« Zpět

V ČR vyhlášeno 1602 osobních bankrotů, třikrát víc než loni

| 8. října 2009 - 10:34 | Zprávy | Bankovní úvěry

Od ledna do konce září bylo letos v ČR vyhlášeno 1602 osobních bankrotů, což je zhruba třikrát víc než za stejné období loňského roku, kdy bylo vyhlášeno 496 osobních bankrotů. Jen v září bylo vyhlášeno 287 osobních bankrotů, což je nejvíce od zahájení činnosti insolvenčního rejstříku. Vyplývá to z informací portálu Cribis.cz, které poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau.


V samotném třetím čtvrtletí bylo v Česku vyhlášeno 729 osobních bankrotů, tedy o téměř 39 procent více než ve druhém čtvrtletí. O více než 41 procent vzrostl ve třetím čtvrtletí i celkový počet návrhů na osobní bankrot, kterých bylo podáno 1176.
Ze statistik vyplývá, že vyhlášením osobního bankrotu skončilo šest z deseti návrhů. "Je to přibližně stejný podíl jako ve třetím čtvrtletí loňského roku a znamená to, že se zatím soudy dokážou s raketovým růstem návrhů na osobní bankrot dobře vyrovnat," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.
Velký nárůst počtu osobních bankrotů je prý důsledkem především dvou hlavních faktorů. V prvé řadě je to relativně nový institut, se kterým se loni po jeho zavedení řada lidí teprve postupně seznamovala, letos už je však situace jiná. "Růst však částečně přisuzujeme i současné nepříznivé ekonomické situaci," dodala Kameníčková.

Rovněž počet podaných návrhů na osobní bankrot, kterých bylo v září 440, byl od zahájení činnosti insolvenčního rejstříku rekordní. Celkem bylo od ledna do září podáno 2568 návrhů na osobní bankrot, což je ve srovnání s 1296 návrhy podanými ve stejném období loňského roku téměř dvakrát tolik.
"Počet osobních bankrotů se bude zvyšovat i nadále. Příčinou je stále ještě rostoucí nezaměstnanost, relativně pomalý vývoj mezd a slabý ekonomický výkon," odhadla Kameníčková.
Institut osobních bankrotů funguje v tuzemsku od loňského ledna. Jeho cílem je usnadnit život lidem, kteří přecenili své schopnost splácet půjčky.
CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000. Od roku 2005 je jejím jediným akcionářem mezinárodní skupina CRIF, která byla založena v roce 1988 v Itálii.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.