« Zpět

Jak Tesco prodává finanční služby

| 24. srpna 2009 - 10:51 | Zprávy | Bankovní úvěry

Od poloviny léta se v Tescu „prodávají“ novým způsobem i půjčky. Půjčit si na ledničku či televizi je tak zase o něco snadnější. Dobrý nápad může pomoci obchodníkovi i bance. Zákazník by si ale měl dobře rozmyslet, zda si takový poměrně drahý úvěr vzít. 

Od poloviny léta se v Tescu „prodávají“ novým způsobem i půjčky. Půjčit si na ledničku či televizi je tak zase o něco snadnější. Dobrý nápad může pomoci obchodníkovi i bance. Zákazník by si ale měl dobře rozmyslet, zda si takový poměrně drahý úvěr vzít.
Mít možnost pořídit si půjčku přímo vhypermarketu by zákazníkům mohlo zrychlit rozhodování o nákupech, řekli si patrně ve vedení společnosti Tesco a společně sGE Money a GE Money Multiservis spustili svoji nejnovější službu Tesco finanční služby. Novinka, která je vprostorách českých hypermarketů zatím úplně první vlaštovkou, existuje od prvního srpna. Nejedná se však o kompletní balík finančních služeb, ale pouze o prodej tří vybraných úvěrů bez ručitele od tří tisíc do sto tisíc korun. Knim se prodává rovnou i doplňkové pojištění vybraných rizik.
Klienti GE Money Bank , kteří se tak těšili, že budou mít takto kdispozici „svou banku“ i mimo běžnou otevírací dobu, mají ovšem smůlu. Nic zbankovních služeb si na nových stáncích Finančních služeb nevyřídí. Při schvalování některého zúvěrových produktů však mohou mít alespoň výhodu v tom, že například nepotřebují výpis zběžného účtu.
Na stáncích Finančních služeb Tesco je nyní možné sjednat přesně tři úvěrové produkty: kreditní kartu, klasický spotřebitelský úvěr a půjčku na cokoliv bez omezení. Kreditní kartu MoneyCard spadesátidenním bezúročným obdobím lze získat dle bonity až smaximálním limitem 75 tisíc korun. Jako každá jiná klasická karta se ale musí vyrobit, takže klient ji vreálné podobě obdrží zhruba za dva až tři týdny. Pokud by chtěl skartou platit okamžitě, po sepsání a podpisu smlouvy za něj vše u pokladny vyřídí pracovník stánku Finančních služeb.
Jak okamžité placení funguje je ale bez reálného sjednávání kreditky problém vněkterých stáncích zjistit. Jednou zvýjimek byl pracovník finančního centra Tesca na pražském Zličíně, který popsal, že po sepsání smlouvy na kartu, na sjednanou částku získá zákazník na stánku Finančních služeb šek pro pokladnu, snímž pak nákup zaplatí. Vtomto stánku jsme se také dozvěděli nejvíce a nejlépe vysvětlených podrobností ke všem nabízeným produktům včetně možností jak sjednat i další produkty jako například kreditní kartu bene+. Jinde se o ní ani nezmínili. Dostali jsme i veškeré produktové letáky a Průvodce našimi službami, který má usnadnit prodej nabízených úvěrů.
Dalším zúvěrových produktů na stáncích Finančních služeb je klasický splátkový prodej, který mohou zákazníci znát už i od jiných obchodníků (například IKEA). Podle ceny vybraného zboží, akontace (částečné platby vhotovosti) a výše měsíční splátky, kterou klient může platit, se pak odvíjí počet splátek a tedy celkové navýšení. To ovlivňuje rovněž i cena za případné připojištění schopnosti splácet. Kolik bude zákazník platit měsíčně, je možné se dozvědět přímo zcenovky nebo na stánku, kde mají na toto zaměstnanci GE Money tabulky.
Poslední úvěrovou nabídkou Finančních služeb Tesco je zaslání hotovosti na účet. Na rozdíl od předchozích dvou produktů je však stanovená minimální částka, kterou banka poskytuje a to dvacet tisíc korun. Peníze se mají po krátkém, zhruba pětiminutovém schválení, objevit na účtu do pěti dnů. Takže platit za vybrané zboží rovnou v obchodě z této půjčky nelze. Minimální měsíční splátka nejnižší částky, kterou je možné si na rok půjčit (20 tisíc Kč) vychází podle poskytnutých informací na stánku na 2004 korun, včetně pojistky pak na 2073 korun. Bez pojištění tedy klient za 20 tisíc zaplatí bance celkem 24 048 korun. Tedy s úrokem 20 procent. Kdo preferuje nejmenší měsíční splátku, zavazuje se splácet 893 (s pojistkou 924) korun každý měsíc a to po tři roky. V tomto případě přeplatí klient půjčenou částku celkem o více než 60 procent.
Mezi třemi nabízenými úvěrovými produkty jsou rozdíly vtom, jak jsou při stejném zadání na stáncích, doporučovány. Na stáncích jsme se ptali na možnosti financování koupě ledničky zhruba vhodnotě patnácti tisíc korun. Někde pracovník více myslel na pohodlí klienta a doporučil hotovost na účet kvůli možnosti využití peněz kdekoliv bez omezení. „Hotovost na účtu vychází nejlépe. Je částečně nejlevnější a nemusíte mít žádné své peníze na akontaci. Umožňuje navíc peníze vybrat a zaplatit snimi dle potřeby cokoli a vjakémkoli obchodě. Nejste tak limitováni jen nákupem vobchodech Tesco nebo tam, kde berou karty,“ dočkali jsme se vysvětlení. Jindy poradce na stánku tvrdil, že výhodnější je splátkový prodej kvůli variabilitě podle výše splátky, kterou chce či může zákazník platit. Na dalším stánku nám doporučili kreditní kartu kvůli tomu, že úvěr lze čerpat opakovaně a nabízí bezúročné období.
Záměr obchodníka i banky je ohledně zavedení novinky zřejmý. Prodat ještě více zboží a půjček než dosud. Vzhledem ktomu, že na českém trhu jiné společnosti dosud nic podobného nenabízejí, bude o tuto službu podle analytika Broker Consulting Jana Lenera určitě zájem, jak uvedl pro ČTK. Pro klienta ale nový prodejní kanál finančních produktů nemusí být nejvýhodnější. Pro lidi jsou totiž podle Lenera jakékoliv půjčky tohoto typu zhlediska finančního plánování nevýhodné. Zpravidla u nich podle něj bývá poměrně vysoké úročení a díky snadnějšímu přístupu kpenězům pak lidé zatěžují rodinný rozpočet nákupy zbytečných věcí bez ohledu na možné dopady při problémech se splácením.
Finanční služby Tesco se zatím ještě trochu potýkají sporodními bolestmi. Kompletní informace, které jsme o nabídce dostali od tiskového oddělení GE Money , jsme vžádném z navštívených stánků tak uceleně nedostali. Naopak bylo téměř vždy nutné se na vše vyptávat, samostatně nám rozdíly vproduktech vysvětlili jen málokde.
Stánky jsou také umístěné vsekci snejdražšími produkty, tedy vblízkosti elektra, nábytku a audio-video zboží. Nejsou tedy hned „na ráně“ u vchodu, což je dobře. Někdy jsou ale schované až tak, že zákazník, který o této službě neví, je nemá příliš šanci nalézt. Když už přece jen ke stánku dorazí, může ho překvapit, že nikde nikdo není a na přepážce je cedulka smobilním telefonním číslem na pracovníka, který se prý momentálně nachází kdesi vobchodě. Jeden zpracovníků později dokonce přiznal, že pomáhá vTescu i při prodeji a to jak dražší elektroniky, tak i třeba jogurtů. Jinde jsme se zase setkali stím, že pracovník byl nad počítačem vdružném hovoru skolegou. Po celou dobu obchodního rozhovoru pak dával evidentně najevo pořádnou nelibost a neochotu příliš se zabývat vysvětlováním. Mezi pracovníky jsou také relativně velké rozdíly vtom, jak produktům rozumí. Důkladnější proškolení a výběr pracovníků pro stánky je dozajista prostor, ve kterém lze novou službu ještě slušně zlepšovat.
Jaký bude postup sjednání půjčky a prověření bonity klienta
S klientem je na místě vyplněna žádost o úvěr a po předložení všech požadovaných dokladů je tato žádost on-line odeslána do GE Money kde proběhne standardní vyhodnocovací proces. Pokud jsou dodány všechny potřebné doklady, celý proces proběhne do cca 15 min, následně dojde kvytištění a podepsání smlouvy. Zákazník musí při podání žádosti o úvěr předložit tyto doklady, tj. platný občanský průkaz, druhý doklad totožnosti (řidičský průkaz, cestovní pas, zbrojní průkaz nebo OK karta), potvrzení o příjmu (nebo daňové přiznání či výměr důchodu) a výpis zběžného účtu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.