« Zpět

České domácnosti už dluží přes bilión korun

| 2. srpna 2010 - 13:09 | Zprávy | Bankovní úvěry

Za poslední rok vzrostlo zadlužení o 78 miliard Kč. České domácnosti už dluží astronomických 1,011 biliónu korun.& Jen za poslední rok se jejich zadlužení u bank a finančních institucí zvýšilo o 77,9 miliardy korun, z toho jen za červen o 6,55 miliardy.

Za poslední rok vzrostlo zadlužení o 78 miliard Kč. České domácnosti už dluží astronomických 1,011 biliónu korun. Jen za poslední rok se jejich zadlužení u bank a finančních institucí zvýšilo o 77,9 miliardy korun, z toho jen za červen o 6,55 miliardy.
Narůstající zadluženost a velký počet exekucí vedou podle expertů alespoň k tomu, že mnohé domácnosti začínají pečlivěji počítat, když si chtějí nebo potřebují půjčit. „Stále více lidí si uvědomuje riziko dluhové pasti,“ potvrzuje Martin Kovář z Poštovní spořitelny.
Ukazuje i to zvýšený zájem lidí o tzv. dluhové nebo úvěrové kalkulačky, kterých na internetu přibylo jako hub po dešti. „Dluhové kalkulačky zažívají rozmach, neboť pomáhají předejít případným problémům,“ uvedl Patrik Nacher ze specializovaného serveru bankovnipoplatky. com.
Úvěrové či hypotéční kalkulačky na internetu člověku ukáží, jaké budou podle výše půjčky jeho měsíční splátky, a zda na to vůbec má. Lze se tak vyhnout přílišnému riziku. Vždyť každý kdo se zadlužuje by měl mít takovou finanční rezervu, aby byl schopen splácet alespoň půl roku v případě, že přijde o práci.
Úvěrovou kalkulačku má už většina bank
Úvěrovou a hypoteční kalkulačku má už na svých webových stránkách téměř každá banka. Kromě toho jsou stránky, vyloženě specializované na tuto věc.
Koeficient rozumného zadlužení si může každý spočítat na například na adrese rozumnezadluzeni. cz. Během půl roku si tuto kalkulačku podle Poštovní spořitelny, který ji vyvinula, vyzkoušelo osm tisíc lidí.
To, že se teď v domácnostech více počítá, dokládají i výsledky největší úvěrové společnosti u nás. Zatímco v průběhu roku 2009 zaznamenal Home Credit růst podílu špatných úvěrů o čtvrtinu, od začátku letošního roku je situace stabilní. Nejvíce úvěrů 90 dnů po splatnosti zůstává u hotovostních půjček a revolvingových karet. Naopak nejlépe lidé splácejí na kreditních kartách a nákupy na splátky.
„Srovnáme-li říjen 2009 a červen 2010, vidíme jak u hotovostních půjček tak u nákupů zboží na splátky pokles o více než dvě procenta,“ informoval Lukáš Civín, ředitel kreditních rizik Home Creditu.
Podíl nesplácených úvěrů, uzavřených u obchodníků, se tak znovu dostal na úroveň června 2008. Vývoj nesplácení je stabilní i u kreditních karet.
Podmínky se zpřísnily
Prevencí proti přílišnému zadlužení lidí je i zpřísnění podmínek pro poskytnutí úvěru. „Půjčku schvalujeme bonitnějším klientům s předpokladem bezproblémového splácení,“ sdělil generální ředitel Home Creditu Erich Čomor.
Z Bankovního a Nebankovního úvěrového registru vyplývá, že největší podíl dlouhodobě nesplacených závazků mají v ČR lidé do 24 let. Nejméně rizikovou skupinou jsou naproti tomu třicátníci. Lidé sice více počítají a mnohým se s krizí značně zhoršila bonita, nicméně masáž nabídek „výhodných“ půjček ze strany úvěrových společností, tzv. soukromých investorů a lichvářů rozhodně nepolevuje. Finanční poradci a úvěroví specialisté před nimi varují, neboť lidé mohou přijít díky směnce či šikovně napsané smlouvě i o střechu nad hlavou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.