« Zpět

Raiffeisenbank získá část klientů Citibank

| 24. března 2010 - 10:33 | Zprávy | Bankovní úvěry

Tuzemská Citibank, která od předloňska působí jako pobočka Citibank Europe se sídlem v Irsku, se rozhodla v České republice přestat poskytovat spotřebitelské úvěry. Portfolio těchto půjček od ní kupuje tuzemská Raiffeisenbank. Informaci potvrdily HN dva zdroje z bankovních kruhů. Představitelé obou bank se k ní včera nechtěli vyjádřit s tím, že spekulace nekomentují.

Banky
Citibank končí v Česku s nabídkou spotřebitelských úvěrů Portfolio v hodnotě 100 miliard Kč má převzít Raiffeisenbank
Tuzemská Citibank, která od předloňska působí jako pobočka Citibank Europe se sídlem v Irsku, se rozhodla v České republice přestat poskytovat spotřebitelské úvěry. Portfolio těchto půjček od ní kupuje tuzemská Raiffeisenbank. Informaci potvrdily HN dva zdroje z bankovních kruhů. Představitelé obou bank se k ní včera nechtěli vyjádřit s tím, že spekulace nekomentují.
Zdroje HN uvádějí, že v chystané transakci jde o úvěry v celkové hodnotě asi 100 miliard korun. Při odhadované průměrné spotřebitelské půjčce asi 70 až 80 tisíc korun by tak Raiffeisenbank získala bezmála 15 tisíc nových klientů.
Rozhodnutí je součástí přibržďování části obchodů Citibank s drobnými klienty v Česku, které souvisí se ztrátami, jež americká Citigroup utrpěla v krizi. Proto reviduje své méně perspektivní aktivity v některých zemích. V Česku už došlo k restrukturalizaci její pobočkové sítě. Banka se soustřeďuje na kreditní karty, ve kterých je světovým lídrem, a také na služby pro bohaté Čechy. Nadále perspektivní byznys vidí ve financování firem a globálních transakcích.
Nejvhodnější půjčku si můžete vybrat zde
Nejnovější tah Raiffeisenbank zapadá do plánů urychlené expanze v Česku, jejíž obrysy včera při zveřejňování loňských celoročních výsledků potvrdil šéf banky Lubor Žalman. Tuzemské Raiffeisenbank se i přes ekonomickou krizi daří. Její čistý zisk narostl o 42 procent na 1,99 miliardy korun.
„Během 18 měsíců chceme přijmout stovky nových pracovníků a otevřít desítky poboček,“ řekl Žalman. Přesné číslo neuvedl, ale podle něj už letos Raiffeisenbank nejen otevře nové pobočky, ale bude rozšiřovat i dosavadní filiálky .
Tuzemská Raiffeisenbank si však brousí zuby i na další skokový růst klientů. „Patříme mezi firmy, které chtějí expandovat a využít i situace, kdy se některé mateřské společnosti bank můžou rozhodnout utlumit své aktivity v Česku jako to udělala například britská HSBC,“ uvedl Žalman s tím, že Raiffeisenbank chtěla koupit pobočky a bohaté klienty HSBC, která se rozhodla z tohoto byznysu v Česku vycouvat, ale předběhla ji Česká spořitelna. Potvrdil zájem o další možnosti akvizic. Podle něj však nyní žádná příležitost na trhu v Česku není. Uvedl však, že většina takových transakcí se odehrává při jednání na úrovni mateřských společností.
Tuzemská média přitom již delší dobu spekulují například o utlumování obchodů Volksbank a LBBW, a možnosti jejich stažení z Česka. V bankovních kruzích se dokonce začíná mluvit i o tom, že rakouská Raiffeisen International, do jejíž skupiny tuzemská Raiffeisenbank patří, projevila zájem o koupi části ČSOB. Belgická KBC, která ČSOB vlastní, sice tvrdí, že dál připravuje plánovaný vstup české banky na pražskou burzu, podle některých spekulací je však na stole i možnost přímého prodeje části majetku ČSOB.
Kolem mateřské Raiffeisen International ale nyní panuje nervozita. Včera potvrdila propad loňského čistého zisku o 78 procent na 212 milionů eur (asi 5,4 miliardy korun). Banka zároveň uvedla, že intenzivně jedná o sloučení s mateřskou společností RZB, z čehož ale mají investoři obavy.
Ani včera banka podle agentury Reuters obavy investorů nerozptýlila a její akcie si vedou nejhůře ze všech bankovních titulů v celé západní Evropě.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.