« Zpět

Šťastné, veselé a zadlužené

| 3. prosince 2009 - 11:10 | Zprávy | Bankovní úvěry

Americký prezident Obama může jen litovat, že ho při přípravě plánu proti ekonomické krizi v průběhu letošního jara nenapadla jedna věc: vyhlásit druhé Vánoce. Tento křesťanský svátek prošel v průběhu moderní éry takovou proměnou, že ho můžeme s trochou nadsázky označit za manifest kapitalismu. Vždyť nikdy jindy se kolečka ekonomiky neroztočí takovou rychlostí jako právě o Vánocích. Lidé nakupují, berou si půjčky a profituje z toho celá ekonomika. V Česku se však budou ekonomická kolečka letos točit o poznání pomaleji.

Banky čekají výrazně menší objem "vánočních" úvěrů. Jsou opatrnější, a lidé zrovna tak.
SPOTŘEBITELSKÉ ÚVĚRY
Americký prezident Obama může jen litovat, že ho při přípravě plánu proti ekonomické krizi v průběhu letošního jara nenapadla jedna věc: vyhlásit druhé Vánoce. Tento křesťanský svátek prošel v průběhu moderní éry takovou proměnou, že ho můžeme s trochou nadsázky označit za manifest kapitalismu. Vždyť nikdy jindy se kolečka ekonomiky neroztočí takovou rychlostí jako právě o Vánocích. Lidé nakupují, berou si půjčky a profituje z toho celá ekonomika. V Česku se však budou ekonomická kolečka letos točit o poznání pomaleji.
Zlatý rok 2008
"Co se týče spotřebitelských úvěrů před Vánocemi, v letošním roce jsme zhruba na úrovni roku 2007. Lidé se nechtějí v ekonomicky nejisté době vázat úvěrem a půjčují si většinou jen na věci, které nezbytně potřebují," říká Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny.
Podobné hlasy zaznívají i z ostatních bank. I když všude se očekává zvýšený zájem klientů, loňský rok zřejmě překonán nebude.
Ten byl ostatně v mnohém rekordní. Tehdejší úvěrování v čase Vánoc dosáhlo objemu, na které dnes banky vzpomínají s nostalgií.
Finanční krize byla většině lidí vzdáleným pojmem a málokdo věřil, že bude mít dopad také na domácí peněženky.
Dnes je situace o poznání jiná.
Jakou půjčku vybrat zjistíte zde.
"Průzkumy zatím ukazují, že spotřebitelé budou letos na Vánoce utrácet méně než v roce 2008. Zároveň je zřejmé, že jejich finanční situace se zhoršila, nezaměstnanost ve srovnání s loňským rokem výrazně narostla a nejistota do příštího roku stále přetrvává," říká Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus.
Jak připomíná, krizí byly nejvíce postiženy ty skupiny obyvatel, které si spotřebitelské úvěry obzvláště oblíbily.
"Celkově lze v letošní předvánoční sezoně očekávat meziročně slabší objemy poskytnutých spotřebitelských úvěrů, což zatím potvrzují i dílčí a předběžná čísla z trhu," dodává Hatlapatka.
O tom, jak hodně budou Češi letos na Vánoce šetřit, vypovídá mezinárodní průzkum společnosti Deloitte. Z něj vyplývá, že škudlit se sice až tak moc nebude, ale utrácet ve velkém taky ne. Více než čtvrtina lidí chce za nákupy dárků utratit méně peněz než loni a 51 procent oslovených hodlá udržet vánoční rozpočet na stejné úrovni.
Letos bez Santy
Útlum ve vánočních půjčkách se projevuje i na reklamně. Santa Claus, rozhazující peníze z velkého pytle, nás letos v televizi zřejmě nečeká stejně jako vánoční stromečky ověšené balíčky papírových bankovek.
"Pokles reklamy na vánoční půjčky jde ruku v ruce s poklesem reklamy jako takové, tedy někde mezi patnácti a 30 procenty ve srovnání s loňským rokem," odhaduje Pavel Brabec, prezident Asociace českých reklamních agentur.
Nejde však jen o to, že banky stejně jako všechny firmy šetří na reklamě. Finanční domy totiž obecně přistupují k vánoční nákupní horečce celkem laxně. "Žádné speciální akce nechystáme," zní jednohlasně ze všech bank. V podstatě jedinou bankou, která chce vánoční nákupní horečku využít ve větší míře, je Komerční banka, jež spustila akční nabídku pro klienty.
"Naše speciální vánoční akce klientům umožní zdarma pojistit nákupy nebo získat prodlouženou záruku na zboží. Tato nabídka platí od 1. listopadu 2009 do konce roku," říká Monika Klucová z Komerční banky. Ani v tomto případě nejde o masivní marketingovou podporu, na kterou jsme bývali z dřívějších let zvyklí. I tak jde ale o zajímavý tah.
Když klient uhradí svůj nákup vánočních dárků osobní kreditní kartou od Komerční banky, získá automaticky pojištění koupeného zboží na 90 dní. Pojištění se vztahuje na poškození nebo krádež zboží, jehož cena převyšuje 1300 korun, a to při nákupu kdekoli na světě. Nákupem navíc automaticky klient získá prodlouženou záruku.
Svůj díl chce z koláče uříznout také ČSOB, která v předvánočním období zrychluje a zjednodušuje celý proces udílení půjček. "Pro získání úvěru stačí jen dva doklady totožnosti a jedna návštěva. Doby čekání na peníze ze spotřebitelského úvěru jsou pryč. Chceme, aby vyřízení úvěru bylo co nejjednodušší a nejrychlejší," uvedl Martin Eyberger, výkonný manažer segmentu Bydlení, úvěry a platební komfort v ČSOB.
Přísnější pravidla
Kromě zmíněných dvou institucí však jako by bankovní trh Vánoce ignoroval. Všichni hráči sice očekávají nárůst úvěrů, ovšem na fenoménu dárkového šílenství parazitovat nechtějí.
Letošní zima tedy nejspíše ukazuje, nakolik se banky po trpkých zážitcích v uplynulých dvou letech změnily. Výrazně zpřísnily pravidla pro půjčování, a i natolik konzervativní bankovní domy, jakými ty české bezesporu jsou, si dvakrát rozmyslí, než někomu půjčí.
Kupodivu to neplatí zdaleka jen o bankách, ale také o splátkových společnostech, které se obvykle na klienty vrhaly mnohem dravějším stylem.
"Lidé si u nás chtějí půjčovat pořád. Žádosti přicházejí, a teď před Vánocemi jich je opravdu hodně. My jich ale zdaleka tolik neschvalujeme," vysvětluje Eva Řimnáčová, tisková mluvčí splátkové společnosti Home Credit.
Útlum letošních spotřebitelských úvěrů do velké míry zapříčinila právě změna pravidel. "My jsme výrazně zpřísnili podmínky už na konci roku 2008. Dnes schválíme zhruba každý druhý úvěr. To je přibližně o 20 procent méně než loni," říká Řimnáčová.
Že jsou finanční instituce mnohem obezřetnější, potvrzují i další z těch, kdo se na trhu pohybují.
"Banky i nebankovní úvěrové společnosti posuzují žádosti o úvěry daleko obezřetněji a lidé s jakýmkoliv „škraloupem“ z minulosti mají se získáním spotřebitelského úvěru velké potíže. Navíc obezřetnost půjčovatelů se projevuje i zvýšením rizikových prémií, tedy zvýšením efektivní úrokové sazby, což může některé žadatele o spotřebitelský úvěr odradit," potvrzuje Marek Hatlapatka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.