« Zpět

Výlety za bankovnictvím

| 12. dubna 2013 - 10:34 | Zprávy

Myslíte si, že bankovnictví a peníze Vám nemohou sloužit jako cíl pro Vaše volné chvíle ? Pokud se chcete přesvědčit o opaku, přečtěte si tento článek. Doporučit je možné zejména návštěvu expozice „Lidé a peníze“, která je umístěna v budově centrály České národní banky v Praze. Při její prohlídce se dozvíte řadu informací nejenom o vývoji peněz od pazourků k digitálním penězům a čipům, ale také o vývoji měny a financí v Čechách a na Moravě, a to včetně vývoje naší centrální banky od jejího založení. Vstup do expozice je zdarma.

 

Skutečně velmi poučná je také numismatická expozice „Peníze v Čechách 1520 –1620“, která se nachází v překrásných prostorách Východočeského muzea v Pardubicích. Při její prohlídce se dozvíte řadu zajímavých informací o domácích i o zahraničních mincích, které byly u nás používány v době renesance. 
 
Za zajímavými „bankovními“, resp. „finančními“ zážitky můžete ovšem vyrazit i do zahraničí. 
 
Častým cílem turistů je také Londýn. Jako poněkud neobvyklý turistický cíl slouží muzeum Bank of England, které je umístěno přímo v budově této centrální banky. Vstup je z Bartholomew Lane, nedaleko stanice metra Bank. Muzeum je otevřeno vždy od pondělí do pátku mezi 10. a 17. hodinou, za vstup se neplatí. "Osobně jsem jeho expozice dvakrát navštívil a pokaždé jsem se zde dozvěděl něco nového." doporučuje Ing.Zbyněk Kalabis, BIVŠ,a.s. Praha
 
Máte-li zájem dozvědět se něco o historii a současnosti mincovny ve středoslovenském městě Kremnica, navštivte tamní „Muzeum mincí a medailí“. Zde se dozvíte zajímavé informace i o našich dějinách, protože tato mincovna sloužila i jako mincovna Československé republiky. Muzeum bylo založeno již  v roce 1890 a od roku 1994 je součástí Národní banky Slovenska. Expozice je umístěna na Štefánikově náměstí č. 11/21 (samozřejmě v Kremnici). 
 
Při vašich cestách po Německu vás možná překvapí, že burzu cenných papírů ve Frankfurtu nad Mohanem mohou navštívit i ti, kteří na ní neobchodují. Jinak řečeno, navštívit ji můžete osobně i jako neodborníci a od odborníků si nechat podrobně vyložit průběh a principy burzovních obchodů. "Osobně jsem si prostory burzy prohlédl již v roce 1990 a na základě vlastní zkušenosti mohu doporučit její návštěvu i Vám." říká Ing.Zbyněk Kalabis, BIVŠ,a.s. Praha
 
Když už budete ve Frankfurtu nad Mohanem, můžete navštívit i Evropskou centrální banku. Doporučit vám také můžeme návštěvu tamního „Peněžního muzea“ Německé centrální banky (Geldmuseum–Deutsche Bundesbank).
 
Přejeme Vám šťastnou cestu  a hodně příjemných zážitků.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.