« Zpět

Singer: Banky úroky letos nesníží

| 7. ledna 2010 - 11:26 | Zprávy | Bankovní úvěry

Letos se Češi levných půjček zřejmě nedočkají. Podle viceguvernéra České národní banky Miroslava Singera nemají banky v Česku v letošním roce žádný důvod pohnout s úroky z úvěrů a hypoték. „Na jedné straně stojí potřeba bank požadovat stále vysoké rizikové prémie. To odpovídá situaci české ekonomiky, která v tom nejlepším případě teď několik let po sobě poroste jenom mírně,“ uvedl Singer pro HN. „Na druhé straně se mi nezdá, že by byl velký prostor pro růst úroků, protože vidím subjekty, které mají zájem na trh bankovních služeb vstupovat,“ dodal.

Bankovnictví
Podle viceguvernéra ČNB Miroslava Singera banky s úroky nepohnou Finanční domy by bez problémů přestály i ty nejčernější scénáře ČNB

To ostatně potvrzují i sami bankéři, jež bude celý letošní rok trápit růst nesplácených úvěrů. Tento podíl v případě domácností může podle zářijových odhadů ČNB kvůli rostoucí nezaměstnanosti letos vzrůst na šest až sedm procent. U firem může překročit 10 procent jejich celkového objemu. Nyní se podíl úvěrů domácností po splatnosti pohybuje kolem čtyř procent.
Vybírejte a porovnávejte z nabídky půjček zde
„Pravdou je, že čekáme, že rok 2010 bude pro české banky nejhorší od vypuknutí krize, a to právě kvůli nárůstu nesplácených úvěrů. To se zřejmě bude odrážet v rizikových maržích bank. Nedomníváme se, že by banky měly velký prostor pro snižování sazeb. Ale mírné pohyby nelze vyloučit třeba u hypoték,“ komentoval tuto situaci mluvčí české Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.
Úroky v Česku vyrostly v roce 2008 stejně jako všude ve světě poté, co špatné investice do rizikových cenných papírů způsobily pád americké banky Lehman Brothers a následný kolaps celého finančního systému. Loni v Česku úroky domácnostem pokračovaly v růstu. Firmám již začaly klesat.
V souboji o úvěry však bude firmám stále víc konkurovat i stát. Podle Singera tím, že vláda bude muset vydávat další a další dluhopisy na pokrytí obrovského deficitu, částečně připraví o úvěry některé podniky. Banky totiž raději koupí státní dluhopisy, které jsou pro ně mnohem méně rizikovou investicí.
Dle bankéřů však přijde v druhé polovině roku, co se týče právě firemních úvěrů, zlepšení. „S výhledem větší stability podnikatelského prostředí počítám s mírným oživením u investičních úvěrů firem, zejména ve druhé polovině roku,“ odhadl finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka.
I přes to, že banky čeká velmi těžký rok, měly by ho přestát bez větších problémů. ČNB si totiž stabilitu a rizika pro české finanční domy znovu otestovala a podle Singera jsou výsledky překvapivě dobré.
„Extrémní varianta vývoje ekonomiky, kdy by se dostaly aspoň nějaké banky do problémů, vyžadovala už tak nepravděpodobné sledy událostí, že mě to „děsí“. Trochu bych to přirovnal k pádu meteoritu. Ani tento případ by navíc neměl nějak drastické dopady. Jde o, tuším, několik miliard a pár institucí, které by se daly dokapitalizovat od matek nebo prodat,“ dodal Singer.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.