« Zpět

Do registru dlužníků se můžete dostat, i když nic nedlužíte

| 20. července 2010 - 9:52 | Zprávy | Bankovní úvěry

Ocitnout se v registru dlužníků může být v Česku nyní i docela snadné. A nemusíte kvůli tomu ani být nespolehliví či nezodpovědní. Do registru se můžete dostat totiž také chybou banky. Přečtěte si pravidla, jak předejít případným problémům a neoprávněnému záznamu v registru dlužníků. 

Ocitnout se v registru dlužníků může být v Česku nyní i docela snadné. A nemusíte kvůli tomu ani být nespolehliví či nezodpovědní. Do registru se můžete dostat totiž také chybou banky. Přečtěte si pravidla, jak předejít případným problémům a neoprávněnému záznamu v registru dlužníků.
Registry dlužníků mají sloužit k tomu, aby banky měly informace o platební morálce žadatelů o úvěry. Jinými slovy, aby nepůjčily někomu, kdo už dluží na mnoha dalších místech a ke splácení nepřistupuje vždy odpovědně. Nad záznamy v registru se však často pozastavují lidé, kteří nerozumí slovu splatnost, a jsou překvapeni, že jim banky nechtějí poskytnout hypotéku, protože „jen o týden později“ zasílají splátky kreditní karty či jiného úvěru . Touto nezodpovědností se ale dostávají do registru dlužníků zcela oprávněně.
Na druhou stranu se objevují i případy, kdy se do registrů dostávají lidé skutečně neoprávněně, chybou banky . Při komunikaci s bankami obzvláště ohledně rušení úvěrových produktů (i rušení kreditních karet) je proto třeba dbát opatrnosti.
Podle zkušeností hypotečních specialistů lze dnes v podstatě o všech bankách na českém trhu říci, že si příliš nelámou hlavu s tím, kdy klienta dají do registru dlužníků. Bankovní logika v pozadí je prostá: čím více má klient záznamů v registru, tím více je pro svou domovskou banku lapen a jen tak jí neuteče. Protože jiné banky by po nahlédnutí do registru nechtěly s takovým klientem spolupracovat, respektive mu půjčit .
V praxi potom nastávají například situace, kdy člověk, který před několika měsíci ukončil kreditní kartu, má v registru za všechny tyto měsíce uvedeny splátky po splatnosti a karta je zde stále vedena jako aktivní. Proto v případě rušení úvěrových produktů a kreditních karet věřte jen tomu, co máte písemně a s razítkem banky.
Nejjistějším způsob, jak zjistit, zda nejste v registru vedeni neoprávněně, je nechat si výpis z registrů jednou za čas poslat, anebo to provést alespoň vždy po zrušení úvěrových produktů. V případě nejistoty ohledně bankovních produktů jako jsou kreditní karty či bankovní úvěry je dostačující výpis pouze z registru CBCB.
U nás existují tři hlavní registry dlužníků:
1. CBCB, www.cbcb.cz, e-mail: klient@cbcb.cz, tel. +420 277 778 600
2. LLCB, www.llcb.cz, e-mail: klient@cbcb.cz, tel. +420 277 778 650Adresa CBCB a LLCB: Na Vítězné pláni 1719/4, 140 00 Praha 4.
Výpis si lze vyzvednout buď osobně, anebo poštou, ale pak je třeba na žádosti nechat úředně ověřit podpis. Žádost je ke stažení na jejich stránkách. Expres vyřízení na počkání stojí 200 Kč, popř. plus poplatky poště. Standardně jsou výpisy zasílány do 30 dnů za 100 Kč plus poštovné.
3. Solus, www.solus.cz, e-mail: info@solus.cz
Obsahuje informace od leasingových společností, mobilních operátorů, EONu a jiných. Ceny výpisu na dobírku jsou do 150 Kč, nově se nabízí také možnost zaslání přes sms.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.