« Zpět

Více než tři čtvrtiny Čechů spoří, přesto je se svými úsporami spokojen pouze každý pátý

| 6. března 2014 - 15:51 | Zprávy

Finanční rezervu si pravidelně nebo nepravidelně vytvářejí více než tři čtvrtiny Čechů. V Evropě tak patříme k nejspořivějším národům, s výší svých úspor je i přesto spokojen jen každý pátý z nás. Tři měsíce bez příjmů by ze svých úspor dokázalo financovat 61 procent Čechů, což je více než evropský průměr (55 %). Zhoršení finanční situace vlivem současného ekonomického stavu deklaruje třetina našich spoluobčanů a jen 7 procent domácností zaznamenalo v oblasti svých osobních financí zlepšení. Nejčastěji (51 %) spoříme na vytvoření finanční rezervy, dalšími důvody jsou bydlení, dovolená a děti.

„Pokračující nepříznivá ekonomická situace se v loňském roce odrazila i na zhoršujícím se vnímání stavu osobních financí nás, Čechů. Při výpovědích našich spoluobčanů tak nastává paradoxní situace. Ačkoliv patříme k nejspořivějším evropským národům, což dokazuje i vysoký poměr domácností, které by dokázaly přežít se svou finanční rezervou alespoň tři měsíce, je naše spokojenost s úsporami jedna z nejnižších,“ komentuje data z výzkumu Libor Vaníček, ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR.
 
Zajímavé souvislosti nabízejí data z pohledu výše finanční rezervy a spokojenosti s úsporami. „Ukazuje se, že lidé, kteří mají vytvořenu finanční rezervu alespoň na tři měsíce, jsou se svými úsporami výrazně spokojenější a také častěji patří mezi pravidelné střadatele. Naproti tomu lidé s žádnými nebo nízkými úsporami jsou logicky méně spokojeni s jejich výší, a i když více než ¾ z nich spoří, bývá to většinou nepravidelně,“ doplňuje Vaníček.
 
Řečeno v konkrétních číslech je s výší svých úspor spokojeno 41 % těch, kdo mají vytvořenu alespoň 3měsíční finanční rezervu. Tito lidé také mnohem častěji spoří pravidelně. Naopak u těch, jejichž úspory nedostačují ani na 3 měsíce, je spokojenost výrazně nižší, hlásí se k ní jen jeden z deseti dotazovaných. Téměř 60 % těchto respondentů navíc jejich úspory, které většinou tvoří spíše nepravidelně, nevyhovují.
 
ING Bank Index úspor domácností
 
Pokud se podíváme na spokojenost jednotlivých národů s výší úspor, Češi patří k těm méně spokojeným, kladně ji hodnotí jen 22 % z nás. Pokles spokojenosti s výší úspor je ovšem obecnější evropský trend. Mezi ty spokojené patří obyvatelé Lucemburska, Nizozemí a Rakouska, kde výše finanční rezervy vyhovuje v průměru 40 % tamních obyvatel. Naopak, největší nespokojenost pociťují v Polsku, Rumunsku a Itálii.
 
„Naše vysoká míra spořivosti se ukázala také v podílu domácností, které by v případě výpadku příjmů dokázaly financovat svůj chod z rezerv minimálně tři měsíce. Takovou rezervu má 61 % našich spoluobčanů, což nás řadí k lépe finančně zajištěným národům,“ komentuje Vaníček. O něco lépe jsou na tom obyvatelé Lucemburska, Rakouska a Turecka s 65%, resp. 64% podílem. Oproti tomu více než polovina Rumunů (52 %) a Francouzů (54 %) by své potřeby na současné úrovni po dobu tří měsíců z úspor nepokryla.
 
Tříměsíční finanční rezerva
 
Dopad rozbouřené evropské ekonomiky na její obyvatele je stále citelný a zhoršení svých financí vlivem hospodářské situace deklaruje 41 % Evropanů. Jen každý desátý obyvatel starého kontinentu si v uplynulých měsících finančně polepšil. Více než polovina Čechů (56 %)vnímá svoji ekonomickou situaci jako stabilní a pro třetinu znamenal loňský rok zhoršení. Jen 7 % spoluobčanů uvedlo, že se jejich finanční situace zlepšila.
 
Nejčastější důvody spoření jsou v Čechách stejné jako u zbytku Evropy. Více než polovina z nás, Čechů, spoří na vytvoření finanční rezervy. Dalšími motivy pro odkládání peněz stranou jsou pro zhruba čtvrtinu obyvatel bydlení, dovolená a děti. Na nákup drahého zboží pak spoří 19 % z nás. Oproti tomu Evropané spoří častěji než my na dovolenou (32 %). Další v pořadí je nákup drahého zboží, bydlení a o něco méně než my spoří na budoucnost svých dětí (21 %).
 
Mezinárodní průzkum ING je studie na téma spoření a výdajů, kterou v listopadu 2013 již potřetí realizovala ING Bank ve spolupráci s výzkumnou agenturou  TNS Nipo ve 13 evropských zemích na celkovém reprezentativním vzorku 12637 respondentů.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.