« Zpět

Téměř pětina rodin měla někdy problém se splácením úvěru

| 10. května 2011 - 10:01 | Zprávy | Bankovní úvěry

Více než polovina dospělých považuje úvěr za dobré řešení pro koupi věci, služeb nebo řešení finančních závazků. Zkušenost s úvěrem deklarovalo 79 % lidí, přičemž téměř pětina rodin měla problém s jeho splácením. Uvedl to průzkum, který si dlouhodobě nechává zpracovat POJIŠŤOVNA CARDIF PRO VITA, a. s.

Více než polovina dospělých považuje úvěr za dobré řešení pro koupi věci, služeb nebo řešení finančních závazků. Zkušenost s úvěrem deklarovalo 79 % lidí, přičemž téměř pětina rodin měla problém s jeho splácením. Uvedl to průzkum, který si dlouhodobě nechává zpracovat POJIŠŤOVNA CARDIF PRO VITA, a. s.
Největší opodstatnění má pro 94 % respondentů úvěr na pořízení či rekonstrukci bydlení. Myslí si to především mladí lidé do 29 let, kteří se ze všech věkových skupin staví k úvěrům nejoptimističtěji. Úvěr je také častým řešením při hledání prostředků na koupi automobilu (70 %) nebo domácích spotřebičů a elektroniky (55 %).

Téměř polovina respondentů by si vzala úvěr i na pokrytí investic do vzdělání, ať už školné či různé vzdělávací kurzy. Pro půjčku by sáhlo i 38 % respondentů v případě, že by potřebovali zdravotní péči. Poměrně malý zájem (13%) je o využití půjčky k refinancování jiného dluhu, k tomuto řešení jsou vstřícnější především lidé se základním vzděláním. Naprostá většina respondentů (92 %) by si nevzala půjčku na dovolenou či cestování.

Průzkum POJIŠŤOVNY CARDIF PRO VITA, a. s., rovněž zjišťoval, jak dlouho by lidé udrželi svůj měsíční rozpočet při výpadku příjmu. Více než 60 % dotázaných uvedlo, že by při výpadku příjmů nevydrželi déle než 3 měsíce, přičemž desetina lidí by bez pravidelného příjmu nevyšla ani měsíc.

Osobní zkušenost s nákupem zboží na splátky má 79 % lidí, přičemž 17 % respondentů udává, že měli se splácením půjčky problém, v okruhu rodiny je situace ještě o dva procentní body horší.

Mezi nejčastější důvody pro nesplácení úvěru patří ztráta zaměstnání (90 %), vážné onemocnění (87 %), úmrtí (70 %), dopravní nehoda (69 %) či vážná událost týkající se člena rodiny (68 %). Pro 65 % respondentů by problém se splácením půjčky znamenal jakýkoliv neočekávaný výdaj. Více než polovina respondentů uvedla jako důvod špatné platební morálky rozvod, přičemž častěji takto odpovídali vdané ženy a ženatí muži. Do výdajů zasáhne podle 42 % respondentů i narození dítěte. Častěji tuto odpověď volili mladí lidé do 29 let.

Téměř 80 % oslovených má zájem o pojištění schopnosti splácet nebo by o něm uvažovalo. POJIŠŤOVNA CARDIF PRO VITA, a. s., nabízí v ČR pojištění schopnosti splácet finanční závazek již od roku 1997. „Klienti díky němu nemusí mít obavy z nečekaných životních událostí, které by mohly ohrozit jejich schopnost splácet své závazky vůči finančním institucím,“ říká předseda představenstva a generální ředitel POJIŠŤOVNY CARDIF PRO VITA, a. s., Zdeněk Jaroš. V rámci Pojištění schopnosti splácet finanční závazek nabízí pojišťovna možnost pojistit se proti rizikům smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.