« Zpět

Úroky v Česku mohou ještě letos klesnout

| 9. prosince 2009 - 10:07 | Zprávy | Bankovní úvěry

Ještě letos by překvapivě mohla Česká národní banka (ČNB) snížit úrokové sazby. Tím, kdo nakonec rozhodne, by mohla být členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová. Ta včera řekla agentuře Bloomberg, že na prosincovém zasedání rady je pro snížení úroků prostor. „Ještě ale nejsem rozhodnuta, jak budu hlasovat,“ prohlásila. Její hlas přitom bude na zasedání příští středu zřejmě klíčový. Již na minulém zasedání 5. listopadu prošlo rozhodnutí nechat úrokové sazby beze změny těsným poměrem 4:3. Zamrazilová byla pro ponechání sazeb na úrovni 1,25 procenta.

Měnová politika
podle ekonomů je pravděpodobné, že sazby půjdou dolů pro příští rok předpovídá naopak jp morgan růst úroků až na tři procenta
Ještě letos by překvapivě mohla Česká národní banka (ČNB) snížit úrokové sazby. Tím, kdo nakonec rozhodne, by mohla být členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová. Ta včera řekla agentuře Bloomberg, že na prosincovém zasedání rady je pro snížení úroků prostor. „Ještě ale nejsem rozhodnuta, jak budu hlasovat,“ prohlásila.
Její hlas přitom bude na zasedání příští středu zřejmě klíčový. Již na minulém zasedání 5. listopadu prošlo rozhodnutí nechat úrokové sazby beze změny těsným poměrem 4:3. Zamrazilová byla pro ponechání sazeb na úrovni 1,25 procenta.
Rozhodnutí o sazbách bude podle Zamrazilové záviset mimo jiné na vývoji ekonomické aktivity a inflace v Česku. „ČNB může mít prostor pro další snížení sazeb, pokud nebudou tlaky na růst inflace a pokud snížení úroků bude v zájmu podpory ekonomické aktivity,“ uvedla Zamrazilová na konferenci v Budapešti.
Zamrazilová je tak dalším členem bankovní rady, který připouští další snížení klíčové úrokové sazby o čtvrt procentního bodu.
Pro uvolnění měnové politiky touto cestou se v rámci hlasování v bankovní radě již opakovaně vyjádřili guvernér ČNB Zdeněk Tůma a viceguvernér Miroslav Singer. K nim se na posledním měnovém jednání přidal také další člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Vladimír Tomšík. Naopak viceguvernér Mojmír Hampl včera prohlásil, že nemá důvod měnit svůj názor, aby se úrokové sazby nesnižovaly.
Pokles sazeb by mohl alespoň částečně podpořit českou ekonomiku na cestě z krize. Na druhou stranu ale tlačí na oslabování koruny. ČNB se vyplatí sazby snížit, když je koruna příliš silná, a bankéři o tom také několikrát v minulosti uvažovali.
Kurz koruny se však nyní pohybuje mezi 25,50 a 26 korunami za euro. A vypadá to, že k nějakému prudkému posilování zatím nemá impulz.
Nicméně podle ekonomů je šance na snížení úrokových sazeb celkem slušná. „Jsem přesvědčen o tom, že ti, kteří v listopadu hlasovali pro snížení úroků, nemají důvod svůj názor měnit. Stačí tak, aby se jinak rozhodl jeden ze čtyř zbývajících členů rady. Ekonomice to může pomoci, ale žádné významnější dopady to mít nebude,“ myslí si hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek.
Podle investiční banky JP Morgan bude ale Česko naopak jednou z prvních zemí, kde začnou úrokové sazby zase růst. Experti banky tvrdí, že ČNB zvedne sazby do června příštího roku na 1,75 procenta a do konce roku na rovná tři procenta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.