« Zpět

Vozový park pojistěte jako flotilu

| 10. listopadu 2008 - 12:07 | Zprávy

Každý podnikatel si může pojistit svůj vozový park pomocí individuálních pojistek jednotlivých vozů, výhodnější pro něj však je sjednat si flotilové pojištění, tedy pojistit celou skupinu vozidel najednou. Může tak získat flotilovou slevu, která zohledňuje počet pojištěných vozidel, propojištěnost u dané pojišťovny, škodní průběh a další kritéria.

Druhou výhodou je nadstandardní servis, který spočívá ve zjednodušené administrativě a zrychlené likvidaci škod. Flotilová pojištění jsou určena k ochraně všech typů vozidel, která jsou ve vlastnictví nebo nájmu podnikatelů – fyzických nebo právnických osob. Označení flotila se u jednotlivých pojišťoven liší, obecně lze říci, že jde o skupinu dvou a více vozů.
Pokud si chcete ušetřit starosti spojené s pořizováním a se správou podnikatelských vozů, pořiďte si auto na leasing. Tímto převedete všechny tyto povinnosti na cizí subjekt. Leasingová společnost potom zajišťuje mimo jiného i kompletní pojištění a vyřízení všech případných pojistných událostí.
Výhodou je, že může nabídnout i výhodnější cenu pojištění s ohledem na svoji nesrovnatelně lepší vyjednávací pozici vzhledem k pojišťovně, kterou má díky svému rozsáhlejšímu portfoliu.
Typickým znakem pojištění podnikatelských flotil je individuální přístup pojišťoven. Sazby jsou obvykle závislé na počtu a složení vozidel, druhu podnikání a nejzásadnějším parametrem je předchozí škodní průběh.
Levnější pojištění je možné získat, stejně jako u soukromých vozů, za nízkou škodovost. Většinou nejlepší škodní průběh mají zemědělské flotily, naopak tradičně nejhorší jsou spediční firmy a překvapivě autobusy MHD.
Pojistné smlouvy u podnikatelských vozů jsou obvykle na dobu neurčitou, ale jednou ročně proběhne jakýsi „audit“, který shrne uplynulý rok, a podle jeho výsledků je nebo není firmě pro příští rok přiznána bonifikace, která může být mnohdy více než zajímavá.
Další cestou, jak získat nižší pojistné, je zabezpečení vozidel, za které pojišťovny poskytují slevu na pojistném.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.