« Zpět

Hledáte vhodnou online půjčku? Spoléhejte na recenze a srovnání

| 12. července 2019 - 7:00 | Zprávy | Úvěry

Když se dostanete do situace, kterou nemůžete vyřešit jinak než půjčkou, naskytne se vám plno různých možností. Na jednu stranu se jedná o obrovskou výhodu, jelikož máte opravdu z čeho vybírat, pokud se však v úvěrových produktech příliš nevyznáte, mohla by se vám široká nabídka stát spíše osudnou. Jestliže totiž nevíte, čím se při výběru vhodné půjčky řídit, mohli byste skončit s nevýhodným produktem, který by vaši situaci ještě zhoršil. Jak se tedy v tomto trhu zorientovat?

Přizpůsobte půjčku jejímu účelu

Půjčit si peníze je v dnešní době velice snadné - stačí sednout k počítači, vyplnit pár údajů a za chvíli je můžete mít na účtě. Nenechte se však zmást, přestože vám vyřízení zabere pár minut, pořád se jedná o velký závazek, i když hledáte jen malou hotovostní půjčku. Proto si nejprve dobře rozmyslete, zda je pro vás půjčka skutečně nutná, a pokud ano tak i to, jak vysoká by měla vlastně být. Tomu následně uzpůsobte, kam si pro peníze vlastně půjdete, v bance vám totiž pár tisíc na opravu pračky nejspíš nepůjčí.

Dejte na recenze a porovnání 

Jestliže trváte na tom, že vaši situaci jinak než půjčkou nevyřešíte, tak buďte při jejím výběru velmi obezřetní. I když se díky zpřísnění podmínek poskytování úvěrů finanční trh zbavil většiny lichvářů a jiných podvodných institucí, stále můžete narazit na řadu produktů, které se tváří velice výhodně, ale ve skutečnosti jsou velice předražené. Než abyste tedy kývli na první nabídku, která vám padne do oka, raději si přečtěte pár recenzí a jednotlivé úvěry pečlivě porovnejte, abyte nakonec skončili s takovým, který pro vás bude skutečně výhodný.

Věnujte pozornost důležitým parametrům

Až se pustíte do porovnání, měli byste vědět na co se zaměřit. Základním ukazatelem výhodnosti půjčky je roční procentní sazba nákladů (RPSN), která vám v procentech ukáže, kolik na svém úvěru každý rok přeplatíte. Zahrnuje totiž jak úrokovou sazbu, tak i další poplatky, které jsou s půjčkou spojené, a tak hned poznáte, který úvěr je výhodnější. Pochopitelně by vás měla zajímat také výše splátky a případné řešení toho, že byste se z jakýchkoliv důvodů opozdili se splátkou.

Pozor na nejednoznačné nabídky půjček 

Při brouzdání po internetu určitě narazíte i na produkty, jako jsou nebankovní půjčky bez registru či doložení příjmu. Pokud už máte nějakou půjčku na krku nebo jste měnili zaměstnání, mohli byste začít jásat. Pravdou však je, že se takové kontrole nikdy nevyhnete, ze zákona je totiž povinná. Některé nebankovní společnosti jen nemají na potenciální klienty tak vysoké požadavky, a tak jim často půjčí, i když už nějaký úvěr mají. Stejně tak si najdou způsob, jak si zjistit, zda máte nějaký příjem, jen s tím nebudete muset za svým zaměstnavatelem pro oficiální potvrzení.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.