« Zpět

Rozumíme penězům: půjčit si je snadné, ale...

| 27. září 2011 - 10:40 | Zprávy | Bankovní úvěry

Pan Erpéčko vypráví: S nástupem na vysokou školu získávají mladí opravdovou samostatnost. Rozhodují o učení, volném čase, ale i o penězích Začíná akademický rok a pro desetitisíce mladých to znamená zásadní zlom: ze středoškoláků se stanou vysokoškoláky. Banky mají pro tyhle mladé a nadějné lidi připravené lákavé produkty. 

Pan Erpéčko vypráví: S nástupem na vysokou školu získávají mladí opravdovou samostatnost. Rozhodují o učení, volném čase, ale i o penězích Začíná akademický rok a pro desetitisíce mladých to znamená zásadní zlom: ze středoškoláků se stanou vysokoškoláky. Banky mají pro tyhle mladé a nadějné lidi připravené lákavé produkty. Ale jako se vším, i s nimi je třeba umět zacházet.
Příběh ze sousedství

Monika byla vždycky chytrá holka, a tak nikoho ani moc nepřekvapilo, když se na svou vysněnou právnickou fakultu dostala hned na první pokus. V září si sbalila do kufru své nejlepší oblečení, zamávala rodičům na nádraží v rodném městečku a vyrazila vstříc velkému světu.
Za pár týdnů už jí bylo jasné, že to, co si vydělala na letní brigádě, nebude na život ve velkoměstě stačit. Kapesné od rodičů pokryje nanejvýš tak kolej,menzu,MHD a učebnice. Jenže kde vzít na nové oblečení, na kafe s kamarádkami mezi přednáškami, na lístky do kina? Jednou po cestě do školy uviděla Monika v tramvaji reklamní plakát, který lákal na účet pro studenty s možností kontokorentu. Jako na zavolanou!
Šlo to snadno: stačilo jen přinést občanský průkaz a potvrzení o studiu a doložit pravidelný příjem z brigády. Za pár dnů už Monika držela v ruce kartu ke svému novému účtu. Napřed si koupila nový kabát. Pak vánoční dárky. A říkala si: Jsem teprve v prváku, tuhle půjčku splatím a další peníze si už půjčovat nebudu. Jenže studentské povinnosti byly velké, nebyl čas na brigády a splácení nešlo tak rychle, jak si představovala. Když nastoupila do druhého ročníku, měla sice v indexu samé jedničky, ale pořád stejně hluboko do kapsy. A co víc - banka chtěla své peníze zpět. Monika si už věděla rady: šla do jiné banky, otevřela si další účet a z nového kontokorentu splatila předešlý. A když už byla v tom půjčování, nové kozačky by se hodily...
A tak to šlo i dál. Na začátku pátého ročníku měla Monika nakročeno k červenému diplomu, a navíc k tomu i do pořádného maléru -měla otevřené dva kontokorenty, na jejich splácení si už půjčila i od kamarádů a jednou sáhla i do nebankovního sektoru. Dlužila už přes sto tisíc. Monika je chytrá holka, a tak i tentokrát věděla, kudy z průšvihu ven: přes studentskou půjčku. Jenže tady už nestačí jen potvrzení o studiu. Monika musela přiznat rodičům, že si celou dobu studia přilepšovala na dluh, a poprosit je o pomoc. Že ji doma nepochválili, to se dalo čekat. Rodiče jsou ze staré školy a vytloukání klínu klínem je pro ně jen těžko pochopitelné chování. Naštěstí se táta rozhodl, že Monice pomůže, a šel s ní pro půjčku jako spoludlužník. Úvěr nastavili tak, aby ho Monika začala splácet hned, jak složí státnice. Bude muset sehnat hodně rychle práci, ale vždycky to přece bývala chytrá holka, a tak si určitě poradí.

Rady pana Erpéčka

* K otevření studentského účtu stačí jen občanský průkaz a potvrzení o řádném studiu. Vedení účtu bývá zdarma, stejně jako výběry z bankomatu, jako bonus nabízejí banky například příspěvek na ISIC kartu, pojištění zdarma a podobně.
* Studenti starší 18ti let mají navíc možnost získat kontokorent většinou zhruba do 30 000 korun. Ale pozor, pamatujte, že se na svém účtu musíte vždy jednou za určité období dostat alespoň na nulu, jinak vám začnou naskakovat nepříjemné úroky.
* Pokud víte, že budete potřebovat větší obnos peněz, třeba na zaplacení školného, sjednejte si studentskou půjčku. Budete si moct půjčit řádově až stovky tisíc korun a splácet začnete třeba až po ukončení školy. Podmínky se liší banku od banky, ale všechny vyžadují zajištění úvěru buď nemovitostí, nebo spoludlužnickým, případně ručitelským závazkem. Zato se však můžete těšit ze skutečně nízkých úrokových sazeb.

***

Kontokorent má smysl, jen když ho dokážete pravidelně splácet. Petr Gapko, GE Money Bank

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.