« Zpět

Malé banky a záložny nezvládají boj s listopadovými změnami, pro ty velké jsou oříškem

| 29. října 2009 - 11:48 | Zprávy | Bankovní úvěry

S poplatkem za vedení úvěrového účtu se setkáte jak u některých kontokorentních úvěrů, tak u spotřebitelských úvěrů, kreditních karet nebo hypoték. Jak jejich výší zahýbá listopadová změna sazebníků? Porovnání původního a nového sazebníku je docela zajímavé čtení a vy můžete zjistit, že banka sází na to, že právě na toto čtení si čas nenajdete.

Za vedení úvěrového účtu si od listopadu u některých bank připlatíte. Naopak, když bance vrátíte platební kartu, dostanete část poplatku zpět, proto se její cena musí účtovat měsíčně. Novela zákona však je pro banky složitým oříškem a některé jej stále nerozlouskly.
S poplatkem za vedení úvěrového účtu se setkáte jak u některých kontokorentních úvěrů, tak u spotřebitelských úvěrů, kreditních karet nebo hypoték. Jak jejich výší zahýbá listopadová změna sazebníků? Porovnání původního a nového sazebníku je docela zajímavé čtení a vy můžete zjistit, že banka sází na to, že právě na toto čtení si čas nenajdete.
Vedení úvěrového účtu u spotřebitelských úvěrů zdražuje například Česká spořitelna, která jej o 10 Kč zvyšuje na 59 Kč za měsíc.
Poplatek za vedení úvěrového účtu má obvyklou měsíční výši okolo 50 Kč. Například u mBank je však vedení úvěrového účtu bezplatné, stejně zvýhodňuje svůj produkt i Poštovní spořitelna u spotřebitelského úvěru na studium, jehož vedení se rovněž neplatí.
Malé banky a záložny informovanost klientů nezvládly
Poplatek za vedení úvěrového účtu, ke kterému je vydaná kreditní karta, by se měl teoreticky změnit od prvního listopadu u všech bank, které dosud účtovaly roční poplatek za kartu. "Zákon o platebním styku totiž nařizuje, že by měla banka účtovat poplatek za vedení karty měsíčně pro případ, že se zákazník rozhodne v polovině roku službu vypovědět," sdělila serveru Měšec.cz Lucie Hálová z Volksbank.
Jak je ale vidět, buď některé banky řeší situaci na poslední chvíli, nebo je pro ně implementace Zákona o platebním styku opravdovým oříškem. Pokud se totiž podíváme do sazebníků a obchodních podmínek, ne všechny banky mají na webu vyvěšený přehled poplatků se změnami od 1.11.2009 a ve starých dokumentech je často stále roční poplatek za kartu.
Pět dnů před platností nového zákona nemá nový sazebník na svých webových stránkách například Waldviertler Sparkasse von 1842, přitom zaměstnanec banky potvrdil, že ke změnám v sazebníku k 1. listopadu skutečně dojde. V aktuálním přehledu poplatků je tak stále uvedena roční cena za vedení karty včetně poplatků za blokaci. Pokud by tedy banka tyto poplatky změnila, nestihne o tom informovat své klienty měsíc předem, jak by měla. Je však možné, že banka poplatek nezmění, v sazebníku bude i nadále jeho roční výše a klientům se bude účtovat měsíčně jedna dvanáctina ceny za vedení karty. Pracovník Waldviertler Sparkasse von 1842 ale uvedl, že měsíční poplatek – tedy přesná dvanáctina, se bude mírně zaokrouhlovat směrem nahoru. Jenže pokud by celkový úhrn kvůli zaokrouhlení přesáhl roční poplatek uvedený v sazebníku, banka by sice neporušila Zákon o platebním styku, ale Zákon na ochranu spotřebitele.
S informováním klientů na webových stránkách si hlavu neláme ani Raiffeisenbank im Stiftland, její klienti stále vidí původní Obchodní podmínky platné od 1.4.2003 a původní sazebník poplatků bez jakýchkoli náznaků změn. Přitom na webu její německé centrály se klienti o změnách dozvěděli včas. Stejnou absenci informací mají klienti Oberbank, na jejichž webových stránkách není ani náznak, že by se něco pro klienty měnilo a stále tam visí sazebník platný od letošního července a aktuální obchodní podmínky.
S odřenýma ušima teprve 26.10.2009 informovaly své klienty o změnách v souvislosti s novým zákonem družstevní záložny Akcenta a Unibon, ale nové obchodní podmínky nebo sazebník ke stažení nenabídly. Jenže ostatní záložny z pomyslného informačního testu propadly úplně, o změnách mlčí i známé záložny jako Fio, Moravský Peněžní Ústav nebo WPB Capital.
Teprve před několika dny přibyl na webu PPF banky nový sazebník i obchodní podmínky. Společnost Diners Club Czech, vydavatel karet Diners Club, také teprve minulý týden dala ke stažení nové obchodní podmínky, jenže tak, že jimi doslova nahradila staré. Nový sazebník, pokud bude, zatím chybí.
Poplatek chytře uklidit do jiné části sazebníku
LBBW Bank na svém webu nový sazebník má, ale ani zde není roční poplatek za vedení karty nahrazen měsíční cenou. Sazebníky ostatních bank, které kreditní karty poskytují, již měsíční výši poplatku obsahují. Většinou se pohybuje mezi 20 až 40 Kč, kolem 100 Kč zaplatíte měsíčně za prestižní kreditní karty – například 120 Kč za Visa Gold u Raiffeisenbank. Měsíční poplatek chybí i u kreditních karet Citibank s výjimkou karty Citi Shopping, resp. Výhodný nákup.
Některé banky ale kromě poplatku za správu a vedení kartového účtu zpoplatňují i vydání a používání samotné karty. Jiné zase správu kartového účtu promítají do poplatku za vydání a používání karty, například Poštovní spořitelna. mBank neúčtuje ani jeden ze zmíněných poplatků.
Zajímavé je sledovat pohyby v sazebnících ČSOB. Banka do 31.10.2009 účtuje roční poplatek za kartu včetně měsíčních výpisů a vedení úvěrového účtu v intervalu od 250 Kč do 4000 Kč dle druhu karty. V novém sazebníku je na tomtéž místě uveden už jen roční poplatek za kartu, který je u všech karet 0 Kč. Na první pohled by se tak mohlo zdát, že banka své služby zlevnila. V jiné části sazebníku se ale objevil zbrusu nový poplatek, který není veden v části kreditních karet, ale je obsažen v kapitole úvěrů, kde se v minulosti ceny za služby ke kreditní kartě neobjevovaly. Pojmenováním je nápadně podobný původnímu poplatku: správa úvěru ke každé kreditní kartě a roční ceny přesně odpovídají poplatkům, které banka původně účtovala za poplatek za kartu. Ve výsledku tedy nejde o žádné zlevnění nákladů na kartu, které by klient mohl ocenit, poplatek se jen v sazebníku přesunul pod nový název, ale ceny jsou naprosto totožné.
Poplatek za správu nebo vedení úvěru zaplatíte, i pokud přečerpáte svůj běžný účet do povoleného debetu. Například Česká spořitelna tento poplatek zdražila na 20 Kč měsíčně, ale jen pro starší typy účtů, kde není kontokorent součástí balíčku služeb.
"Nový Zákon o platebním styku přesně nedefinuje, že banka v sazebníku musí uvádět měsíční výši tohoto poplatku. Musí ho ale účtovat v měsíčním intervalu. Pokud by byl celkový úhrn všech dvanáctin ročního poplatku vyšší, než uvádí sazebník, jednalo by se ale pravděpodobně o porušení Zákona na ochranu spotřebitele," potvrdil serveru Měšec.cz František Klufa, Finanční arbitr ČR.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.