« Zpět

Kolik můžete ušetřit díky konsolidaci půjček?

| 19. února 2016 - 12:30 | Zprávy | Úvěry

Pokud si myslíte, že díky konsolidaci půjček zametete svoje dluhy "pod koberec", nemáte tak docela pravdu. Dluhy vám nikdy nikdo neodpustí. Konsolidace ve své pravé podstatě ale znamená sloučení menších půjček do jednoho většího úvěrového balíku. Splácení se tím zpřehlední, získáte lepší podmínky a s největší pravděpodobností také ušetříte nějakou tu tisícovku.

S největší pravděpodobností jste stejně jako spousta ostatních rodin a domácností potřebovali půjčit nějakou tu tisícovku do další výplaty. Bohužel tisícovka se zvrhla hned v několik dalších a vaši bezútěšnou situaci to samozřejmě dlouhodobě nevyřešilo. Půjčky, kontokorenty a úvěry se postupem času nabalily a věřitelé se začali shánět po svých penězích. Ve schránkách se začaly hromadit upomínky, což vás donutilo situaci aktivně řešit. Pravděpodobně jste obvolali všechny věřitele, osvětlili jim svou nepříjemnou situaci a odsouhlasili si nový splátkový kalendář. Nyní již tušíte, že odklad půjček nebo nově nastavený splátkový kalendář vaše problémy nevyřeší. Proto bude potřeba sáhnout k razantnímu řešení, jímž je konsolidace půjček.

O dluhy nepřijdete, ale…
Pokud si myslíte, že konsolidace půjček vyřeší vaše problémy jednou pro vždy a veškeré dluhy zamete lidově řečeno „pod koberec“, pak jste bohužel na omylu. Konsolidace ve své pravé podstatě znamená sloučení menších půjček do jednoho většího úvěrového balíku. V praxi to vypadá tak, že oslovíte banku či nebankovní společnost, jež tuto službu nabízí a ta za vás převezme závazky od všech věřitelů. Ty následně sloučí do jedné půjčky a obvykle také nastaví nejen nové kritéria pro splácení, ale i nižší měsíční úrok. Ve finále tak získáte mnohem zajímavější podmínky a s největší pravděpodobností také ušetříte nějakou tu tisícovku. A právě finální úsporu si vyčíslíme na následujícím modelovém příkladu.

Kolik ušetříte s konsolidací půjček?
Manželé Novákovi si vzali úvěr v bance ve výši 33 000 Kč, kde měsíční sazba činila 17,9 %, a počet splátek se ustálil na čísle 50.  Dále pak neodolali a pořídili si novou ledničku i s mrazničkou, které je vyšly na 27 000 Kč při úrokové sazbě 21 %. Protože se dostali do nepříjemné finanční tíže, potřebovali si půjčit další peníze od splátkové společnosti. Konkrétně šlo o 65 000 Kč s úrokem 21,9 %, jež měli navrátit během následujících 48 měsíců. A aby toho nebylo málo, znovu požádali o úvěr v bance – tentokrát však již ve výši 60 000 Kč, kde jim ale nabídli o něco nižší úrok (16,9 %), než prvně. Celkově si tak vypůjčili 185 000 Kč a měsíčně na splátkách zaplatili něco kolem 6 000 Kč. Jednoho dne si ale řekli dost a využili konsolidace půjček. Společnost, kterou oslovili, jim půjčky a úvěry sloučila do jednoho velkého balíku, jež museli splatit během následujících 84 měsíců. Místo 6 000 Kč nyní platí necelé 3 000 Kč a ve schránce se jim už upomínky nekupí.

Pro koho je konsolidace půjček vhodná?
Pokud máte – stejně jako naše fiktivní rodina Novákových – půjčené peníze od různých společností, je na místě o konsolidaci vážně uvažovat. Vždy je ovšem nutné informovat se o konkrétních podmínkách dané společnosti. Ta také nemusí vaše závazky bezpodmínečně převzít. Vždy záleží na jejím zvážení, vaší bonitě, ale i platební morálce, jež rozhodují o dalším postupu.

Článek pro Vás připravil portál Hyperfinance.cz

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

Konsolidace půjček pro problémové klienty je řešením, jak výrazně můžete ušetřit na splátkách. Sloučit můžete nejenom drahé půjčky nebo úvěry, ale také dluhy po splatnosti nebo již nařízené exekuce. Konsolidujte své dluhy až do výše 3 mil. Kč a výrazně ušetřete na splátkách.