« Zpět

Víte, za co všechno nesete odpovědnost?

| 16. února 2009 - 11:36 | Zprávy

Každý měsíc je pojišťovnám hlášeno několik tisíc škod z pojištění odpovědnosti občanů. V zimě jsou to tradičně újmy způsobené padajícím sněhem a ledem ze střech domů, úrazy na namrzlých komunikacích, v létě jde nejčastěji o škody, které způsobí cyklisté, děti při hře venku, psi na procházkách bez vodítek či odlétnuvší kamínky od sekaček nebo křovinořezů.

Tradičně, bez ohledu na sezónu, jsou pak častými škodami vytopené domácnosti sousedů od praček a jiných vodovodních zařízení nebo škody způsobené na návštěvě u známých.

Nehoda není náhoda

Způsobit někomu neúmyslně újmu na zdraví či škodu na majetku může úplně každý. Nikdo z nás nemůže ovlivnit, co nám osud přinese. Také asi není překvapením, že odpovědnost za škodu, kterou třetí osobě způsobíme, neseme my sami. Vy se ale můžete zaplacení škody z vlastní kapsy přece jenom vyhnout, sjednáte-li si pojištění odpovědnosti za škodu v běžném občanském životě.
Nehoda není náhoda, i drobná, neúmyslná škoda může někdy nepříjemně poznamenat váš rodinný rozpočet. Uzavřít pojištění odpovědnosti za škody v občanském životě se tedy určitě vyplatí. Jsou do něho zahrnuty neúmyslné škody, které vzniknou při běžné každodenní činnosti.
Z nabídky hlavních pojišťoven můžete sami porovnat výši pojistného a limity pro krytí škod. Některé pojišťovny nabízejí více variant rozsahu pojištění, ale vždy zjistěte, co všechno zahrnují, abyste pak nebyli nemile překvapeni. Platí totiž, že čím levnější varianta, tím méně rizik je pokryto, případně tím nižší jsou limity plnění. Naopak někdy není nutné platit vysoké pojistné a pojišťovat se na rizika, která jsou nepravděpodobná.

Samostatně i v kombinaci

Pokud jste začali o sjednání pojištění odpovědnosti uvažovat, prohlédněte si nejprve pečlivě svoji smlouvu o pojištění domácnosti. Možná je pojištění odpovědnosti za škody v běžném občanském životě již její součástí. Jinak ho lze také uzavřít samostatně. Je v něm zpravidla zahrnuta i odpovědnost za škodu, kterou způsobí domácí zvířata, jako jsou například psi a kočky. Pouze u některých pojišťoven je potřeba sjednat přímo pojištění odpovědnosti pro držitele zvířat.
Pojištění odpovědnosti se vztahuje na neúmyslné škody, které vzniknou při běžné každodenní činnosti, jako je například vedení domácnosti, rekreace a zábava, rekreační sporty, cyklistika, ale třeba i sousedská výpomoc.

Chrání celou rodinu

Výhodou pojištění odpovědnosti je to, že chrání nejen vás, ale i celou vaši rodinu. Pojištěni společně s vámi jsou i manžel nebo manželka a také děti, pakliže žijete ve společné domácnosti. Navíc, jak již bylo uvedeno, se vztahuje i na případy, že vaši domácí mazlíčci způsobí škodu třetí osobě.
Je třeba ještě připomenout, že není pravidlem, aby v běžném pojištění odpovědnosti bylo automaticky zahrnuto i krytí škod v zahraničí. U některých pojišťoven jej najdete v základní nabídce, u ostatních pojišťoven si pak můžete pořídit pojištění odpovědnosti rozšířené na zahraničí jen v rámci dražších tarifů nebo ho musíte sjednat v rámci cestovního pojištění.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.