« Zpět

Zpřísnění podmínek spotřebitelských úvěrů

| 20. listopadu 2015 - 12:38 | Zprávy | Úvěry

Návrh nového zákona o úvěru pro spotřebitele zavádí přísnější podmínky pro poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů. Tento krok vítá i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA), která vyjma bank sdružuje největší poskytovatele úvěrových produktů.

Návrh minulý týden schválila Legislativní rada vlády. Po předpokládaném projednání v kabinetu zamíří návrh zákona do parlamentu. ČLFA mimo jiné souhlasí se záměrem, aby oprávnění k poskytování a zprostředkování spotřebitelských úvěrů udělovala Česká národní banka. Zároveň ale poukazuje na nepřiměřenost některých požadavků, které nový zákon stanovuje.
 
Asociace podporuje rozhodnutí ministerstva financí připravit nový zákon, respektive pokročit v úpravě podmínek pro poskytování úvěrů pro spotřebitele a náležitostí těchto úvěrů. Souhlasí se zavedením registru poskytovatelů a zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů, který bude spravovat a provozovat ČNB, podporuje  zavedení dohledu ČNB nad dodržováním povinností poskytovatelů a zprostředkovatelů těchto úvěrů. Zrušení spodního i horního limitu pro klasifikaci úvěru za spotřebitelský úvěr v režimu nového zákona považuje za účinné opatření proti obcházení zákona subjekty z tzv. šedé zóny. 
 
ČLFA podporuje i detailnější a v řadě ohledů přísnější úpravu jednání při poskytování a zprostředkování úvěrů pro spotřebitele, včetně poskytování souvisejících informací spotřebiteli, avšak pokud to skutečně povede ke zvýšení ochrany klienta a nebude to při zvýšení administrativních nároků samoúčelné. V tomto smyslu polemizuje s obsahem i formulacemi některých navržených ustanovení.
 
ČLFA také poukazuje na nepřiměřenost požadavku na maturitní či vyšší vzdělání, který je zařazen v návrhu zákona mezi personální předpoklady k provozování činnosti poskytovatele či zprostředkovatele úvěrů pro spotřebitele, a to včetně jejich zaměstnanců. Asociace zastává názor, že dostačující je složení odborné zkoušky.
 
ČLFA pořádá seminář k vládnímu návrhu nového zákona o úvěru pro spotřebitele, který proběhne 24. listopadu od 8.30 hodin v budově Poslanecké sněmovny pod záštitou předsedy podvýboru pro bankovnictví, pojišťovnictví a finanční trhy Adolfa Beznosky. Seminář by měl přispět k hlubší informovanosti poslanců o stanoviscích státní správy, dohledových orgánů, finančních institucí jakožto poskytovatelů úvěrů, spotřebitelské veřejnosti  či sdružení na ochranu spotřebitele a také o obecnějších problémech trhu se spotřebitelskými úvěry. Na semináři vystoupí představitelé ministerstva financí, ČLFA, České bankovní asociace a sdružení Člověk v tísni. Setkání je otevřeno médiím i veřejnosti.
 
Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) 
je zájmovým sdružením nebankovních společností zabývajících se finančním a operativním leasingem, úvěry a splátkovými prodeji pro domácnosti i podnikatele a factoringem. Od svého založení v roce 1991 prosazuje jejich společné zájmy a je zároveň partnerem orgánů státu při řešení problémů odpovídajících sektorů finančního trhu. V současné době má 42 členů. Více na: www.clfa.cz
 
Více informací zde.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.