« Zpět

V registru dlužníků budou i řádní platiči

| 3. srpna 2010 - 11:58 | Zprávy | Bankovní úvěry

Jitka SLUKOVÁ, moderátorka
V registru dlužníků SOLUS už nebudou jenom neplatiči, od nového roku bude evidovat všechny úvěry, i ty řádně splácené. Na další peníze pak nedosáhnou ti, které by nová půjčka mohla zavést do dluhové pasti. 

Jitka SLUKOVÁ, moderátorka
--------------------
V registru dlužníků SOLUS už nebudou jenom neplatiči, od nového roku bude evidovat všechny úvěry, i ty řádně splácené. Na další peníze pak nedosáhnou ti, které by nová půjčka mohla zavést do dluhové pasti. Češi se ale ztráty soukromí bát nemusejí, registr je neveřejný a nahlížet do něj můžou jen finanční instituce, anebo členové SOLUS. Informaci přinesly Hospodářské noviny.
redaktor
--------------------
Takzvaný pozitivní registr pomůže hlavně bankám, budou mít zase o něco víc informací o bonitě klienta, který u nich žádá o peníze. Třeba jaké úvěry žadatel už má, kolik měsíčně splácí a kolik splátek mnu ještě zbývá. Finanční instituce tak lépe posoudí, zda si může dovolit další úvěr a bude zvládat splácet.

redaktor /citace: Jan STOPKA, tajemník sdružení Solus/ /Zdroj: Hospodářské noviny/
--------------------
"Vytvořením pozitivního registru chceme vyhovět potřebám našich členů, kteří chtějí možnost získat víc dat pro posouzení bonity svých klientů."

redaktor
--------------------
V 1. pololetí si domácnosti půjčily podle statistiky České národní banky přes bilion korun, 4,5 procenta Čechů má ale problémy peníze vracet a nesplácejí déle než 90 dní. O rok dříve to bylo o procento méně.

Hynek KALVODA, člen výboru, Asociace občanských poraden
--------------------
Určitě to význam má, protože právě k nám i chodí do občanských poraden řada lidí, kteří mají tyhle ty různý menší dluhy a kteří třeba potom i vlivem toho, že je něco jakoby nevaruje, tak se dostávají do dluhový pasti.

redaktor
--------------------
V Česku existují už dva jiné konkurenční registry dlužníků, kde lze klienty prověřit, včetně informací o tom, jaké úvěry právě splácí. Banky mají bankovní registr klientských informací a úvěrové společnosti nebankovní registr klientských informací. Oproti těmto seznamům ale SOLUS hlídá také nefinanční odvětvím například dluhy lidí u elektrárenských společností nebo mobilních operátorů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.