« Zpět

Domácnosti už dluží přes 972 miliard

| 4. ledna 2010 - 11:04 | Zprávy | Bankovní úvěry

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během listopadu loňského roku proti konci předchozího měsíce opět zvýšily, a to o 5,64 miliardy korun na 972,12 miliardy korun. Meziročně stouply o 106,73 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB). Podle expertů růst dluhů má dvě roviny. 

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během listopadu loňského roku proti konci předchozího měsíce opět zvýšily, a to o 5,64 miliardy korun na 972,12 miliardy korun. Meziročně stouply o 106,73 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB).
Podle expertů růst dluhů má dvě roviny. Češi si jsou jistí, že krize končí, vyplatí se investovat například do bytů, jejichž cena je na nízké úrovni. Jsou přesvědčeni, že poroste i jejich schopnost splácet.
Současně je ale růst zadluženosti domácností určitým rizikem. Podle národohospodářských prognóz totiž letos může dál růst nezaměstnanost. Realitou bude i zmrazení platů u většiny zaměstnanců. Zvyšuje se tedy riziko, že lidé nebudou schopni své závazky plnit, včetně rizika konkurzů a osobních bankrotů. Klíčové pro osud splátek tedy bude, jak silné a dlouhodobé bude očekávané ekonomické oživení.
Zahraniční dluh Česka, tedy souhrn závazků se stanovenou lhůtou splatnosti, se podle ČNB ke konci třetího čtvrtletí meziročně snížil o 134,4 miliardy korun na 1,41 biliónu Kč. Představoval tak 38,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP).
„Na snížení zahraniční zadluženosti se podílel především pokles závazků podnikového sektoru,“ uvedla centrální banka.
Zahraniční zadlužení podniků tvořilo 49,2 procenta celkového zahraničního dluhu ČR. Závazky tuzemských podniků klesly především ve vztahu k jejich přidruženým zahraničním podnikům. Vliv měl i kurz koruny.
Podíl vlády na zahraničním zadlužení se zvýšil na 22,6 procenta. Důvodem byl především nákup vládních dluhopisů zahraničními investory a čerpáním úvěrů od Evropské investiční banky.
Údaje o zahraniční zadluženosti ČR jsou součástí přehledu takzvané investiční pozice země. Ta se podle ČNB zhoršila.
Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí stoupl ve třetím čtvrtletí o 32,6 miliardy korun na 1,666 biliónu korun. Poměr schodku investiční pozice vůči HDP představuje 45,7 procenta.
Zhoršení pozice je důsledkem rychlejšího poklesu zahraničních aktiv. Za poklesem stojí posílení koruny a snížení investic tuzemskými bankami.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.