« Zpět

Potíže se špatnými úvěry kulminují

| 19. února 2010 - 10:08 | Zprávy | Bankovní úvěry

Problémy se splácením se od firem přenesou na domácnosti Objem problematických půjček se může letos přiblížit 100 miliard. Problematické úvěry tíží české banky stále víc. Dosud zveřejněné výsledky dvou ze tří největších domácích finančních ústavů ukazují, že takzvané náklady na riziko stouply loni téměř na dvojnásobek. A nejspíš porostou i letos, i když mnohem pomalejším tempem.

Problémy se splácením se od firem přenesou na domácnosti Objem problematických půjček se může letos přiblížit 100 miliard
Problematické úvěry tíží české banky stále víc. Dosud zveřejněné výsledky dvou ze tří největších domácích finančních ústavů ukazují, že takzvané náklady na riziko stouply loni téměř na dvojnásobek. A nejspíš porostou i letos, i když mnohem pomalejším tempem.
Komerční banka loni odepsala špatné úvěry a vytvořila opravné položky na nesplácené půjčky v celkové výši 5,42 miliardy korun, což je meziročně o 83 procent víc. U ČSOB stouply ztráty ze znehodnocení o 72 procent na 6,5 miliardy. Mohlo být však ovšem hůř, experti ještě zpočátku loňského roku vykreslili daleko chmurnější obrázek.
Vybírejte a porovnávejte z nabídky půjček zde
„Objem špatných úvěrů v ekonomice sice stále roste, ale přírůstky jsou stále nižší. Situace se podle našeho odhadu přestane zhoršovat ve druhé polovině roku,“ říká analytik Wood & Co. Peter Vidlička.
Vzestup nesplácených úvěrů potvrzují i čerstvé údaje ČNB ke konci ledna. Podíl nesplácených úvěrů domácností stoupl na čtyři procenta, zatímco před rokem to bylo 2,8 procenta. A kvůli očekávanému růstu nezaměstnanosti zřejmě ještě stoupne.
U firem, kde se tento podíl od ledna 2009 takřka zdvojnásobil na osm procent, by už ale nemusel výrazně růst. „Podnikové úvěry v průběhu ekonomického cyklu kolísají mnohem více a reagují na dění v ekonomice okamžitě. U domácností to obvykle přijde až se zpožděním,“ vysvětluje Milan Lávička z Atlantiku FT.
Komerční banka na konci loňského roku dokonce zaznamenala u úvěrů pro podniky mírný pokles nákladů na riziko. „V první polovině roku další zlepšení nečekáme, ve druhém pololetí by však mohlo přijít mírné snižování nákladů na riziko u podniků,“ říká finanční ředitel KB Pavel Čejka.
Celkem je v Česku nesplácených úvěrů, tedy těch, které jsou splaceny déle než 90 dní po splatnosti, za zhruba 85 miliardy korun. Letos by se mohly přiblížit až ke 100 miliardám. Náměstek ředitele italské banky UniCredit Sergio Ermotti nedávno na fóru v Davosu prohlásil, že objem nesplácených úvěrů v zemích střední a východní Evropy se v letošním roce zřejmě dostane na maximum a dál už se zvyšovat nebude.
„Můžeme klidně říci, že v průběhu roku 2010 zaznamenáme kulminaci. U tvorby rezerv jsme tento efekt měli pravděpodobně již v roce 2009. Situace ve východní Evropě se zcela zřetelně začíná normalizovat,“ podotkl Ermotti v rozhovoru s agenturou Reuters.
Domácí banky dokázaly i přes vysoký nárůst problematických půjček udržet solidní zisky. Komerční banka včera ohlásila, že její čistý zisk loni klesl o 16,4 procenta na 11 miliard korun. KB se také podařilo zvednout kapitálovou přiměřenost na 14,1 procenta.
Kromě KB už zveřejnila výsledky také ČSOB, která loni vykázala rekordní zisk 17,4 miliardy korun. Takzvaný udržitelný čistý zisk skupiny ale meziročně klesl o 17 procent na 10,5 miliardy Korun. Česká spořitelna oznámí výsledky za loňský rok 26. února, UniCredit Bank a Raiffeisenbank až v březnu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.