« Zpět

Jak prodat nemovitost zatíženou úvěrem

| 7. května 2010 - 9:35 | Zprávy | Bankovní úvěry

Může se stát, že vlastník nemovitosti pořízené na hypotéku či z úvěru ze stavebního spoření potřebuje nový dům či byt prodat. Jaké jsou možnosti prodeje této nemovitosti? Důležitým faktorem je, zda existuje zástavní právo na nemovitosti, která má být předmětem prodeje. V případě úvěru tomu tak obvykle je, pokud majitel neručí za úvěr jiným objektem.

Možné předčasné splacení
Existuje-li zástavní právo banky nebo stavební spořitelny na předmětnou nemovitost, může ji majitel – ale jen se souhlasem banky či spořitelny – prodat s tím, že z části peněz uhradí prodávající bance zbývající dluh. Prodávající tedy dostane pouze rozdíl mezi výší nesplaceného úvěru a kupní cenou.
Poté, co je poskytnutý úvěr v plné výši uhrazen, se zástavní právo k bytu či domu na katastrálním úřadě vymaže.
Co se týká předčasného splacení úvěru obecně, je jednou z největších výhod úvěrů od stavební spořitelny skutečnost, že dlužník může kdykoli úvěr bezplatně předčasně splatit, a to ať už částečně, nebo zcela. U hypotéky to bez sankcí jde zpravidla jen v období, kdy se mění úroková sazba.
„Úvěrová smlouva klienta zavazuje nepodnikat kroky, které by ztížily realizaci zástavního práva, ale nevylučuje prodej zastavené nemovitosti,“ potvrdil Právu Karel Pavlík z Raiffeisen stavební spořitelny. Pokud dům nebo byt není zatížen zástavním právem ve prospěch spořitelny, lze jej prodat bez jejího souhlasu. Zástavní právo je jednou z forem zajištění řádného splácení úvěru. Dalšími často používanými prostředky zajištění je například ručení jedním či více ručiteli, vinkulace pojistného plnění či zajišťovací směnka.
Zatímco u hypotečního úvěru je podmínka zástavy nemovitosti nedílnou součástí, s výjimkou tzv. předhypotečního úvěru na financování nemovitosti, na kterou není možné dočasně vložit zástavní právo, u úvěrů ze stavebního spoření je tato forma zajištění vyžadována obvykle až u vyšších půjček.
„U stavební spořitelny můžete získat bez zajištění úvěr až do půl miliónu korun,“ dodal Pavlík.
V úvahu přichází i jiné řešení – prodej nemovitosti a převzetí dluhu zajištěného nemovitostí.

Řešení i v převzetí dluhu
Jde v podstatě o to, že někdo koupí nemovitost a současně převezme dluh vůči bance. I zde ale záleží na bance či spořitelně, zda bude souhlasit s převodem úvěru na nového klienta.
To platí jak u úvěru ze stavebního spoření, tak i u hypotéky. Jinak je tomu u překlenovacího úvěru, který někdy předchází poskytnutí úvěru ze stavebního spoření. „Překlenovací úvěr převzít nelze, vzhledem k tomu, že je úzce svázán se smlouvou o stavebním spoření, u které není převod na jiného účastníka možný,“ vysvětluje Pavlík.
Pro převzetí úvěru je nutné podat písemnou žádost s výjimkou případu dědictví. Tato žádost je pak posuzována stejným způsobem, jako by se jednalo o nový úvěr, hodnotí se tedy především schopnost budoucího majitele nemovitosti splácet (bonita). Způsob prověřování je individuální pro každý případ, zejména s ohledem na zůstatkovou výši úvěru.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.