« Zpět

Dluhy Čechů u bank se zdvojnásobily

| 1. února 2010 - 11:25 | Zprávy | Bankovní úvěry

České domácnosti dluží bankám už bilión korun. Za poslední tři roky se tak jejich závazky u peněžních ústavů zdvojnásobily. Tempo zadlužování rodin nezvolnilo ani během krize. Jen v prosinci si lidé na vánoční dárky a nejrůznější potřebné věci půjčili dalších téměř jedenáct miliard. Za poslední rok pak domácnosti zvýšily své zadlužení u bank o 103,1 miliardy korun, vyplývá z aktuálních údajů České národní banky.

Suma se už blíží k tisíci miliardám * Počet exekucí překročil jeden milión

Na konci loňského roku banky evidovaly úvěry rodinám za 983,32 miliardy korun. Další desítky, možná stovky miliard ale Češi dluží i leasingovým a nejrůznějším splátkovým firmám. Souhrnné statistiky těchto půjček ale nejsou k dispozici. Řada ekonomů proto už delší dobu volá po tom, aby stát zavedl pro nebankovní poskytovatele půjček stejnou oznamovací povinnost, jako mají banky, aby měl o rychle rostoucím zadlužování českých občanů lepší přehled. V situaci, kdy hypotéční trh loni kvůli krizi velmi prudce propadl, lidé se stále více zadlužují zejména prostřednictvím bankovních kreditních karet, kontokorentů a spotřebitelských úvěrů.
Právo již několik let upozorňuje na velké tempo zadlužování, které se už řadě lidí vymstilo. Zatímco v roce 1993 činila výše bankovních úvěrů domácností pouhých 46,2 miliardy korun, ke konci roku 2003, tedy deset let poté činily dluhy lidí u bank 211 miliard. Na hranici 500 miliard se posléze vyšplhaly už na podzim roku 2006.
Za současné hospodářské krize, kdy se stále více lidí ocitá bez práce a prostředků, jsou úvěry, zejména spotřebitelské, zrádnější než dříve.
Počáteční radost z okamžitého nabytí vysněné věci mohou brzy vystřídat starosti. To když člověk přecení své síly a přestane být schopen půjčky splácet.
Kvůli záznamům v úvěrovém registru se potom dlužníci často obracejí i na firmy s pochybnou pověstí a také lichvářskými úroky, které mohou dosahovat i padesáti a více procent. Na konci této cesty pak zpravidla čeká exekutor. Počet exekucí přesáhl letos v lednu poprvé jeden milión a s dalšími krachy firem a zvyšující se nezaměstnaností letos ještě nějakou dobu poroste.
Průměrná úroková sazba u bankovních úvěrů pro domácnosti stoupla podle statistik ČNB během druhého pololetí ze 14 na 15 %, přestože více než rok centrální banka své sazby postupně snižovala až na historicky nejnižší úroveň.
Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla loni v prosinci na jedno procento.
Banky ale zdůvodňují zdražování komerčních úvěrů růstem rizika jejich nesplacení. Každopádně ani vyšší úroky lidi od dalších půjček loni neodradily.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.