« Zpět

Češi mají méně kreditních karet. Může za to krize

| 25. srpna 2009 - 10:43 | Zprávy | Bankovní úvěry

PRAHA Růst počtu kreditních karet se v Česku zastavil. A nejen to, celkový počet bankovních kreditek, které lidé nosí ve svých peněženkách, se dokonce proti loňskému roku snížil. Vyplývá to z údajů Sdružení pro bankovní karty (SBK). Zatímco v polovině minulého roku měli Češi zhruba 1,264 milionu kreditních karet, v letošním pololetí to bylo o necelých 18 tisíc karet méně.

Růst počtu kreditních karet se v Česku zastavil.
A nejen to, celkový počet bankovních kreditek, které lidé nosí ve svých peněženkách, se dokonce proti loňskému roku snížil. Vyplývá to z údajů Sdružení pro bankovní karty (SBK).  Zatímco v polovině minulého roku měli Češi zhruba 1,264 milionu kreditních karet, v letošním pololetí to bylo o necelých 18 tisíc karet méně.
A právě pokles celkového počtu kreditních karet je fenomén, který se v České republice dosud neobjevil. Kreditních karet totiž v minulosti stále přibývalo a nárůst byl poměrně dynamický.
Příčinou nového trendu je ekonomická krize a narůstající insolvence domácností. Banky jsou při vydávání karet nejen podstatně opatrnější než dříve, ale také se snaží některé dříve vydané karty zrušit. Například Česká spořitelna meziročně počet kreditních karet zredukovala o bezmála sto tisíc kusů. „Vloni v pololetí jsme měli vydáno více než 600 tisíc kreditních karet. Část z nich ale nebyla používána, těmto klientům jsme místo karty nabídli vhodnější produkt,“ uvedla Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny. Dnes tato banka eviduje asi půl milionu kreditních karet.
Mít v oběhu velké množství nepoužívaných úvěrových karet může být podle expertů nyní hodně rizikové. Není výjimkou, že kreditní karty začínají používat lidé, kteří by tento úvěrový nástroj nikdy předtím nevyužili. Dnes ale nemají na vybranou kvůli zoufalému nedostatku peněz, například kvůli ztrátě zaměstnání.
To je také jeden z důvodů, proč jsou banky při vydávání karet tak obezřetné. „Tím, že žádost o vydání kreditní karty v některých případech zamítneme, chráníme žadatele před potenciálním předlužením,“ říká Marek Dostál, ředitel segmentu kreditních karet Citibank.
Češi mají méně kreditních karet Dokončení ze strany 1 Dřívější praxe, kdy banky masivně vydávaly kreditní karty a samy je posílaly klientům, je dnes již minulostí. Bankovní domy naopak silně přibrzdily s ochotou vydávat kreditní karty a ty, které nejsou používané, postupně vyřazují. „Tempo nárůstu vydávání nových kreditních karet nám oproti loňsku kleslo zhruba o pětinu. Pokles souvisí s aktuální náladou na trhu, kdy jsou lidé opatrnější v přístupu k úvěrům. Příčinou je i větší rizikovost při vydávání těchto karet,“ řekl Marek Dostál, ředitel segmentu kreditních karet Citibank. „Tím, že žádost o vydání kreditní karty v některých případech zamítneme, chráníme žadatele před potenciálním předlužením,“ doplnil Dostál. Na kreditních kartách lze tak nejlépe pozorovat tvrdé dopady ekonomické krize. S tím, jak se zhoršuje finanční situace mnoha domácností, se zhoršuje i jejich platební morálka u půjček. A největší nárůst takzvané úvěrové delikvence v poslední době postihuje právě kreditní karty. Podle odhadů se zde průměr delikvence pohybuje okolo sedmi procent. Naproti tomu nejlépe jsou na tom půjčky na bydlení, kde se do potíží se splácením dostane jen okolo jednoho procenta klientů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.