« Zpět

Pojišťují půjčky, chybí jim peníze

| 30. září 2009 - 10:58 | Zprávy | Bankovní úvěry

Státní úvěrová pojišťovna EGAP dostala včera od vlády dotaci miliardu korun, aby mohla pojistit více českého exportu. V příštím roce bude EGAP žádat od státu další peníze, které mu umožní pojistit až dvakrát více úvěrů než doposud. Příští rok bude podle svého šéfa Karla Plevy potřebovat čtyři miliardy.

Státní EGAP nestíhá pojišťovat úvěry do zahraničí. Potřebuje miliardy
Státní úvěrová pojišťovna EGAP dostala včera od vlády dotaci miliardu korun, aby mohla pojistit více českého exportu. V příštím roce bude EGAP žádat od státu další peníze, které mu umožní pojistit až dvakrát více úvěrů než doposud. Příští rok bude podle svého šéfa Karla Plevy potřebovat čtyři miliardy.
EGAP pojišťuje českým exportérům bankovní úvěry, ze kterých pak financují dlouhodobé zakázky zpravidla v rizikovějších zemích. Zahraniční odběratel totiž platí až za několik let, kdy je například dodávaná elektrárna hotová. Bez pojištění by exportérům banky nepůjčily a zakázku by dostal dodavatel z jiné země. Ještě loni byl EGAP schopen pojišťovat asi 40 miliard vývozních úvěrů ročně. „Za poslední dva roky se nám zdvojnásobila poptávka. Musíme postavit ještě jeden nový EGAP této velikosti,“ uvedl Pleva.
Díky krytí se banky nebojí Jen letos státní firma pojistí téměř dvakrát víc úvěrů, než původně předpokládala, až za 69 miliard korun. Očekávaná poptávka na příští rok je dokonce až 120 miliard. „I kdyby se z toho uskutečnily jen dvě třetiny, potřebuje na to EGAP v příštím roce další čtyři miliardy,“ dodává Pleva. Pojišťovna požádala letos o dotaci poprvé po sedmi letech. Místo více než tří miliard dostala jednu.
Pojistit víc úvěrů by pomohlo také zmírnění bezpečnostních kritérií. EGAP nyní jedná s ministerstvem financí o zmenšení své rezervy určené na krytí špatných pojistek z 9,5 procenta na osm. To by umožnilo pojistit o několik desítek miliard exportních úvěrů víc.
Proč je najednou o státní pojištění takový zájem? Jedním z důvodů je, že pojišťovna coby protikrizové opatření zvedla krytí z 95 na 99%. Banky se tak méně bojí exportéry financovat, protože jsou vystaveny jen malé spoluúčasti na případném nesplacení úvěru.
Další důvod zvýšeného zájmu o pojištění spočívá v tom, že jsou podniky při současné hospodářské krizi vystaveny většímu riziku nevydařených zakázek.
A zatřetí – zejména u strojírenských firem roste konkurenceschopnost při získávání a realizaci velkých investičních celků a české banky se naučily export lépe financovat.
Kromě toho, že EGAP nemá dost peněz pro uspokojení všech zájemců o pojištění, potýká se letos s vyplácením velkých pojistných škod. „Pokud se nám nakumulují ztráty z úvěrů na Kubu a na Ukrajinu, mohla by letos ztráta EGAP převýšit miliardu,“ odhaduje Pleva.
Zatímco nepovedené úvěry na krizí těžce zasaženou Ukrajinu a na Kubu, kde investiční projekty ztroskotaly kvůli hurikánu před dvěma lety, se pohybují v řádech stovek milionů korun.
Největší zářez však do hospodaření firmy udělají dvě nedostavěné elektrárny v Pákistánu. Ty za sebou zanechal generální dodavatel stavby, krachující strojírenská společnost PA Export (dříve Škodaexport). EGAP bude muset koncem roku pojištěným bankám vyplatit záruky ve výši zhruba 1,1 miliardy korun.
Podle ředitele se státní pojišťovně dlouhodobě daří z vybraného pojistného hradit náklady na její provoz i pojistné škody. Co jí chybí, jsou peníze na další růst, aby uspokojila vyšší poptávku exportérů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.