónů korun. Na Novojičínsku bylo doposud strženo 35 rodinných domů a 16 neobytných objektů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.