« Zpět

Na Vánoce s úvěrem a beze strachu

| 9. prosince 2009 - 10:07 | Zprávy | Bankovní úvěry

Na jedné straně vidíte nabídky bank a úvěrových společností na půjčky či kreditní karty, na straně druhé se můžete dočíst varování využívat úvěrových nástrojů pro vánoční dárky. Kde je pravda? Uprostřed. Jakýkoli úvěrový produkt se musí využívat s rozmyslem. Zatímco financovat zboží denní spotřeby pomocí úvěru v pořádku není, financovat pomocí úvěru dražší zboží nebo vybavení naopak normální je. Jen je potřeba vybrat tu správnou cestu.

Když dočasně chybějí peníze, můžete sáhnout po úvěrových nástrojích, ale vždy s rozumem.

S kreditní kartou a rozumem si půjčíte zadarmo
Kreditní karta je vynikající úvěrový nástroj pro ty, kteří znají své příjmy a výdaje a je předurčena k financování běžných výdajů včetně drobných vánočních dárků. Svoji sílu má v bezúročném období, to se pohybuje okolo 45 dnů, ale najdou se i výjimky v podobě 55 nebo 76 dnů. Když celou vyčerpanou částku splatíte v tomto období, máte peníze půjčené zadarmo. To je rozdíl například od kontokorentu, kde platíte úroky za každý den, kdy jste na svém bankovním účtu v povoleném „mínusu“. S trochou plánování se dá se využít i pro financování dražších dárků. Když víte, že vyčerpanou částku zvládnete zaplatit ze dvou výplat, proveďte nákup v první den nového účetního období (je uvedeno na výpisu z kreditky) a získáte někdy i více než dva měsíce času a bez úroků. Případný přesah dne, do kdy je potřeba kreditku bezúročně splatit a dne, kdy dostanete výplatu, dofinancujete třeba kontokorentem. Jestliže o svých financích jasný přehled nemáte, nebo se neumíte ovládnout při nakupování, od kreditky raději utečte, splácet kreditku je velmi nevýhodné.
Vybírejte a porovnávejte z nabídky půjček zde.
Kontokorent vám umožňuje jít na bankovním účtu do „mínusu“. Přehledně vidíte, kolik jste si půjčili a je vhodný pro krátkodobé překlenutí nedostatku financí, tj. do tří, čtyř měsíců. Pokud do té doby svůj bankovní účet nevyrovnáte, vyplatí se sáhnout raději po spotřebitelském úvěru, protože úroky z kontokorentu se pohybují od 16 do 20 % p.a. Nabídek s nižší úrokovou sazbou je jako šafránu.
Jestliže vám banka nabízí spotřebitelský úvěr s „výhodnou“ sazbou nad 18 %, nechte si raději zajít chuť. Na trhu je dostatek nabídek s nižší sazbou a ty nejlepší ji mají okolo 10 % p.a. Navíc prodejci často nabízejí úvěry bez navýšení, zvláště v oblasti elektro nebo domácích spotřebičů. Pokud plánujete koupě takového zboží a na bezúročnou nabídku narazíte, je to velmi dobrá volba.
Špatnou volbou není ani typ úvěru, kdy zaplatíte desetinu ceny na místě a zbývajících 10 splátek postupně. Výsledná úroková sazba je sice vyšší, ale do karet hraje jednoduchost, krátká doba a jasná pravidla splácení, která vás nedostanou do potíží.
Vánoční nabídka bank
S jedinou výraznou novinkou v oblasti spotřebitelských úvěrů přišla v čase předvánočním UniCredit Bank. Ta pro své klienty s minimálně šestiměsíční historií připravila spotřebitelský obratový úvěr. Jeho největší výhoda je v rychlém načerpání úvěrových peněz. Nemusíte prokazovat své příjmy ani účel úvěru a peníze by měly být na účtu nejpozději druhý den po schválení půjčky. Půjčit si můžete 50 až 200 000 Kč, které můžete kdykoli a bez poplatku předčasně splatit. Pokud tento úvěr uzavřete do konce března 2010, získáte úrokovou sazbu 12 % p.a. na celou dobu splácení.
Podobný produkt, nabízí už od listopadu ČSOB. Půjčku na otočku můžete do konce roku 2009 pořídit s možností předčasného splacení zdarma.
Na rychlém a snadném načerpání spotřebitelského úvěru si zakládá GE Money Bank a od září nabízí tento úvěr s bonusem. Pokud si půjčíte 30 až 100 000 Kč, připíše vám banka na váš účet po 4 řádných splátkách bonus ve výši 5 % ze zapůjčené částky. Když si půjčíte více než 100 000 Kč, pak nebudete po celou dobu splácení úvěru platit poplatek za vedení úvěrového účtu a nezaplatíte ani poplatek za poskytnutí úvěru. Obě akce jsou platné do konce roku 2009.
Speciální vánoční nabídku v oblasti kreditních karet připravila pro své klienty v období od 1. listopadu do konce roku 2009 Komerční banka. "Klienti, kteří uhradí svůj nákup vánočních dárků osobní kreditní kartou od Komerční banky, získají automaticky a zdarma pojištění takto zakoupeného zboží na dobu 90 dní. Pojištění se vztahuje na poškození či krádež zboží, jehož cena převyšuje 1300 Kč, a to při nákupu kdekoli na světě. K zakoupenému zboží klienti navíc získají bezplatně prodlouženou záruku. Standardní garanční lhůta se tak automaticky navýší o jeden rok," vysvětlila nabídku pro server Měšec.cz mluvčí Komerční banky Monika Klucová.
Stejný nadstandard nabízí k platbám kreditní kartou od srpna také ČSOB, která tuto akci nemá zatím nikterak časově omezenou. Prodlouženou záruční dobu k nákupům kreditní kartou nabízí od začátku prosince i Cetelem. 12 záručních měsíců navrch dostanete při nákupu ledničky či třeba televizoru, pokud se cena bude pohybovat mezi 2000 a 20 000 Kč a zároveň provedete registraci nakoupeného zboží u pojišťovny Cardif pro vita do 30 dnů od nákupu.
Pokud si chcete na vánoční dárky půjčit a nechcete kvůli tomu navštěvovat kamenné pobočky, pak pro vás máme řešení. Půjčku ze svého domova můžete vyřídit kompletně přes telefon u společnosti Home Credit. Na internetu vám půjčí například Cofidis, MBank či Raiffeisenbank. Čtěte více: Nebojte se půjček přes internet
Vánoce Čechy ke dnu nestahují
Na první pohled to vypadá, že speciálních nabídek před letošními Vánoci není mnoho. Banky jsou zvyklé, že v čase předvánočním automaticky stoupá zájem o úvěrové produkty. "Vánoce jsou tradičně vrcholem spotřebitelského financování, v minulých letech zájem v posledních dvou měsících rostl oproti předchozím měsícům zhruba o 20 %," říká pro server Měšec.cz mluvčí Raiffeisenbank "Tomáš Kofroň". K letošní specifické situaci ale záhy dodává: "Letos se Češi chovají odpovědně, berou si úvěry jen v případě nutnosti, proto nečekáme, že by zájem letos měl být stejně velký jako v minulosti."
Jeho slova o chudších Vánocích pro banky působící v Česku potvrzuje i ředitelka výzkumné agentury SC&C Irena Bártová: "V našem průzkumu vyjádřilo celých 95 % dotázaných kategorický nesouhlas s možností využití půjčky v letošním vánočním čase."
Že by marketingová oddělení bank letos zaspala? Speciálních akcí připravených k letošním Vánocům opravdu mnoho není, a lidé tak ze strany bank nejsou nikterak výrazně motivováni k vánočním půjčkám. Aspoň tak ubude nešťastníků, kteří si na sebe upletou zbytečný úvěrový bič, chtělo by se říci. Je však ona premisa, že s koncem roku přibývá neuvážlivých dlužníků, později neschopných úvěr splácet, správná?
"Nepozorujeme, že by klienti spláceli úvěry, které si sjednají na konci roku, jinak než úvěry v jiném období v roce. Každý žadatel o úvěr prochází credit scoringem, který porovná příjmy a výdaje klienta s dalšími parametry a určí optimální výši úvěru. Naším cílem rozhodně není klienta zbytečně předlužit," říká pro server Měšec.cz Pavla Langová z tiskového centra České spořitelny.
"GE Money Bank má dlouhodobě nízký podíl problémových úvěrů - k výkyvům nedochází ani v souvislosti s Vánocemi," odpovídá ve stejném duchu pro server Měšec.cz i tisková mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková.
Z toho, i ze současného společenského naladění odhaleného průzkumem, lze poměrně přesvědčivě vyvodit pozitivní závěr, že český lid používá úvěrů v době vánočních svátků s rozmyslem a nedostává se neuvážlivě do finančních potíží. A z takového závěru se lze radovat, stejně jako z Vánoc.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.