« Zpět

Co dělat, když výdaje na stavbu převýší schválený úvěr?

| 25. srpna 2009 - 10:43 | Zprávy | Bankovní úvěry

Situace, kdy při výstavbě či rozsáhlejší rekonstrukci člověk zjistí, že bude potřebovat více peněz, než původně očekával, se v praxi objevuje poměrně často. Nastává pak problém s dokončením nemovitosti, protože chyběj peníze a další pokračování stavby není z čeho financovat. 

Ptáte se, odpovídáme
Situace, kdy při výstavbě či rozsáhlejší rekonstrukci člověk zjistí, že bude potřebovat více peněz, než původně očekával, se v praxi objevuje poměrně často. Nastává pak problém s dokončením nemovitosti, protože chyběj peníze a další pokračování stavby není z čeho financovat. Jak takovouto situaci řešit?
V úvěrové smlouvě s bankou se zavazujete, že nemovitost bude do určité doby zkolaudována. A není-li z čeho dostavět, nelze ani kolaudovat. Vzniká začarovaný kruh.
Žádná z bank nedává možnost při vyčerpání úvěru navyšovat jeho rámec. Úvěr schválila v určité výši a další peníze je ochotna uvolnit pouze tehdy, proběhneli opětovně celý schvalovací proces. To znamená znovu absolvovat zkoumání zástavy, posuzování bonity atd. Hledání nejrozumnějšího řešení závisí vždy na konkrétních okolnostech, ale obecně lze říci, že žádné řešení nebude ideální. Nejelegantnější a nejsnazší je vždy čerpat pouze z jednoho úvěru, zvláště když u mnoha bank se nemusí úvěrový rámec dočerpat (za nedočerpání se zpravidla neudělují žádné sankce).
„Pro řešení se nabízejí dvě možnosti. Buď si zřídit druhý úvěr, anebo refinancovat ten stávající. Refinancování čerstvě vyčerpaného úvěru se v mnoha případech nevyplatí, proto schůdnější variantou je vzít si další úvěr. Jelikož se zpravidla jedná o nižší částku (200–300 tis. Kč), je vhodné použití překlenovacího či řádného úvěru ze stavebního spoření. Také je možné obrátit se s žádostí o druhý úvěr na stejnou banku, u které máte původní úvěr. Jakmile banka druhý úvěr povolí, může sloučit oba úvěry v jeden. To však není pravidlem,“ říká Linda Fejtková z Broker Consulting. Mějte proto na paměti, že při výstavbě (a též rekonstrukci) lze ušetřit dobrou počáteční analýzou rozpočtu a vytvořením dostatečné rezervy při žádosti o úvěr. Poraďte se před podepsáním úvěrové smlouvy s nezávislými odborníky. Hypoteční specialisté také v takovýchto případech vždy doporučují navýšit úvěr o 10–20 % nad vlastní odhad rozpočtu. To sice může znamenat zvýšení poplatku za zpracování úvěru, avšak taková investice ve stovkách až tisících korun se vyplatí. (Více na www.brokerconsulting.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.