« Zpět

Kolaps Řecka jsme nečekali

| 22. září 2011 - 9:05 | Zprávy | Bankovní úvěry

Největším držitelem řeckých dluhopisů je v Česku Komerční banka. Letos na nich odepsala již 1,66 miliardy korun. 
Finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka se ale ztráty pohledávek, které banka v Řecku má, neobává. „V celé historii moderní ekonomie se nestalo, aby vlivem krachu jednoho státu došlo ke stoprocentním odpisům,“ říká Čejka. 

Největším držitelem řeckých dluhopisů je v Česku Komerční banka. Letos na nich odepsala již 1,66 miliardy korun.
Finanční ředitel Komerční banky Pavel Čejka se ale ztráty pohledávek, které banka v Řecku má, neobává. „V celé historii moderní ekonomie se nestalo, aby vlivem krachu jednoho státu došlo ke stoprocentním odpisům,“ říká Čejka.
* LN Komerční banka drží z bank působících v Česku zdaleka největší podíl řeckých dluhopisů. Kolik jich v současnosti máte?

V účetní hodnotě to je něco mírně nad pět miliard korun.

* LN Získáváte od řeckých dlužníků řádné splátky?

Poslední proběhla podle splátkového kalendáře v září letošního roku. Jednalo se o splátku zhruba 10 milionů eur od řeckého ministerstva financí.

* LN Takže vám Řecko stále platí?

Řecko pořád ještě platí. Splátky platilo ještě i v září. Nehovořím o zdrojích, odkud na splátky bere, ale splácí.

* LN Pětimiliardová pohledávka ale i tak představuje dost peněz. Do jaké míry vás znervózňuje, že o ni můžete přijít?

Bankovnictví je o podstupování rizik. Jde o to, aby byla přiměřená a řízená. Banka musí být dostatečně silná, aby znehodnocování úvěrů a investic nemělo dopad na bezpečnost vkladů. Naše kapitálová přiměřenost je přes 15 procent a poměr úvěrů ke vkladům jen něco nad 70 procent. Navíc je velmi nepravděpodobné, že bychom odepsali všechny řecké dluhopisy na nulu. I tak by ale šlo o sumu, která je menší než zisk, který jsme vykázali v pololetí letošního roku.

* LN Je opravdu nepravděpodobné, že byste z Řecka neviděli ani korunu, kdyby zbankrotovalo?

Panuje řada nejistot. Jde o to, zda bude přijat evropský záchranný plán, jestli soukromí investoři vymění současné dluhopisy za takové, jejichž jistina bude garantována eurobondem s nejvyšším ratingem. V celé historii moderní ekonomie se zatím myslím nestalo, aby vlivem krachu jednoho státu došlo ke stoprocentním odpisům jeho dluhů. Připouštím ale, že budeme muset zaúčtovat další znehodnocení.

* LN Zkusili jste se řeckých dluhopisů zbavit?

Trh s nimi je velmi mělký. Zvažovali jsme různé varianty a nakonec jsme dospěli k závěru, že nejlepší bude dluhopisy držet.

* LN Není to z vaší strany sázka na morální hazard, tedy že záruky za řecké dluhopisy převezme Evropská centrální banka, a tím se z nich stane bezpečné aktivum?

Nemyslím si to. Je nutné vzít v úvahu, že jde o třicetileté dluhopisy. Ratingem AAA bude zajištěna jenom jistina. Když se podíváte na současnou hodnotu těchto dluhopisů, zjistíte, že jistina představuje pouze zhruba 35 procent jejich ceny. Banky by tedy zůstaly ze zhruba 65 procent závislé na řeckém riziku.

* LN Loni jste vykázali zisk 13 miliard korun, což bylo o pětinu více než v roce 2008. Uváděli jste tehdy, že je to i díky nižší tvorbě opravných položek. V pololetí letošního roku jste již odepisovali z řeckých dluhopisů 1,66 miliardy korun. Nenaznačuje to, že jste podcenili vývoj situace?

Opravné položky se podle mezinárodních účetních standardů IFRS tvoří nikoli na očekávaná budoucí rizika, ale na ta jasně identifikovaná. Při zpětném pohledu to vypadá jinak, ale na konci roku jsme rizika ani my, ani žádná banka v Evropě nevyhodnocovali tak, že by mělo dojít k dalšímu znehodnocování řeckých státních bondů.

* LN Kdy jste nakoupili poslední řecké státní dluhopisy?

Většinu toho, co dnes držíme, máme z let 2006 a 2007. Od roku 2008 už nakupujeme jen české a ve velmi omezené míře slovenské a polské vládní dluhopisy.

* LN Z velkých bank v Česku máte suverénně největší podíl řeckého dluhu. Do jaké míry to ovlivňuje strategie vaší mateřské banky Société Générale?

Naše dlouhodobá politika spočívá v reinvestici volných prostředků do státních dluhopisů evropských zemí, které mají rating na úrovni Česka nebo lepší. To byl v době, kdy jsme kupovali řecké dluhopisy, i případ Řecka. Stačí si vzpomenout na Lehman Brothers, islandské banky nebo cenné papíry navázané na americké hypotéky, které stály řadu i českých bank miliardy odpisů v letech 2008 a 2009. My jsme se těmto ztrátám vyhnuli, ale nevyhnuli jsme se druhé vlně, kdy se rizika přesunula ze soukromých investic do státních. Před dvěma lety si nikdo nedokázal představit, že by v rámci Evropské unie mohlo dojít ke kolapsu státního dluhu.

* LN Mnoho klientů, vaše nevyjímaje, se bojí, že by zahraniční banky mohly odčerpávat peníze ze zisku českých dceřiných bank pro vlastní potřeby. Jak reálné jsou tyto obavy?

To, kolik může jakákoliv banka půjčit jiné bance, je omezeno regulací České národní banky. Pokud jde o spřízněnou banku, v našem případě o Société Générale, tak nemůžeme půjčit více než 25 procent našeho kapitálu. To je regulatorní pravidlo ČNB.

* LN Znamená to, že se v půjčkách Société Générale pohybujete na 25procentním stropu?

Nejsme ani u toho stropu. Půjčujeme v souladu s regulací. Navíc máme nejen pohledávky za skupinou Société Générale, ale i závazky na stejné, nebo dokonce vyšší úrovni, a takzvaná čistá angažovanost je tedy velmi nízká.

* LN Kolik zisku Komerční banky je odčerpáváno do Francie?

Termín odčerpávání zisku nemám rád. Jsme členy Evropské unie, která je založena na volném toku kapitálu a pohybu osob. Akcionáři v tržní ekonomice mají právo na dividendu a na hlasování o rozdělení zisku. Vyplácíme solidní dividendy, loni dosahovaly více než 10 miliard korun, z čehož je podíl Société Générale 60 procent.

* LN Nově chystaná bankovní regulace, označovaná jako Basel III, bude kromě posílení vlastního kapitálu vyžadovat i posílení likvidity. Do jaké míry splňujete tento požadavek?

Komerční banka podobně jako ostatní velké domácí banky splňuje požadavky nově chystané regulace již nyní. Český bankovní trh je v tomto ohledu jednou z výjimek v Evropě. Nová pravidla budou mít ale dopad na reálnou ekonomiku. Na příkladu západní Evropy je již nyní patrné, že banky pomalu omezují některé typy financování, například leasing nebo aktivity na kapitálovém trhu. V delším horizontu se regulace může projevit i v Česku. Nová pravidla budou tlačit střední a menší banky, aby více platily za depozita. Bude tlak na růst jejich ceny. To je dobře pro vkladatele, ale bude se to samozřejmě přenášet i do cen úvěrů.

* LN O kolik mohou zdražit úvěry?

V krátkodobém horizontu, tedy v příštím roce, nevidím velký prostor ke zdražování úvěrů, snad jen pokud by měly růst rizikové přirážky. V delším horizontu půjdou úrokové sazby nahoru.

* LN Jak se v současnosti vyvíjí poptávka po úvěrech?

Letos až překvapivě dobře. Pokud jde o drobnou klientelu, velmi výrazně rostou hypotéky a celkově úvěry na bydlení. Očekáváme, že celé úvěrové portfolio nám letos naroste meziročně o 6 až 8 procent.

* LN Jsou tedy namístě obavy z nové krize české ekonomiky?

Objem úvěrů zaznamenává vždy zhruba čtvrt- až půlroční zpoždění za reálnou ekonomikou. Ta podle nás v příštím roce zpomalí na úroveň zhruba 1,7 procenta hrubého domácího produktu. Je zřejmé, že bude tažena exportéry, domácí poptávka stagnuje a spotřeba vlády klesá. Při pohledu dopředu nečekáme recesi, ale zpomalení současného růstu a delší období nízkých úrokových sazeb na finančním trhu.

***
Účetní a bankéř
Pavel Čejka (46) nastoupil do Komerční banky v roce 2003 jako zástupce finančního ředitele. Od ledna 2006 je výkonným ředitelem pro strategii a finance. Vystudoval ČVUT a získal také titul MBA na University of Chicago Graduate School of Business. Je kvalifikovaným účetním a členem britské Association of Chartered Certified Accountants. Svou profesní kariéru začal v roce 1994 ve společnosti Arthur Andersen, kde se specializoval převážně na audit.

Řecko pořád závazky platí. Splátky platilo ještě i v září. Nehovořím o zdrojích, odkud na splátky bere, ale splácí.

Tíživé řecké dědictví

1 Nejřečtější banka v Česku

Komerční banka má většinu řeckých státních dluhopisů z let 2006 a 2007. Jejich celková hodnota je nyní pět miliard korun.

2 Za dva roky si to spočítáme

Většina řeckých státních dluhopisů, které Komerční banka vlastní, má splatnost v květnu 2013. Do té doby musí ještě Atény zaplatit úroky.

3 Francouzské trable

Matka Komerční banky, francouzská Société Générale vlastní řecké dluhopisy za 2,5 miliardy eur. V přepočtu 62 mld. Kč.

4 Nová regulace, dražší úvěry

Evropské banky budou muset kvůli nově chystané regulaci posílit svůj vlastní kapitál. Nová pravidla budou tlačit na zdražení vkladů, což se bude přenášet i do cen úvěrů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.