« Zpět

Penále za pozdní splátky rostou

| 31. srpna 2009 - 11:11 | Zprávy | Bankovní úvěry

Neplatiči by se měli mít na pozoru. Především banky, ale i telefonní operátoři a distributoři elektřiny jsou totiž kvůli krizi ostražitější, upomínky při zpoždění plateb posílají stále dříve a zvyšují penále, které klientům za zpoždění účtují. První placené upomínky dnes přicházejí pár dní po vzniku dluhu. 

Neplatiči by se měli mít na pozoru. Především banky, ale i telefonní operátoři a distributoři elektřiny jsou totiž kvůli krizi ostražitější, upomínky při zpoždění plateb posílají stále dříve a zvyšují penále, které klientům za zpoždění účtují. První placené upomínky dnes přicházejí pár dní po vzniku dluhu.
Už na začátku roku Česká spořitelna zpoplatnila první upomínku za prodlení splátek částkou 300 korun, zatímco do té doby klienti platili jen poštovné. Zdražila i pozastavení splátek na hypotéce. Volksbank v květnu zvýšila poplatek za zaslání upomínky z 500 na 1000 korun, tedy o plných 100 procent. Klientovi pak ještě nově účtuje i pokutu za neplnění podmínek smlouvy ve výši 2000 korun. Upomínky v červnu zdražila i Raiffeisenbank. Třetí stojí tisíc korun namísto pěti set.
Distributor elektřiny E. ON dlužníkům letos neúčtoval žádné úroky z prodlení, teď uvažuje o jejich zavedení. 1800 korun navíc za šest týdnů prodlení Případů, kdy klienti neplatí včas, přitom kvůli krizi přibývá. HN proto připravily přehled stávajících sankcí u jednotlivých poskytovatelů služeb. Nejostražitěji své dlužníky hlídají banky. První placené upomínky přicházejí pár dní po nezaplacení a další hned nato.
Například v Raiffeisenbank klient za šest týdnů prodlení kromě úvodního upozornění hned po vzniku dluhu, které je zdarma, obdrží tři upomínky a celkem za ně zaplatí 1800 korun. Kromě toho ještě jeho dlužná částka roste kvůli úrokům z prodlení, a to rychlostí 29 procent za rok.
Podobně rychlý je proces i v ostatních bankách, jen na úrocích z prodlení si zpravidla účtují o něco méně. Nejvstřícnější je v tomto směru GE Money Bank, která požaduje „jen“ 8,25 procenta ročně. Česká spořitelna nechtěla údaj zveřejňovat s odvoláním na to, že sazby stanoví individuálně v úvěrové smlouvě. Podobné taxy jsou i na spotřebitelských úvěrech.
Nevyplatí se zapomínat hlídat dluh na své kreditní kartě. Po překročení bezúročného období totiž úrok naběhne i zpětně za toto období. Často se pohybuje mezi 20 a 30 procenty, je na klientovi, aby si termíny hlídal.
U distributorů elektřiny platíte za znovunapojení Hlídat faktury a složenky telefonním operátorům a distributorům plynu, elektřiny nebo vody je důležité hlavně kvůli riziku odpojení.
Upomínky jsou většinou buď zadarmo, nebo klient platí pouze poštovné. Za jak dlouho dojde k odpojení? Obvykle po době lehce překračující jeden měsíc, například po dvou nezaplacených zálohách. Klient předtím dostane vědět dvěma upomínkami.
Opětovné napojení na síť stojí u E. ON 2645 korun. ČEZ si účtuje 1860, pokud je ale klient ČEZ z jižní Moravy, tedy na distribučním území jeho konkurenta E. ON, pak stojí připojení 4558 korun. „Poplatky kopírují náročnost odpojení. Distribuční území E. ON je ve velké dojezdové vzdálenosti,“ vysvětluje mluvčí společnosti ČEZ Eva Nováková. U společnosti PRE vyjde znovupřipojení zhruba na 680 korun.
U:fon neplatiči naúčtuje tři tisíce Telefonní operátoři rovněž zpravidla neúčtují upomínací sms, klienta od služeb ale odříznou dříve. Například Vodafone zpravidla už po 14 až 18 dnech po splatnosti dluhu stopne odchozí hovory za poplatek 178,50 včetně DPH. Veškeré služby, tedy i příchozí volání, pak odpojí po 34 až 52 dnech po splatnosti. U:FON odpojuje odchozí hovory až po 21 dnech, ale účtuje si za to 3000 korun.
Nejvíc na pozoru by se měl mít nájemník při platbě nájemného. Nájemce má totiž ze zákona právo účtovat si za každý den prodlení platby 2,5 promile z dluhu, což odpovídá více než 90 procentům ročně. V praxi to znamená, že za rok neplacení nájemného by dlužník pak musel zaplatit dvakrát tolik.
Ne vždy se musí jednat o úmyslné nezaplacení, stačí provést úhradu pod nesprávným variabilním symbolem nebo špatně nastavit trvalý příkaz při přechodu k nové bance. „Stává se také, že klient změní bydliště a nám nenahlásí novou korespondenční adresu. Pak se diví, když ho odpojíme kvůli neplacení, protože se o dluhu nedozvěděl,“ říká Vladimír Vácha z oddělení externí komunikace společnosti E. ON. Odpojení ale někdy způsobí i delší dovolená.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.