« Zpět

Predátorský index přinesl lepší podmínky

| 10. prosince 2009 - 11:48 | Zprávy | Bankovní úvěry

Takzvaný Index predátorského úvěrování byl společnostmi Člověk v tísni a Sdružení ochrany spořebitelů zveřejněn poprvé 10. června 2009. "Cílem této aktivity bylo kulturnější prostředí v oblasti spotřebitelských úvěrů," říká analytik Člověka v tísni Daniel Hůle. Organizace za pomoci pěti kritérií porovnaly úvěrové produkty největších společností, které nabízejí nebankovní produkty. Z jejich srovnání vyplynulo, která půjčka je pro spotřebitele nejrizikovější.

Úvěrové společnosti

"Již před zveřejněním indexu změnila společnost Cofidis některá ustanovení smluvních podmínek dle jeho parametrů," upozorňuje Hůle. Právě produkt firmy Cofidis se ukázal jako nejméně rizikový.
Evropská směrnice se odsouvá Návrh směrnice EU, ovlivňující prostředí spotřebitelských úvěrů, byl v říjnu na jednání vlády vrácen k dopracování. Jeho implementace do české legislativy se odsouvá. Princip samoregulace proto představuje naději pro řadu lidí, kteří se v důsledku hospodářské krize ocitli v situaci, kdy nejsou schopni své závazky řádně splácet.
Vybrat, porovnat a on-line objednat půjčku můžete zde.
Index predátorského úvěrování byl po půlroce aktualizován. Současný seznam zahrnuje devět nebankovních poskytovatelů úvěrů – k původním šesti přibyly Credium, eCredit a Triangl.
"Po původně odmítavých reakcích z řad některých společností došlo na podzim tohoto roku k překvapivým změnám v podmínkách poskytování úvěrů, které se projevily i u jedné z vůbec největších nebankovních společností, Home Creditu," doplňuje Daniel Hůle. Změny k lepšímu Právě tato firma, která v červnovém měření skončila předposlední, zkrátila své smluvní podmínky o více než 40 procent, vypustila jednu pokutu a celkově přeformulovala své podmínky tak, aby byly pro spotřebitele srozumitelnější. Těmito změnami se posunula před Essox, který v červnu dopadl lépe.
Společnost Cetelem se rozhodla podobně jako dříve Cofidis upustit od úroků z prodlení. K nejvýznamnější změně se odhodlala společnost Provident, která od 1. ledna 2010 přestává využívat institut rozhodčí doložky.
I v podzimním měření se nejlépe umístila společnost Cofidis, která ve čtyřech parametrech z pěti dosahuje nejpříznivějších hodnot.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.