« Zpět

Úvěry si více berou svobodní třicátníci

| 8. září 2009 - 11:16 | Zprávy | Bankovní úvěry

Svobodný muž okolo třiceti let. Tak nyní vypadá typický žadatel o spotřebitelský úvěr. Vyplývá to z údajů o vývoji na trhu půjček, které včera představila GE Money Bank. Zatímco ještě před deseti lety představovali na trhu spotřebitelských úvěrů většinu ženatí či vdané ze střední věkové kategorie, nyní se rozložení „sil“ mění. V souvislosti s rostoucí životní úrovní i celkovou změnou postojů vzrostl podíl svobodných a rozvedených lidí, kteří si pořizují spotřebitelské úvěry. Zároveň také mezi zákazníky tohoto typu půjček čtyřnásobně přibylo lidí starších 55 let a zdvojnásobil se podíl mladých do 25 let. Více než polovina všech úvěrů ale stále míří k lidem mezi 25 a 45 lety.

Nejčastějším zákazníkem spotřebitelských úvěrů jsou svobodní či rozvedení. Podíl žen mezi žadateli o půjčky rychle roste
PRAHA Svobodný muž okolo třiceti let. Tak nyní vypadá typický žadatel o spotřebitelský úvěr. Vyplývá to z údajů o vývoji na trhu půjček, které včera představila GE Money Bank.  Zatímco ještě před deseti lety představovali na trhu spotřebitelských úvěrů většinu ženatí či vdané ze střední věkové kategorie, nyní se rozložení „sil“ mění. V souvislosti s rostoucí životní úrovní i celkovou změnou postojů vzrostl podíl svobodných a rozvedených lidí, kteří si pořizují spotřebitelské úvěry. Zároveň také mezi zákazníky tohoto typu půjček čtyřnásobně přibylo lidí starších 55 let a zdvojnásobil se podíl mladých do 25 let. Více než polovina všech úvěrů ale stále míří k lidem mezi 25 a 45 lety.
Ženy jsou nezávislejší, častěji si půjčují Vyrovnává se také zastoupení mezi muži a ženami. Ty ještě před deseti lety tvořily s 38procentním podílem menšinu na trhu půjček, zatímco muži měli 62 procent. V současnosti se rozdíl snížil, což podle mluvčí GE Money Bank Markéty Dvořáčkové svědčí o tom, že ženy jsou stále častěji ekonomicky nezávislé a schopné úvěry splácet samy.
Češi si nyní podobně jako před deseti lety nejvíce půjčují na koupi či rekonstrukci bytu nebo domu.
Naopak zcela nově si nyní lidé berou půjčky také při problémech s placením složenek a různých poplatků v domácnosti. Další novinkou pak je rovněž fakt, že Češi vytloukají klín klínem a oproti roku 2000 si nově berou půjčky kvůli splácení jiného dluhu.
Podle výsledků GE Money Bank se za posledních deset let nijak nezměnil zájem o úvěry podle regionů. Nejvíc se půjčuje v severních Čechách a na severní Moravě. Naopak v jižních Čechách si lidé raději našetří, než aby volili půjčku.
Pohled Čechů na půjčky se také radikalizuje. Téměř šestkrát se od roku 2000 zvýšil počet těch, kteří mají zájem o půjčku, a zároveň klesá podíl nerozhodných respondentů. Počet lidí, kteří půjčky ovšem zásadně odmítají, se v posledních deseti letech nijak nezměnil. Stále tuto skupinu tvoří 34 procent respondentů. Půjčky od příbuzných už tolik nelákají Od roku 2000 se také Češi přeorientovali v tom, kam si chodí půjčovat. Zatímco dříve si až 40 procent lidí peníze půjčovalo od rodiny či známých, dnes je to již jen 25 procent. Lidé také ustupují od pořizování spotřebního zboží na splátky přes splátkové společnosti. Naopak největší nárůst zaznamenaly hotovostní půjčky a úvěry od bank, které nyní využívá téměř 30 procent lidí. Před devíti lety to bylo necelých deset procent.
Rostoucí tolerance a příklon k půjčkám se odrážejí v rostoucí zadluženosti českých domácností. Za posledních deset let objem bankovních úvěrů domácnostem v tuzemsku vzrostl více než osminásobně. „V loňském a letošním roce ovšem rychlost zadlužení kvůli ekonomické krizi zpomalila,“ komentuje výsledky manažerka úvěrových produktů GE Money Bank Monika Kubovcová. I tak ale objem aktuálního dluhu domácnostem v polovině letošního roku již dosáhl 925 miliard korun. Podle odhadů Kubovcové se bude celkové zadlužení domácností na konci roku pohybovat okolo 980 miliard korun. Oproti průměru eurozóny je tak zadlužení českých domácností zatím téměř poloviční. Podle Kubovcové za tím stojí zejména fakt, že se spotřebitelskými úvěry se v tuzemsku začalo až mnohem později než v zemích eurozóny.
Zároveň ovšem již nyní platí, že růst zadlužení českých domácností je zhruba čtyřikrát rychlejší než růst zadlužení v eurozóně.
Češi se v zadluženosti přibližují Evropě
Zadluženost domácností v ČR stále roste, a to i v době hospodářské krize. Obyvatelé Česka mají přesto podstatně menší dluhy než obyvatelé jiných rozvinutých zemí. Například průměrná dánská rodina má vzhledem ke svým příjmům pětkrát větší dluhy než česká.
Kdo si bere spotřebitelský úvěr
rodinný stav
svobodný
1999 12 %
2009 34 %
ženatý/vdaná
74%
42 %
rozvedený
9 %
16 %
pohlaví
žena
38 %
43 %
muž
62 %
57 %
Na co si Češi půjčují
Češi si nyní podobně jako před deseti lety nejvíce půjčují na koupi či rekonstrukci bytu nebo domu.
Stále častěji si ale lidé berou půjčky na zaplacení složenek a různých poplatků v domácnosti. Stejně tak si Češi nově berou půjčky kvůli nutnosti splácet jiný dluh. Stále více lidí využívá půjčky na financování svých zálib a koníčků a ke koupi počítače. Velký nárůst zaznamenala také skupina zákazníků, která si půjčuje, a přitom ještě neví, na co peníze použije.
Zadluženost domácností
(miliardy korun)
1999 - 110
2000 - 121
2001 - 139
2002 - 180
2003 - 236
2004 - 313
2005 - 414
2006 - 539
2007 - 726
2008 - 876
2009* - 925
* stav k 30. 6. 2009
Průměrná zadluženost  domácností ve vybraných zemích
(podíl zadlužení na celkových příjmech domácnosti)
Dánsko - 260 %
Nizozemsko - 246 %
Austrálie - 173 %
Velká Británie 170 %
USA - 135 %
Irsko - 130 %
Kanada - 126 %
Německo - 107 %
Itálie - 61 %
eurozóna - 93%
ČR - 51,5 %
Zdroj ČNB, TNS AISA

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.