« Zpět

O úvěrech mlží sedm největších bank

| 8. dubna 2010 - 10:02 | Zprávy | Bankovní úvěry

Sedm z osmi největších českých bank na svých letácích mlží o procentech, které jejich zákazník přeplatí, pokud si u nich vezme spotřebitelský úvěr. Poukázala na to včera zveřejněná analýza neziskové společnosti Člověk v tísni. Studie si vzala na mušku číslo RPSN, které banky musejí uvádět na svých letácích a úvěrových smlouvách. 

Sedm z osmi největších českých bank na svých letácích mlží o procentech, které jejich zákazník přeplatí, pokud si u nich vezme spotřebitelský úvěr. Poukázala na to včera zveřejněná analýza neziskové společnosti Člověk v tísni. Studie si vzala na mušku číslo RPSN, které banky musejí uvádět na svých letácích a úvěrových smlouvách.
Jde o takzvanou roční procentuální sazbu nákladů, která má vyjadřovat kolik procent z půjčené částky klient ročně přeplatí při započítání poplatků spojených s úvěrem.
RPSN uváděná bankami byla o desítky procent nižší než „modelová RPSN“, do které autoři studie zahrnuli veškeré poplatky spojené s úvěrem, například poplatek za vedení úvěru, který dnes banky ze zákona do sazby zahrnovat nemusí.
Například u „Půjčky na cokoli“ poskytované ČSOB překročila skutečná sazba deklarovanou o 22 procent. Banka totiž do uváděné sazby nezapočítala například měsíční padesátikorunový poplatek za vedení úvěrového účtu.
Pořiďte si půjčku on-line zde
Dobře nedopadla ani Česká spořitelna, která u svého spotřebitelského úvěru deklaruje roční přeplatek 24,53 procenta, ale v reálu modelový klient vytvořený pro účely studie přeplatí 29,8 procenta.
RPSN podle studie „podstřelily“ i Raiffeisenbank, UniCredit Bank, GE Money Bank, Komerční banka a mBank. Jediná Poštovní spořitelna v prověrce Člověka v tísni obstála. „Započítává do deklarované sazby RPSN všechny náklady spojené s pořízením úvěru,“ řekl autor analýzy Daniel Hůle.
Kromě toho, že banky nezapočítávají všechny poplatky, je důvodem odchylek i to, že na letácích lákajících na úvěry uvádějí sazbu „od“, kterou pak reální klienti při žádosti o úvěr nedostanou.
Za nejednotný výpočet RPSN může zákon, který nemluví jasně a neklade bankám povinnost do výpočtu zahrnout například poplatek za vedení účtu. To se má změnit od ledna příštího roku, kdy začne platit nový zákon o spotřebitelském úvěru, který pro výpočet RPSN stanoví přesný vzorec. I tento zákon ale podle některých odborníků umožní bankám údaje kamuflovat. „Ani nová legislativa neklade bankám povinnost započítat poplatek za vedení běžného účtu, který si klienti často musejí zřídit, aby úvěr dostali,“ uvedl Hůle.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.