« Zpět

Valentýna letos oslaví 6 z 10 Čechů. Každý čtvrtý nezadaný muž se chystá vyznat lásku, 14 % žen uslyší: vezmeš si mě?

| 1. února 2016 - 13:00 | Zprávy

Svátek svatého Valentýna se chystá, stejně jako loni, slavit 6 z 10 Čechů. Tradičním dárkem bude i letos květina, věnuje ji 70 % mužů. Ženy naopak obdarují drahou polovičku sladkostmi (50 %). V průměru utratíme za oslavy svátku zamilovaných 1 500 korun. Vyplynulo to z každoročního průzkumu Equa bank.

Svátek zamilovaných našel trvalé místo i v České republice. Každoročně ho oslaví zhruba dvě třetiny Čechů. Nejčastěji ho přitom slaví nesezdané páry (80 %) a manželé (55 %). Pozadu ovšem nejsou ani „singles“. Až čtvrtina zvažuje rande právě na tento den, přičemž každý 10. si rande domluví přes seznamku.

Pro většinu Čechů (70 %) je tento svátek příležitostí ke strávení společných chvil. Pro některé ale bude zlomový. 14 % mužů v tento den požádá svou partnerku o ruku, dalších 17 % tento krok zvažuje. Každý čtvrtý nezadaný muž vyzná lásku tomu, po kom touží. K tomuto kroku se odhodlá i 12 % žen.  Nejčastěji Češi oslaví Valentýna společnou večeří (38 %) nebo v soukromí (32 %).

Dárky dáváme nejen partnerům a partnerkám

Malá pozornost či větší dárek patří neodmyslitelně k oslavám svátku zamilovaných. Nejčastěji je dáváme drahým polovičkám (90 %). Pozadu ale také nezůstávají milenky, chystá je se obdarovat 7 % mužů. Ženy naopak obdarovávají děti (27 %) nebo domácí mazlíčky (8 %).  Ke svatému Valentýnu patří již tradičně květina, tu letos přinese své drahé polovičce 70 % mužů, třetina koupí sladkosti, pětina parfém a každý 10. muž koupí šperk. Ženy obdarují muže nejčastěji sladkostmi (50 %), masáží (16 %) nebo parfémem (14 %). Zhruba každá 10. žena se netají tím, že koupí dárek sama sobě.

Průměrně utratíme za valentýnské oslavy 1 500 korun

Letošní plánované náklady na oslavu svátku zamilovaných jsou zatím nejvyšší za poslední tři roky. Ve srovnání s loňskem vzrostly 2,5 krát a pohybují se v průměru kolem 1500 korun. Ochota více utrácet souvisí zřejmě s tím, že letošní oslavy budou, více než loňské, spojeny se žádostí o ruku. To s sebou nese zvýšené náklady například na nákup zásnubního prstenu. Průzkum také ukázal, že se Češi nebojí do lásky investovat. Ve výprodejích či slevách chce koupit dárky jen 5 % Čechů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.